Tánc

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

2019.06.18. 15:55
Ajánlom
Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.

A Nemzeti Balett az ötszereplős, Schubert-zenére alkotott Forsythe-művet, A tökéletesség szédítő erejét hozta el a klasszikus balettra kiéhezett győri közönségnek. A 40 éves jubileumára készülő Győri Balett pedig Velekei László legutóbbi, szédületes tempót diktáló Passage-át mutatta be, amit eddig csak a főváros közönsége láthatott.

SZB_4704-154502.jpg

Győri Balett: Passage

Mindkét darab erős kezdésnek minősül, amit tovább fokozhat Szaranszk város Orosz Nemzeti Balettjének előadása péntek este. A társulat a negyedik legnagyobb lélekszámú finnugor nép, a mordvinok fővárosának balett művészetét képviseli, de

az idehaza kevéssé ismert oroszországi társulatok rendre okoznak hatalmas meglepetéseket művészi és technikai értelemben egyaránt.

Ha pedig mindeközben a balerina imázs változásain töprengenénk, Major Rita tánctörténész június 21-i előadása bőven ad ehhez muníciót.

liszt197-154501.jpg

Liszt-mozaikok

A tánc valamennyi jelentősebb műfaját felvonultató egyhetes rendezvény kiemelkedő nézőszámot hozó előadásait az ország három profi néptáncegyüttese produkálja évről évre. Szerdán, június 19-én a Magyar Állami Népi Együttes a tánckoncert műfajában létrehozott darabját, a Liszt-mozaikokat mutatja be, amely köszönhetően Farkas Gábor zongoraművésznek, a meghívott zenészeknek és a Szent Efrém Férfikarnak nagyszerű élő zenei élményt is kínál a népszerű MÁNE-stíluson túl. 

(A címlapképen a Magyar Nemzeti Balett előadásának egyik pillanata)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?