Tánc

A Tánc mindenkinek új helyszíneken

2012.07.16. 09:53
Ajánlom
Új helyszíneken jelentkezik idén a Body Moving táncnépszerűsítő programsorozat Tánc Mindenkinek! elnevezésű programja: Budapesten a Kassák Múzeum udvarán, vidéken pedig Agárdon, a Velencei-tó partján.

A 2009-ben útjára indított táncnépszerűsítő sorozat Tánc Mindenkinek! elnevezésű programjait augusztus 5-én, 19-én és 26-án Budapesten rendezik meg, 25-én pedig Agárdon várják a táncolni vágyókat. A Kassák Múzeum az Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban címmel indított kiállítássorozatot, a Tánc Mindenkinek! idei programjait ehhez kapcsolódva rendezik meg. A kiállítássorozat első része Elmozdulás - Munkáskultúra és életmódreform a Madzsar-iskolában címmel június 23. és szeptember 30. között látható. A kiállítás Madzsar Józsefné Jászi Alice (1877-1935) budapesti mozdulatművészeti iskoláját mutatja be.

Ehhez kapcsolódóan az augusztusi Tánc Mindenkinek! programon Fenyves Márk és Pálosi István mozdulatművészek segítségével a program látogatói kipróbálhatják a műfaj filozófiájára épülő fátylas és korongos táncot, valamint a mozdulatművészet mai formáját. A korábbi évekhez hasonlóan most is minden nap bemelegítő órával indul a program. Az érdeklődők bepillanthatnak az amerikai Lester Horton által kidolgozott technika alapjaiba, részt vehetnek az astanga jógán és a Release-órán. A mozdulatművészeti blokk után a magyarországi kortárs tánc képviselőitől tanulhatnak a résztvevők, Ladjánszki Márta, Gál Eszter, Grecsó Zoltán, Berger Gyula, Bakó Gábor és Máthé Gabriella óráján.

A befelé figyelő kreatív improvizáció után a figyelem kifelé, a térre és a partnerekre irányul, minden nap egy-egy lendületesebb, akár az esti bulira is ráhangoló órával zárul; a Bollywood-dance órával, amely a klasszikus indiai templomi táncok és a modern nyugati táncok ötvözete, vagy a tempós hiphoppal, amely a második napon lelassítva tanulható. Augusztus 25-én a program egy napra leköltözik Agárdra, hogy csatlakozzon a Gödör Kemping összművészeti kulturális fesztiválhoz. A Gödör Klub idén első alkalommal rendez kempinget a Velencei-tó partján. A Tánc Mindenkinek! mellett zenei, színházi és cirkusz programokon vehetnek részt az érdeklődők. A program Budapesten ingyenes, Agárdon pedig a Gödör Kemping belépőjével látogatható. Az órák előképzettség nélkül is kipróbálhatóak. Bővebb információ a programokról a http://bodymoving.freeblog.hu címen érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.