Tánc

A tökéletességre törekszik – Balázsi Gergő Ármin

Junior Prima Díj
2019.10.03. 09:40
Ajánlom
Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.
balazsi_gergo_armin-091541.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1996-ban született Budapesten. Gyerekként inkább a sportok érdekelték, ám mivel a testvére a Táncművészeti Főiskolára járt, Balázsi Gergő Ármin korán megismerkedhetett a tánc magával ragadó világával, ami rá is nagy hatást gyakorolt. „Gyakran elkísértem a szüleimet az iskolai bemutatókra, és az Operaházba is rendszeresen jártunk előadásokat nézni. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán.”

2005-ben felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol hamar búcsút kellett intenie a felhőtlen gyerekkornak. „Az első pár év nagyon nehéz volt, mert nem volt semmi időnk a játékra, amit gyerekként nehéz volt megszokni. Amikor azonban elkezdtek jönni a lehetőségek, és velük együtt az első sikerek, hamar ráéreztem a balett ízére, és nagyon megszerettem.”

Fontos mestereként tartja számon a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművészt, Dózsa Imrét. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig.” A feladataira páratlan alázattal készülő Balázsi Gergő Ármin folyamatosan fejleszti önmagát, a tökéletességre törekszik. „Ez egy véget nem érő folyamat, az ember sosem hiheti el, hogy már elég jó, mert abban a pillanatban a fejlődés megáll.

Célom, hogy művészileg és technikailag is folyamatosan tanuljak, érjek, tapasztaljak.

Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 2014-ben az év legjobb végzőseként fejezte be a tanulmányait, majd rögtön felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. „Világéletemben itthon szerettem volna táncolni, a nagy elődökön nőttem fel és mindig is vonzott az Operaház színpada, emiatt szerződtem ide.”  Tehetsége és elhivatottsága révén rögtön megtalálták először a rövidebb, majd az egész estés balettek főszerepei. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk c. darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Úgy érzi, bizonyos szerepekhez még érnie kell, de mint mondja, minden kihívásnak szívesen áll elébe. „Egyszer szívesen eltáncolnám Alexejt a Karamazovból vagy az Anyegin címszerepét, de tudom, hogy most, huszonhárom évesen még nem lennék elég hiteles bennük.” Felkészülései során a felesége, Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője segíti.

Nagyon jól működünk együtt, támogatjuk a másikat és majdnem minden előadáson ott vagyunk egymásnak.

Balázsi Gergő Ármin idén tavasszal, a Tánc világnapján vehette át Az évad legjobb férfi balettművészének járó elismerést. Mind a hazai, mind a nemzetközi színpadokon jelentős jövő áll előtte. A nyár folyamán Dél-Koreában vett részt egy nemzetközi eseményen, amely inspiráló hatással volt rá. „Igazi világsztárokkal, többek között a Royal Balett és a Bolsoj vezető szólistáival léphettem színpadra. Nagy élmény volt látni, hogyan gyakorolnak, beszélgetni velük és egy lenni közülük. Hasznos tapasztalat és fantasztikus lehetőség volt.”

Legközelebb október végén láthatjuk színpadon az Erkel Színházban, A rosszul őrzött lány című előadásban, ahol a férfi főszerepet, Colas-t alakítja. Decemberben A diótörőben találkozhatunk vele, az új évet pedig a Giselle-lel indítja, amiben ugyancsak a férfi főszerepben lép a közönség elé.

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Kapcsolódó

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Alicia Alonso kubai táncosnő, minden idők egyik legnagyobb balettművésze

A legendás balett-táncosnő csütörtökön halt meg egy havannai kórházban, 98 évesen - közölte az általa alapított Kubai Nemzeti Balett.
Tánc magazin

Balettal próbálják jó útra téríteni egy női börtön lakóit

Szögesdrótkerítések, betoncellák és kemény testi fenyítés helyett nyitott terek, klasszikus zene és balett jellemzi az új-zélandi Aucklandben található női korrekciós intézetet.
Tánc videó

Bach és a hiphop találkozása olyan lágy, mint az őszi napfény

Pontosan egy éve született az a táncvideó, amelyben Benjamin Millepied koncepcióját követve Bach I. (G-dúr) csellószvitjének Prelude tételét ülteti át mozgásba a hiphop háttérrel rendelkező kortárs táncos, Aïden Carberry.
Tánc ajánló

Jön a hónap legzsúfoltabb tánchétvégéje!

Siri Larbi Cherkaoui és az Eastman, Feledi Project, Mészáros Máté, Juhász Péter és a Közép-Európa Táncszínház is fellép a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál záróhétvégéjén.
Tánc magazin

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.