Tánc

A tökéletességre törekszik – Balázsi Gergő Ármin

Junior Prima Díj
2019.10.03. 09:40
Ajánlom
Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.
balazsi_gergo_armin-091541.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1996-ban született Budapesten. Gyerekként inkább a sportok érdekelték, ám mivel a testvére a Táncművészeti Főiskolára járt, Balázsi Gergő Ármin korán megismerkedhetett a tánc magával ragadó világával, ami rá is nagy hatást gyakorolt. „Gyakran elkísértem a szüleimet az iskolai bemutatókra, és az Operaházba is rendszeresen jártunk előadásokat nézni. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán.”

2005-ben felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol hamar búcsút kellett intenie a felhőtlen gyerekkornak. „Az első pár év nagyon nehéz volt, mert nem volt semmi időnk a játékra, amit gyerekként nehéz volt megszokni. Amikor azonban elkezdtek jönni a lehetőségek, és velük együtt az első sikerek, hamar ráéreztem a balett ízére, és nagyon megszerettem.”

Fontos mestereként tartja számon a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművészt, Dózsa Imrét. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig.” A feladataira páratlan alázattal készülő Balázsi Gergő Ármin folyamatosan fejleszti önmagát, a tökéletességre törekszik. „Ez egy véget nem érő folyamat, az ember sosem hiheti el, hogy már elég jó, mert abban a pillanatban a fejlődés megáll.

Célom, hogy művészileg és technikailag is folyamatosan tanuljak, érjek, tapasztaljak.

Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 2014-ben az év legjobb végzőseként fejezte be a tanulmányait, majd rögtön felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. „Világéletemben itthon szerettem volna táncolni, a nagy elődökön nőttem fel és mindig is vonzott az Operaház színpada, emiatt szerződtem ide.”  Tehetsége és elhivatottsága révén rögtön megtalálták először a rövidebb, majd az egész estés balettek főszerepei. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk c. darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Úgy érzi, bizonyos szerepekhez még érnie kell, de mint mondja, minden kihívásnak szívesen áll elébe. „Egyszer szívesen eltáncolnám Alexejt a Karamazovból vagy az Anyegin címszerepét, de tudom, hogy most, huszonhárom évesen még nem lennék elég hiteles bennük.” Felkészülései során a felesége, Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnője segíti.

Nagyon jól működünk együtt, támogatjuk a másikat és majdnem minden előadáson ott vagyunk egymásnak.

Balázsi Gergő Ármin idén tavasszal, a Tánc világnapján vehette át Az évad legjobb férfi balettművészének járó elismerést. Mind a hazai, mind a nemzetközi színpadokon jelentős jövő áll előtte. A nyár folyamán Dél-Koreában vett részt egy nemzetközi eseményen, amely inspiráló hatással volt rá. „Igazi világsztárokkal, többek között a Royal Balett és a Bolsoj vezető szólistáival léphettem színpadra. Nagy élmény volt látni, hogyan gyakorolnak, beszélgetni velük és egy lenni közülük. Hasznos tapasztalat és fantasztikus lehetőség volt.”

Legközelebb október végén láthatjuk színpadon az Erkel Színházban, A rosszul őrzött lány című előadásban, ahol a férfi főszerepet, Colas-t alakítja. Decemberben A diótörőben találkozhatunk vele, az új évet pedig a Giselle-lel indítja, amiben ugyancsak a férfi főszerepben lép a közönség elé.

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Kapcsolódó

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.