Tánc

A tökéletességre törekszik – Balázsi Gergő Ármin

Junior Prima Díj
2019.10.03. 09:40
Ajánlom
Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.
balazsi_gergo_armin-091541.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1996-ban született Budapesten. Gyerekként inkább a sportok érdekelték, ám mivel a testvére a Táncművészeti Főiskolára járt, Balázsi Gergő Ármin korán megismerkedhetett a tánc magával ragadó világával, ami rá is nagy hatást gyakorolt. „Gyakran elkísértem a szüleimet az iskolai bemutatókra, és az Operaházba is rendszeresen jártunk előadásokat nézni. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán.”

2005-ben felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol hamar búcsút kellett intenie a felhőtlen gyerekkornak. „Az első pár év nagyon nehéz volt, mert nem volt semmi időnk a játékra, amit gyerekként nehéz volt megszokni. Amikor azonban elkezdtek jönni a lehetőségek, és velük együtt az első sikerek, hamar ráéreztem a balett ízére, és nagyon megszerettem.”

Fontos mestereként tartja számon a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművészt, Dózsa Imrét. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig.” A feladataira páratlan alázattal készülő Balázsi Gergő Ármin folyamatosan fejleszti önmagát, a tökéletességre törekszik. „Ez egy véget nem érő folyamat, az ember sosem hiheti el, hogy már elég jó, mert abban a pillanatban a fejlődés megáll.

Célom, hogy művészileg és technikailag is folyamatosan tanuljak, érjek, tapasztaljak.

Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 2014-ben az év legjobb végzőseként fejezte be a tanulmányait, majd rögtön felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. „Világéletemben itthon szerettem volna táncolni, a nagy elődökön nőttem fel és mindig is vonzott az Operaház színpada, emiatt szerződtem ide.”  Tehetsége és elhivatottsága révén rögtön megtalálták először a rövidebb, majd az egész estés balettek főszerepei. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk c. darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Úgy érzi, bizonyos szerepekhez még érnie kell, de mint mondja, minden kihívásnak szívesen áll elébe. „Egyszer szívesen eltáncolnám Alexejt a Karamazovból vagy az Anyegin címszerepét, de tudom, hogy most, huszonhárom évesen még nem lennék elég hiteles bennük.” Felkészülései során a felesége, Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője segíti.

Nagyon jól működünk együtt, támogatjuk a másikat és majdnem minden előadáson ott vagyunk egymásnak.

Balázsi Gergő Ármin idén tavasszal, a Tánc világnapján vehette át Az évad legjobb férfi balettművészének járó elismerést. Mind a hazai, mind a nemzetközi színpadokon jelentős jövő áll előtte. A nyár folyamán Dél-Koreában vett részt egy nemzetközi eseményen, amely inspiráló hatással volt rá. „Igazi világsztárokkal, többek között a Royal Balett és a Bolsoj vezető szólistáival léphettem színpadra. Nagy élmény volt látni, hogyan gyakorolnak, beszélgetni velük és egy lenni közülük. Hasznos tapasztalat és fantasztikus lehetőség volt.”

Legközelebb október végén láthatjuk színpadon az Erkel Színházban, A rosszul őrzött lány című előadásban, ahol a férfi főszerepet, Colas-t alakítja. Decemberben A diótörőben találkozhatunk vele, az új évet pedig a Giselle-lel indítja, amiben ugyancsak a férfi főszerepben lép a közönség elé.

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Kapcsolódó

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.
Tánc hír

Ember és természet kapcsolatáról szól az idei PLACCC Dance

A május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő minifesztivál az eddigi PLACCC-ok hagyományait folytatva műfaji határokat feszeget, és amellett, hogy reflektál a jelenre, górcső alá veszi a körülöttünk lévő környezetet is.