Tánc

A történelemben először nő táncolja A diótörő címszerepét

2019.12.19. 13:55
Ajánlom
A Dayton Balett művészeti vezetője, Karen Russo Burke néhány hónapja egy unortodox ötlettel állt elő: mi lenne, ha nő táncolná A diótörő címszerepét?

Felkérte a feladatra Miranda Dafoe-t, akit meglehetősen sokkolt az ötlet, végül azonban elvállalta a szerepet.

„Clara végülis az egészet csak álmodja a csatától a Cukorországig. Szóval miért ne álmodhatna egy lány arról, hogy egy nő védi meg őt a patkányoktól, és kíséri el az útján?”

– fogalmazott. A művészeti vezető ezzel a paradigmaváltással a társadalmi szemléletváltozásra is szeretett volna reagálni. A darabot ugyanakkor két szereposztásban játsszák, így a közönség akár össze is vetheti a  női és férfi Diótörőt. A női karakterhez persze néhány módosítást is végre kellett hajtani az eredeti librettóhoz képest, különösen a jelmezben és a koreográfiában. „Mivel a férfi ugrásokra a zenében hosszabb idő van hagyva, ezért Karennel kitaláltunk olyan ugrásokat és forgásokat, amikkel ki lehet tölteni ezt az időt, és amelyek mindeközben kellően szuggesztívek, mégis nőiesek” – mondta Dafoe.

A cselekményben egészen a csatajelenet végéig nem derül ki a nézők számára, hogy itt egy női diótörőt látnak. Akkor azonban leveszi a Diótörő maszkot, és felfedi hosszú haját. Azonban nem akartak azonos neműek szerelméről beszélni az előadásban, ezért

a női Diótörő és Clara partnertáncát kivették a koreográfiából, és kettejük kapcsolatát egyfajta nővérségre cserélték, amelyben Diótörő Clara példaképe.

A szokatlan Diótörővel nemcsak a genderkérdésre, de a jelenlegi politikai helyzetre is reagál a társulat. „Tavaly tavasszal volt egy hatalmas tornádó és lövöldözés Oregon Államban. Ezért A diótörő csatajelenetében a fegyvereket piros-fehér sétapálca-nyalókára cseréltük. Nemcsak a feminista mozgalmat követjük, de próbálunk azzal a traumával is foglalkozni, amin keresztülment ez a közösség” – fogalmazott.

(forrás: dancemagazin.com, Fejléckép: Margot Aknin, Courtesy Dayton Ballet)

10 izgalmas adalék A diótörő-sztorihoz

Kapcsolódó

10 izgalmas adalék A diótörő-sztorihoz

Vannak, akik számára A diótörő a karácsonyi időszak elengedhetetlen része. A mesét már jól ismerjük, de vajon tisztában vagyunk-e a darab keletkezésének kevésbé ismert részleteivel?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.
Tánc interjú

„Amikor színpadon van az ember, nincs más lehetősége, mint hogy belehal”

Március 6-án mutatták be a felfrissített koreográfiájú Laurenciát az Erkel Színházban, amelyben próbavezető balettmesterként működött közre Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas táncművész, az Operaház örökös tagja és a Halhatatlanok társaságának tagja. Ennek apropóján beszélgettünk az előadás szünetében a mesternővel a pályakezdőségről, a hazai balettről és Leningrádról, szerepálmokról, valamint arról, mit tehet az ember, ha elveszíti a motivációját.