Tánc

A poznani Semmi és a magyar duó

2010.05.10. 09:30
Ajánlom
A Towarzystwo Gimnastyczne előadása után Kókai János és Varga Zsolt koncertje zárja az idei L1 Kortárs Táncfesztivált a Gödörben.

 A Towarzystwo Gimnastyczne ('Tornatársaság') poznani illetőségű, 2003-ban létrehozott alkotógárda, amely szeretne minden műfaji általánosítást kerülni. Az alkotók munkájukban természetesen sokszínű kortárstánc-technikájukat használják, de végső céljuk minden előadás készítése során, hogy megtalálják azt a táncnyelvet, amely mondandójuk közvetítéséhez a legadekvátabb. A Semmi című darab a csapat harmadik bemutatója a 2003-as Whatever You Wish és a 2005-ös Obcojęzyczność (ʻIdegennyelvűségességʼ) után. Ehhez a projekthez a Towarzystwo Gimnastyczne most először három független lengyel koreográfust (Janusz Orlik, Agnieszka Noster and Dominika Knapik) hívott meg, hogy csatlakozzanak munkájukhoz.

A Nic (Semmi) című előadásukat a kritikai lelkesen fogadta. "Elmés, művészileg kiforrott megfigyelés - távol áll az egyszerű provokációtól" - írta róla Witold Mrozek.  "Az idei év számomra legérdekesebb előadása Towarzystwo Gimnastyczne Nic (Semmi) c. darabja volt. A társulat a megszokottól eltérő összeállításban lépett színpadra (Natalia Draganik, Joanna Leśnierowska, Dominika Knapik, Agnieszka Noster, Janusz Orlik). Egyes kritikusok azzal élcelődtek, hogy a Nic valóban. nem szól semmiről. Ez egy igen téves következtetés, ugyanis a darab valójában számtalan asszociációt hordoz és rengeteg fogalmat érint. Az absztrakt festészet eszmerendszerét veszi kiindulási alapnak, sőt túlmegy ezen és az akciófestészethez nyúl. A Nic kimondottan illúzió-szerkezetű ugyanis a felszínen nagyon is, mondjuk úgy, könnyed és szórakoztató darab. Remekül zsonglőrködik a tömegkultúra bizonyos elemeivel, de ugyanilyen játszi könnyedséggel és intuícióval használja a filmes szimbólumokat is. Léteznek azonban egyéb értelmezési szintjei is az előadásnak. Ezek a szintek tudományterületekhez kapcsolódnak és felkészültséget igényelnek a nézőtől. A Nic által megélhető intellektuális gyönyörök mennyisége így a néző által dekódolt értelmezési szintek mennyiségétől függ" fogalmazott Anna Królica.

"A 2003-as provokatív Whatever You Wish, majd a 2005-ös Obcojęzyczność (ʻIdegennyelvűségességʼ) című bújtatott értelmű, izgalmas darabjuk után eljőtt az idő az újabb provokációra. A Nic a Towarzystwo Gimnastyczne harmadik bemutatója, amelyben abból az alapfeltevésből indultak ki, hogy szánt szándékkal szembemenjenek a hagyományos értelemben vett előadás fogalmával és azzal, hogy a színpadon mindig történnie kell valaminek. Semmi a darab címe és egyben kiindulási pontja. A semminek joga van megtörténni a színpadon és cask a piros függöny az egyetlen, amely a hagyományos színházból megmaradt. A Nic koreográfiája izgalmas, titkos jelentéseket közvetít, ami főként az előadás és a Towarzystwo Gimnastyczne által javasolt újszerű mozdulatformák koncepcióinak kölcsönhatásából született. A Nic (Semmi) alkotói megpróbálták megtalálni az üresség, a cselekvés nélküliség mozgástani megfelelőjét. A koreográfia lassú, technikailag haszontalan, repetitív elemekből áll. A koreográfiai egységek leginkább a kínai Tai chi mozdulatokra emlékeztetnek: a csoporthoz csatlakozók, a táncosok, mind úgy mozognak, mintha kollektív transzban lennének. A folytonosan ismétlődő, egyszerű mozdulatok egy idő után átlásztóvá válnak és nem vonják el a néző figyelmét (...) A mozdulat eltűnik, feloldódik a térben, tőkéletesen megfogalmazva ezzel a ʻszínpadi semmitʼ. A semmi létezik. Másfelől azonban azt hangsúlyozza, hogy az idális üres tér nem létező jelenség. (...) Mindig van ʻvalamiʼ, ami megtölti (...) levegő, fény, emberi testek, csip-csup dolgok, felesleges hangok" dicsérte Anna Koczorowska.

Az L1 Kortárs Táncfesztivált Kókai János (színész, rendező, író, zenész) és Varga Zsolt (mozgásművész, zenész) koncertje zárja, akik 1995-ben találkoztak: ekkoriban az MC Loecky nevű zenekarral improvizatív koncertekkel jelentkeztek. Hosszú kihagyás után a fesztivál felkérésére először játszanak gitár-szaxofon duóban.

Május 10. 20:30 - Gödör Klub Spicc Színpad

Towarzystwo Gimnastyczne: Semmi; Kókai János és Varga Zsolt koncertje

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Jazz/World

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.
Tánc ajánló

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc ajánló

Ritkán játszott és koreografált darab Feledi János új alkotása

Magyarországon ritka eseménynek számít, hogy Sztravinszkij Pulcinella-története kerül színpadra, így annál rendkívülibb, hogy ennek a szórakoztató műnek a zenéjére készít koreográfiát Feledi János, a Feledi Project művészeti vezetője.
Tánc interjú

„A tiszta tánc már kevés” – Beszélgetés Feledi Jánossal

A Feledi Project alapítója és egyszemélyes motorja a folyamatos kihívásokat keresi, amelyek első pillanatban akár lehetetlennek is tűnnek. Feledi Jánost arról is kérdeztük, hol áll most és merre tart az idén tízesztendős Project.
Tánc hír

Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem

Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.