Tánc

A tánc mint terápia? Működik!

2014.04.11. 18:02
Ajánlom
Április 12-én szombaton a SÍN Kulturális Központban ismét a táncterápia mutatja be önismereti és gyógyító hatását.

„Kint-a bent", azaz, amikor életre kelhet és megjelenhet mindaz, ami benned zajlik, történik, alakul. A világ és a többi ember számára is láthatóvá válik egy mozdulatban, képben, hangban, táncban, vagy érintésben. Hol tapasztalhatod meg mindezt? Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület 2. Összművészeti Napján, a SÍN Kulturális Központban április 12-én szombaton 9-21 óráig.

Hogyan ismerhetem meg önmagam, fedezhetem fel a bennem megbúvó erőforrásokat, saját belső világomat? Gyógyíthat-e az alkotás, a táncon, festésen, zenén keresztüli önkifejezés? Mi köze egymáshoz művészetnek és önismeretnek, terápiának? És a sokat hallott kérdés: „Nem vagyok beteg - minek nekem terápia?" A „terápia" szó még mindig sokakat távol tart attól, hogy kipróbálják, milyen alkotó erők szunnyadnak bennük, s hogyan tudnák azokat életminőségük, kapcsolataik javítására használni. Április 12-én, az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) immár másodszor rendezi meg "KINT-A-BENT" című egész napos összművészeti programját, amely arra hívja a résztvevőket, hogy fedezzék fel saját alkotó erejüket, nyilvánuljon az meg táncban, mozgásban, rajzolásban vagy zenélésben. Az esemény helyszíne a hazai független előadóművészeket befogadó és támogató SÍN Kulturális Központ, ahol négy teremben párhuzamosan futó tíz saját élményű műhely foglalkozás és nyolc előadás várja az érdeklődőket.

Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) 2011-ben azzal a céllal alakult, hogy a Magyarországon 1997 óta jelen lévő integrált kifejezés- és táncterápiás képzést szervezze, a már végzett szakembereknek fórumot biztosítson, ill. a szakma és a nagyközönség számára ismertté tegye ezt a megközelítést.

A „Kint a Bent" Összművészeti Nap egy olyan nap, amikor van időd és tered  a testedre, érzéseidre, impulzusaidra figyelni; mozdulatban/táncban, hangban, festményben, színpadon megalkotni, ami benned van; másokkal találkozni, kapcsolódni, együtt mozdulni (vagy éppen elkülönülni); előadásokat hallgatni, kérdéseket feltenni és együtt gondolkodni - mindenről, amit az IKT mint terápiás módszer felvet; „záróbulizni"

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) egy olyan mozgás hangsúlyú módszer, ami sok művészeti és önkifejezési eszközzel (rajz, festés, agyagozás, hangszerek, saját hang, mesék, versírás, terápiás táncszínház, stb.) dolgozik, és ezek révén támogatja belső folyamataink, személyiségünk megmutatkozását, kiteljesedését, önmagunk és mások számára is érthető, tudatosítható formában. Az IKT eredeti formájában művészetterápiás megközelítés, csoportterápiás módszer, amelyet azonban ma számos helyen és formában alkalmaznak, nemcsak terápiás formában. A módszert használják egyéni és csoportos munkában is, felnőttekkel csakúgy, mint gyerekekkel.

Egy ilyen foglalkozás lehetőséget teremt a résztvevők számára, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek saját testükkel és jobban értsék annak különleges nyelvét, hogy többféle formában megtapasztalhassák saját önkifejezésük erejét és átéljék az Én megmutatkozását a szavakon innen és túl.  Az IKT különlegessége a módszerek sokféleségében rejlik, melyek között mindenki megtalálhatja az őt leginkább inspiráló, leginkább támogató kifejezési módot.

A kifejezés, a mozgás és a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartoznak, melyek jótékony, felszabadító és integráló hatását mindig is, minden kultúrában kiaknázták. Tapasztalataink szerint azonban korunkban - és kultúrkörünkben - egyre több, kifejezésében és mozgásában gátolt embernek van szüksége az önkifejezés élményének előrevivő és terápiás hatására. Elsősorban táncosok és a táncért lelkesedő terapeuták voltak azok, akik az 1920-as évektől kezdve a kifejező tánc terápiás hatását kutatni és alkalmazni kezdték. 

Az IKT módszere Németországból származik, Wilfried Gürtler (1950-2003), müncheni pszichológus, táncterapeuta fejlesztette ki az 1980-as években. Képző csoportok létrejöttek már a nyolcvanas évek végétől több helyütt Európában, Németország több városában, Ausztriában, Olaszországban és 1997 óta - még Gürtler kezdeményezésére - Magyarországon is. Az IKT alkalmazási területe - korosztálytól függetlenül, a terápiás keretek függvényében - igen tág lehet: a hosszabb-rövidebb önismereti folyamatok a feszültségkezelésben, különböző érzelmi elakadásokban, életvezetési nehézségekben nyújt támogatást valamint pszichiátriai betegségek terápiájában is egyaránt sikerrel alkalmazható.

Emberi létünk egyik alapjelensége a kifejezés, a megmutatkozás, megnyilvánulás iránti vágyunk, úgy, hogy ennek odaszentelődő, figyelő, értő, tükröző tanúi legyenek. Hogy azok lehessünk, akik valójában vagyunk, hogy autentikus lényünket megélhessük és felvállalhassuk. Az IKT szemlélete szerint testünk mindig, mindenkor kifejezi önmagát, be- és kilégzésünk, szerveink ritmusa és zaja, hangunk, érzéseink testi szintű megjelenése is egyfajta önkifejezés. A taglejtések, a testtartás és a testmozgás kifejezi mindenkori lelkiállapotunkat, ugyanakkor mozgásunk visszahat érzelmeinkre, segítségével befolyásolhatjuk hangulatunkat. De nem csak a mozgást, hanem a változatos művészeti technikákat (saját hangunk, ritmushangszerek használata, festés, kollázs-készítés, agyagozás, versírás stb.) is felhasználhatjuk arra, hogy a résztvevők, megmutatva a belső tartalmakat, kifejezhessék magukat, és ezekre ránézve, ők maguk is jobban megértsék a bennük zajló folyamatokat.

A tavaly nagy sikerrel lezajlott rendezvény után idén is minden érdeklődő számára nyitott a program, amely egyszerre nyújt lehetőséget a tájékozódásra, az egyéni elmélyülésre és alkotó kikapcsolódásra. A nyolc rövidebb (1,5 órás) és a két hosszabb (3 órás) műhelyfoglalkozáson és az adott témákat bemutató előadásokon mind saját élményt, mind elméleti tudásanyagot lehet szerezni a módszerről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.
Tánc hír

A cirkusz fogja megmenteni a kortárstánc képzést?

Nemrég a kortárs táncművész és -pedagógusképzés beszüntetéséről adott ki közleményt az Angelus Iván vezetésével működő Budapest Kortárstánc Főiskola. Most azonban együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft-vel egy új képzés beindításával kapcsolatban.
Tánc hír

Vági Bence Európa legnagyobb utazócirkusz-társulatát rendezi

A világhírű Circus Krone a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetőjét kérte fel, hogy közösen gondolják újra a cirkuszművészetet egy nagyszabású, formabontó előadásban.
Tánc ajánló

A látszatvalósággal számol le a Hodworks új előadása, a Délibáb

„Ellenmű, fricska, vitairat, pamflet, látlelet, emlékmű – ilyen és ezekhez hasonló fogalmak repkednek az ember fejében a Hodworks bemutatóját, a Délibábot nézve” - írja Halász Tamás kritikus a Hodworks legújabb előadásáról, amely legközelebb március 17-én látható a MU Színházban.