Tánc

„A rúdon pegazus lehetsz”

2016.10.21. 09:32
Ajánlom
Magyarországon egyre népszerűbb a rúdtánc, a Nemzetközi Rúdsport Szövetség elsődleges célja pedig, hogy felvegyék az olimpiai sportágak közé. Mi jellemző erre a műfajra? Miben rejlik a nehézsége? Lehet-e egyáltalán alkalmazni a művészetben?

Függőleges krómrúd, amely összeköti a földet az éggel. Művelőinek maga a vertikális kihívás. A rúdtánc fogalma mögött egy sokoldalú, komplex technikai tudást és izomerőt igénylő mozgásforma rejlik, amely az utóbbi időben egyszerre van jelen a sport világában és a színházban. Hogy megértsük a rúdtánc különböző ágazatait, érdemes egy kicsit képbe kerülni a műfaj történetével.

A kínai cirkusznak már a 12. századtól kezdve része volt a rúd - chinese pole - mint rekvizit, színházi kellék, de Indiában is fellelhető volt a malacamb, ahol a rúd eredetileg a tradicionális birkózó iskolák egyik technika-fejlesztő eszközeként funkcionált. A rúdtánc glamour irányzatának kialakulásához nagyobb mértékben járult hozzá az az irányzat, ami az 1920-as években Amerikában jelent meg a vásári mutatványok, utazó vurstlik keretein belül: a sátrak tartórúdjai körül erotikus táncot lejtő táncosnők szórakoztatták ezzel közönségüket. A rúdtánc tehát több forrásból ered, és ma is több irányzata létezik, a versenyeken ezeket három fő kategóriában értékelik.

Bardóczi Ilka

Bardóczi Ilka

A polefitnessben a kötelező elemek számán és kivitelezésének minőségén van a hangsúly, a pole art/pole theater kategóriában a tartalom és a kontextus is fontos szerephez jut. Ezen érthetünk akár egy hangulatot, akár egy konkrét témát, amit a koreográfia, a zene, a világítás és a jelmez együttesen jelenít meg. A harmadik kategória pedig a glamour irányzat, ahol az elsődleges szempont az emberi test esztétikája. Emellett pedig – bár még versenyeken alig-alig tűnik fel - egyre népszerűbb az exotic irányzat, ami tekinthető egyfajta visszakanyarodásnak az erotika felé, de a kölcsönhatások miatt ebben a műfajban is megjelentek a magas technikai képzettséget igénylő erő-, és akrobatikus elemek, kombinációk.

Bardóczy Ilka

Bardóczy Ilka (Fotó/Forrás: Láng Péter)

A rúdtánc a művészet fenségterületére csak nemrég tette be a lábát az ugyancsak fiatal újcirkusz műfaján keresztül: a 60-as években, Franciaországban kialakult műfaj a klasszikus cirkusz varieté-szerű felépítésével szemben a mutatványokat egy kontextus részeként, egy történetbe ágyazva alkalmazza. Bardóczy Ilka kétszeres világbajnok, kétszeres európa-bajnok, világbajnoki ezüstrémes, magyar bajnok, oktató és performer például mindhárom irányzatban versenyzik és színházi előadásokban is alkalmazza a rúdtáncot. A versenyekről szólva elmondta:

Vaserdő próbán Bardóczy Ilka

Vaserdő próbán Bardóczy Ilka (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A versenykűrökkel szemben nagyon sok követelményt támasztanak a versenyek kiírói, a nemzetközi szervezetek, ezáltal igyekeznek minél objektívabbá tenni az értékelést.

Rengeteg előírás vonatkozik a kötelező és választható elemekre, a megjelenésre és a zenére. Ezek irányítják (korlátozzák vagy segítik) a versenyzőt a kűr összeállításában” – mesélte. Mint mondta, rúdtechnikát egyre több stúdióban lehet tanulni Magyarországon, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy aki rúdtáncos szeretne lenni, annak nem elég egy ilyen stúdióban rúdórákra járnia, mert itt nem lehet a már említett sokoldalú mozgásképzettséget megszerezni. Hozzátette, akik versenyeznek, azok sem profik a szó hivatalos értelmében, hiszen nem azért kapják a fizetésüket, hogy rúdsport teljesítményt nyújtanak.

Az IPSF (International Pole Sport Federation) évek óta keményen dolgozik azon, hogy a rúdsport olimpiai sportággá válhasson.

Az oktatás helyzetét is alapjaiban befolyásolná, ha kiépülne a hivatalos szakági infrastruktúra, megfelelő intézményi háttérrel.

Ilka a cirkusz-színházi előadásokhoz a versenyzéssel és oktatással párhuzamosan került egyre közelebb. „2011-ben felkértek egy cirkuszi produkcióban való részvételre, Glass Benjaminnal dolgoztam a Gravitáció Szimfónia című előadásban” – meséli. „Az előadás létrehozásának folyamatában találkoztam azzal, hogy ebben a helyzetben máshogyan kell gondolkozni és koreografálni, mint egy versenykűr összeállításánál. Más a viszonya a mozgássornak a zenével, a dramaturgiával, a szcenikai környezettel, az előadás komplex rendszerével. Ez az, ami számomra izgalmas volt, és ez hajtott további előadásokban való közreműködésre” – árulta el. Ilka 2013-ban rúdtáncolt a Vaserdő című előadásban, amit Glass Benjamin és Téri Gáspár közreműködésével hoztak létre. 2014-ben megalapították Gáspárral a Grotesque Gymnastics nevű formációt, és 2015-ben mutatták be a Negyedik emelet Tizennégy című darabot Arnaud Blondel és Simkó Beatrix részvételével. Magyarországon rajtuk kívül egyébként többen is alkalmazzák a rúdtáncot az előadásaikban, köztük Duda Éva, Vági Bence és Demcsák Ottó is.

De tévedés volna azt gondolni, hogy a rúdtánc csak a nők felségterülete. Kovács Máté Efraim szintén hazai képviselője a műfajnak, idén magyar bajnoki címet szerzett. Férfiként mindez kuriózumnak számít, hiszen egyelőre nagyon kevés férfitársa választja ezt a műfajt. Hogy miért, arról ő így vélekedik:

Kovács Máté Efraim

Kovács Máté Efraim (Fotó/Forrás: Merofotó)

Valószínűleg azért is vagyunk kevesen, mivel a hangzása pejoratív, az emberek hajlamosak a vetkőzésre asszociálni, pedig a rúdsporttól ez igen távol áll.

A felsőtest fedetlensége esetleg a tapadás miatt hasznos, de a Nemzetközi Rúdsport Szövetség versenyein nagyon szigorú előírások vonatkoznak az öltözködésre is. Nincsenek alapvető különbségek a női és a férfi versenyzők között, a fizikai adottságból fakadóan talán a férfiak egy kicsit erősebbek, a nők pedig kicsit hajlékonyabbak, de ez sem törvényszerű. Általánosságban a férfiak könnyebben képesek kivitelezni olyan elemeket, amihez erő kell, a nők pedig, amihez hajlékonyság. Ebben egy-két orosz, kínai fiú meg tudja hazudtolni a nőket is. Elmondható, hogy erős az orosz, dél-amerikai hegemónia, ez a balett-és cirkuszhagyományaiknak is köszönhető” – mondta. Máté a hazai férfi rúdtáncos kiválóságok közül kiemelte Presinszki Ákost, aki a magyarországi rúd-oktatás meghatározó alakja, a legrégebbi rúd-stúdió társalapítója, a szintrendszer kidolgozója, nemzetközi bíró, edzőképző. Krajnyák Norbertet, aki háromszoros magyar bajnok, többszörös ezüstérmes, rendszeresen lép fel nemcsak rúd, hanem légtorna-számokkal is, profi tréner, világbajnoki helyezett, nemzetközi szinten versenyez eredménnyel. Holoda Pétert, aki a Frenák Pál társulat ex-táncosa, magyar bajnok, stúdió-vezető Mosonmagyaróváron, aki lányokat meghazudtolóan hajlékony.

Kovács Máté Efraim

Kovács Máté Efraim (Fotó/Forrás: Merofotó)

Máté egyet ért abban Ilkával, hogy hatalmas lépés lenne, ha a rúdtánc bekerülne az olimpiai sportágak közé, ugyanakkor azt is látja, hogy ez megváltoztatná a sport mostani közegét. „Mindenképpen lenne egy pozitív hozadéka, gondoljunk csak arra, hogy szakág lenne szponzorokkal, több lehetőséggel és támogatással. Azonban sok tornász térne át erre a műfajra, így nehezebb lenne az érvényesülés, hatalmas versenyhelyzet alakulna ki, és lehet, hogy kissé megmérgezné a profitorientáltság.

Éppen azt szeretem a rúdtánc közösségben, hogy mindenki ismer mindenkit, olyanok vagyunk, akár egy nagy család. Ha olimpiai sporttá válna, félő, hogy elvesztené az intimitását”

– vélekedett.

Máté hobbistaként kezdte, amely nem egyedi eset, a versenyeken több korosztályban lehet indulni: 20-40 életkor közötti a fő korosztály, de vannak 40+,50+,60+ kategóriában indulók is.

Úgy érzem, nekem természetes közegem a rúd, évekig balettoztam, a líraibb irányvonalat kedvelem. Sokszor elképzelem, hogy a rúd milyen ideális lehetne egy Rómeó és Júlia erkélyjelenethez.

Jómagam tanítom is a műfajt, és nagyon szeretem nézni, hogy lépnek a tanítványaim szintről-szintre, hogyan vállalják fel a nők egyre inkább saját nőiességüket. Szoktam is mondani a tanítványaimnak: a rúdon pegazus lehetsz”.

Kovács Máté Efraim

Kovács Máté Efraim (Fotó/Forrás: Merofotó)

Nem szentségtörés Chopin-re rúdtáncolni!

Nézd meg a DOTMOVE videóját, amiben Chopin cisz-moll keringőjére rúdtáncol a természet lágy ölén Chris Silya! Kattints!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.