Tánc

A tánc mint terápia? Működik!

2014.04.11. 18:02
Ajánlom
Április 12-én szombaton a SÍN Kulturális Központban ismét a táncterápia mutatja be önismereti és gyógyító hatását.

„Kint-a bent", azaz, amikor életre kelhet és megjelenhet mindaz, ami benned zajlik, történik, alakul. A világ és a többi ember számára is láthatóvá válik egy mozdulatban, képben, hangban, táncban, vagy érintésben. Hol tapasztalhatod meg mindezt? Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület 2. Összművészeti Napján, a SÍN Kulturális Központban április 12-én szombaton 9-21 óráig.

Hogyan ismerhetem meg önmagam, fedezhetem fel a bennem megbúvó erőforrásokat, saját belső világomat? Gyógyíthat-e az alkotás, a táncon, festésen, zenén keresztüli önkifejezés? Mi köze egymáshoz művészetnek és önismeretnek, terápiának? És a sokat hallott kérdés: „Nem vagyok beteg - minek nekem terápia?" A „terápia" szó még mindig sokakat távol tart attól, hogy kipróbálják, milyen alkotó erők szunnyadnak bennük, s hogyan tudnák azokat életminőségük, kapcsolataik javítására használni. Április 12-én, az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) immár másodszor rendezi meg "KINT-A-BENT" című egész napos összművészeti programját, amely arra hívja a résztvevőket, hogy fedezzék fel saját alkotó erejüket, nyilvánuljon az meg táncban, mozgásban, rajzolásban vagy zenélésben. Az esemény helyszíne a hazai független előadóművészeket befogadó és támogató SÍN Kulturális Központ, ahol négy teremben párhuzamosan futó tíz saját élményű műhely foglalkozás és nyolc előadás várja az érdeklődőket.

Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) 2011-ben azzal a céllal alakult, hogy a Magyarországon 1997 óta jelen lévő integrált kifejezés- és táncterápiás képzést szervezze, a már végzett szakembereknek fórumot biztosítson, ill. a szakma és a nagyközönség számára ismertté tegye ezt a megközelítést.

A „Kint a Bent" Összművészeti Nap egy olyan nap, amikor van időd és tered  a testedre, érzéseidre, impulzusaidra figyelni; mozdulatban/táncban, hangban, festményben, színpadon megalkotni, ami benned van; másokkal találkozni, kapcsolódni, együtt mozdulni (vagy éppen elkülönülni); előadásokat hallgatni, kérdéseket feltenni és együtt gondolkodni - mindenről, amit az IKT mint terápiás módszer felvet; „záróbulizni"

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) egy olyan mozgás hangsúlyú módszer, ami sok művészeti és önkifejezési eszközzel (rajz, festés, agyagozás, hangszerek, saját hang, mesék, versírás, terápiás táncszínház, stb.) dolgozik, és ezek révén támogatja belső folyamataink, személyiségünk megmutatkozását, kiteljesedését, önmagunk és mások számára is érthető, tudatosítható formában. Az IKT eredeti formájában művészetterápiás megközelítés, csoportterápiás módszer, amelyet azonban ma számos helyen és formában alkalmaznak, nemcsak terápiás formában. A módszert használják egyéni és csoportos munkában is, felnőttekkel csakúgy, mint gyerekekkel.

Egy ilyen foglalkozás lehetőséget teremt a résztvevők számára, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek saját testükkel és jobban értsék annak különleges nyelvét, hogy többféle formában megtapasztalhassák saját önkifejezésük erejét és átéljék az Én megmutatkozását a szavakon innen és túl.  Az IKT különlegessége a módszerek sokféleségében rejlik, melyek között mindenki megtalálhatja az őt leginkább inspiráló, leginkább támogató kifejezési módot.

A kifejezés, a mozgás és a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartoznak, melyek jótékony, felszabadító és integráló hatását mindig is, minden kultúrában kiaknázták. Tapasztalataink szerint azonban korunkban - és kultúrkörünkben - egyre több, kifejezésében és mozgásában gátolt embernek van szüksége az önkifejezés élményének előrevivő és terápiás hatására. Elsősorban táncosok és a táncért lelkesedő terapeuták voltak azok, akik az 1920-as évektől kezdve a kifejező tánc terápiás hatását kutatni és alkalmazni kezdték. 

Az IKT módszere Németországból származik, Wilfried Gürtler (1950-2003), müncheni pszichológus, táncterapeuta fejlesztette ki az 1980-as években. Képző csoportok létrejöttek már a nyolcvanas évek végétől több helyütt Európában, Németország több városában, Ausztriában, Olaszországban és 1997 óta - még Gürtler kezdeményezésére - Magyarországon is. Az IKT alkalmazási területe - korosztálytól függetlenül, a terápiás keretek függvényében - igen tág lehet: a hosszabb-rövidebb önismereti folyamatok a feszültségkezelésben, különböző érzelmi elakadásokban, életvezetési nehézségekben nyújt támogatást valamint pszichiátriai betegségek terápiájában is egyaránt sikerrel alkalmazható.

Emberi létünk egyik alapjelensége a kifejezés, a megmutatkozás, megnyilvánulás iránti vágyunk, úgy, hogy ennek odaszentelődő, figyelő, értő, tükröző tanúi legyenek. Hogy azok lehessünk, akik valójában vagyunk, hogy autentikus lényünket megélhessük és felvállalhassuk. Az IKT szemlélete szerint testünk mindig, mindenkor kifejezi önmagát, be- és kilégzésünk, szerveink ritmusa és zaja, hangunk, érzéseink testi szintű megjelenése is egyfajta önkifejezés. A taglejtések, a testtartás és a testmozgás kifejezi mindenkori lelkiállapotunkat, ugyanakkor mozgásunk visszahat érzelmeinkre, segítségével befolyásolhatjuk hangulatunkat. De nem csak a mozgást, hanem a változatos művészeti technikákat (saját hangunk, ritmushangszerek használata, festés, kollázs-készítés, agyagozás, versírás stb.) is felhasználhatjuk arra, hogy a résztvevők, megmutatva a belső tartalmakat, kifejezhessék magukat, és ezekre ránézve, ők maguk is jobban megértsék a bennük zajló folyamatokat.

A tavaly nagy sikerrel lezajlott rendezvény után idén is minden érdeklődő számára nyitott a program, amely egyszerre nyújt lehetőséget a tájékozódásra, az egyéni elmélyülésre és alkotó kikapcsolódásra. A nyolc rövidebb (1,5 órás) és a két hosszabb (3 órás) műhelyfoglalkozáson és az adott témákat bemutató előadásokon mind saját élményt, mind elméleti tudásanyagot lehet szerezni a módszerről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.