Tánc

A tökéletességre törekszik – Balázsi Gergő Ármin

Junior Prima Díj
2019.10.03. 09:40
Ajánlom
Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.
balazsi_gergo_armin-091541.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1996-ban született Budapesten. Gyerekként inkább a sportok érdekelték, ám mivel a testvére a Táncművészeti Főiskolára járt, Balázsi Gergő Ármin korán megismerkedhetett a tánc magával ragadó világával, ami rá is nagy hatást gyakorolt. „Gyakran elkísértem a szüleimet az iskolai bemutatókra, és az Operaházba is rendszeresen jártunk előadásokat nézni. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán.”

2005-ben felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol hamar búcsút kellett intenie a felhőtlen gyerekkornak. „Az első pár év nagyon nehéz volt, mert nem volt semmi időnk a játékra, amit gyerekként nehéz volt megszokni. Amikor azonban elkezdtek jönni a lehetőségek, és velük együtt az első sikerek, hamar ráéreztem a balett ízére, és nagyon megszerettem.”

Fontos mestereként tartja számon a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművészt, Dózsa Imrét. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig.” A feladataira páratlan alázattal készülő Balázsi Gergő Ármin folyamatosan fejleszti önmagát, a tökéletességre törekszik. „Ez egy véget nem érő folyamat, az ember sosem hiheti el, hogy már elég jó, mert abban a pillanatban a fejlődés megáll.

Célom, hogy művészileg és technikailag is folyamatosan tanuljak, érjek, tapasztaljak.

Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 2014-ben az év legjobb végzőseként fejezte be a tanulmányait, majd rögtön felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. „Világéletemben itthon szerettem volna táncolni, a nagy elődökön nőttem fel és mindig is vonzott az Operaház színpada, emiatt szerződtem ide.”  Tehetsége és elhivatottsága révén rögtön megtalálták először a rövidebb, majd az egész estés balettek főszerepei. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk c. darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Úgy érzi, bizonyos szerepekhez még érnie kell, de mint mondja, minden kihívásnak szívesen áll elébe. „Egyszer szívesen eltáncolnám Alexejt a Karamazovból vagy az Anyegin címszerepét, de tudom, hogy most, huszonhárom évesen még nem lennék elég hiteles bennük.” Felkészülései során a felesége, Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője segíti.

Nagyon jól működünk együtt, támogatjuk a másikat és majdnem minden előadáson ott vagyunk egymásnak.

Balázsi Gergő Ármin idén tavasszal, a Tánc világnapján vehette át Az évad legjobb férfi balettművészének járó elismerést. Mind a hazai, mind a nemzetközi színpadokon jelentős jövő áll előtte. A nyár folyamán Dél-Koreában vett részt egy nemzetközi eseményen, amely inspiráló hatással volt rá. „Igazi világsztárokkal, többek között a Royal Balett és a Bolsoj vezető szólistáival léphettem színpadra. Nagy élmény volt látni, hogyan gyakorolnak, beszélgetni velük és egy lenni közülük. Hasznos tapasztalat és fantasztikus lehetőség volt.”

Legközelebb október végén láthatjuk színpadon az Erkel Színházban, A rosszul őrzött lány című előadásban, ahol a férfi főszerepet, Colas-t alakítja. Decemberben A diótörőben találkozhatunk vele, az új évet pedig a Giselle-lel indítja, amiben ugyancsak a férfi főszerepben lép a közönség elé.

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Kapcsolódó

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.