Tánc

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

2019.06.18. 15:55
Ajánlom
Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.

A Nemzeti Balett az ötszereplős, Schubert-zenére alkotott Forsythe-művet, A tökéletesség szédítő erejét hozta el a klasszikus balettra kiéhezett győri közönségnek. A 40 éves jubileumára készülő Győri Balett pedig Velekei László legutóbbi, szédületes tempót diktáló Passage-át mutatta be, amit eddig csak a főváros közönsége láthatott.

SZB_4704-154502.jpg

Győri Balett: Passage

Mindkét darab erős kezdésnek minősül, amit tovább fokozhat Szaranszk város Orosz Nemzeti Balettjének előadása péntek este. A társulat a negyedik legnagyobb lélekszámú finnugor nép, a mordvinok fővárosának balett művészetét képviseli, de

az idehaza kevéssé ismert oroszországi társulatok rendre okoznak hatalmas meglepetéseket művészi és technikai értelemben egyaránt.

Ha pedig mindeközben a balerina imázs változásain töprengenénk, Major Rita tánctörténész június 21-i előadása bőven ad ehhez muníciót.

liszt197-154501.jpg

Liszt-mozaikok

A tánc valamennyi jelentősebb műfaját felvonultató egyhetes rendezvény kiemelkedő nézőszámot hozó előadásait az ország három profi néptáncegyüttese produkálja évről évre. Szerdán, június 19-én a Magyar Állami Népi Együttes a tánckoncert műfajában létrehozott darabját, a Liszt-mozaikokat mutatja be, amely köszönhetően Farkas Gábor zongoraművésznek, a meghívott zenészeknek és a Szent Efrém Férfikarnak nagyszerű élő zenei élményt is kínál a népszerű MÁNE-stíluson túl. 

(A címlapképen a Magyar Nemzeti Balett előadásának egyik pillanata)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Táncold körbe Magyarországot online!

A Balaton és a Dráva folyó között, ahogy az öregek mondják, Somogyország dombos, erdőkben, mezőkben gazdag vidékén találjuk a magyar tánckincs legrégiesebb táncait. Ezen a héten a térség három táncával, az ugróssal, a kanásztánccal, valamint a lassú és friss csárdással ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével.
Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!