Tánc

A Szegedi Kortárs Balett Egyiptomban

2011.01.10. 10:40
Ajánlom
Január 10-én indul Kairóba az együttes, hogy az egyiptomi fővárosban és Alexandriában is bemutassák a Carmina Burana című táncjátékot.

Az ókor fellegvárának meghódítására készül a Szegedi Kortárs Balett: a Carmina Burana című Juronics Tamás-koreográfiával ezúttal Egyiptomban lépnek fel a táncművészek. A Carl Orff zenéjére 2001-ben készült produkció ezzel közel kétszázadszorra kerül színpadra a Szegedi Kortárs Balett előadásában, s ezzel a huszonhárom éves együttes eddigi leggyakrabban játszott, valamint legtöbb hazai és nemzetközi díjat hozó produkciójaként jegyzik. Ehhez csatlakozik a Testek filozófiája, a szegedi társulat legújabb táncjátéka, melynek második felvonása nyitja a rendhagyó külföldi előadást.

A társulat január 10-én kora délután száll repülőre Budapesten, ahonnan Kairóba utazik a 15 táncos és a műszaki szakemberek csapata. Másnap akklimatizálódhatnak kicsit, majd színpadi próbák következnek, 13-án pedig a Kairói Opera Gomhouria Színházában lépnek fel. Az egyiptomi főváros után Alexandriába is ellátogat a Szegedi Kortárs Balett. Az együttes a Kairói Opera és a Kairói Magyar Kulturális Intézet közös meghívására lép fel az észak-afrikai országban Magyarország EU-elnökségéhez kapcsolódó kulturális rendezvényként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.
Tánc hír

Több mint háromszáz táncos állt egyszerre spiccen

Megdőlt a „legtöbb egyidejűleg spiccen álló táncos” világrekordja. Szeptember 10-én még a reggeli kávé előtt sikerült történelmet írniuk a balettosoknak.
Tánc ajánló

70 éves a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Táncegyüttes

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.