Tánc

A történelemben először nő táncolja A diótörő címszerepét

2019.12.19. 13:55
Ajánlom
A Dayton Balett művészeti vezetője, Karen Russo Burke néhány hónapja egy unortodox ötlettel állt elő: mi lenne, ha nő táncolná A diótörő címszerepét?

Felkérte a feladatra Miranda Dafoe-t, akit meglehetősen sokkolt az ötlet, végül azonban elvállalta a szerepet.

„Clara végülis az egészet csak álmodja a csatától a Cukorországig. Szóval miért ne álmodhatna egy lány arról, hogy egy nő védi meg őt a patkányoktól, és kíséri el az útján?”

– fogalmazott. A művészeti vezető ezzel a paradigmaváltással a társadalmi szemléletváltozásra is szeretett volna reagálni. A darabot ugyanakkor két szereposztásban játsszák, így a közönség akár össze is vetheti a  női és férfi Diótörőt. A női karakterhez persze néhány módosítást is végre kellett hajtani az eredeti librettóhoz képest, különösen a jelmezben és a koreográfiában. „Mivel a férfi ugrásokra a zenében hosszabb idő van hagyva, ezért Karennel kitaláltunk olyan ugrásokat és forgásokat, amikkel ki lehet tölteni ezt az időt, és amelyek mindeközben kellően szuggesztívek, mégis nőiesek” – mondta Dafoe.

A cselekményben egészen a csatajelenet végéig nem derül ki a nézők számára, hogy itt egy női diótörőt látnak. Akkor azonban leveszi a Diótörő maszkot, és felfedi hosszú haját. Azonban nem akartak azonos neműek szerelméről beszélni az előadásban, ezért

a női Diótörő és Clara partnertáncát kivették a koreográfiából, és kettejük kapcsolatát egyfajta nővérségre cserélték, amelyben Diótörő Clara példaképe.

A szokatlan Diótörővel nemcsak a genderkérdésre, de a jelenlegi politikai helyzetre is reagál a társulat. „Tavaly tavasszal volt egy hatalmas tornádó és lövöldözés Oregon Államban. Ezért A diótörő csatajelenetében a fegyvereket piros-fehér sétapálca-nyalókára cseréltük. Nemcsak a feminista mozgalmat követjük, de próbálunk azzal a traumával is foglalkozni, amin keresztülment ez a közösség” – fogalmazott.

(forrás: dancemagazin.com, Fejléckép: Margot Aknin, Courtesy Dayton Ballet)

10 izgalmas adalék A diótörő-sztorihoz

Kapcsolódó

10 izgalmas adalék A diótörő-sztorihoz

Vannak, akik számára A diótörő a karácsonyi időszak elengedhetetlen része. A mesét már jól ismerjük, de vajon tisztában vagyunk-e a darab keletkezésének kevésbé ismert részleteivel?

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.