Tánc

A változás körforgása – Goda Gábor a Kult50-ben

2020.09.30. 14:00
Ajánlom
Nincs alaptörténet. Központi gondolat, vagy kérdésfeltevés van. Goda Gábor koreográfus filozofáló, esztétizáló rendezéseiben mindig ott rejlik az élet teljessége. S egy adott produkció nyelvezetét maga a munkafolyamat határozza meg. Úgy is mondhatnánk: minden egyes előadás saját nyelvet keres.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrinc Katalin

Elismert teljesítmény: A Szél kapuja című előadás

Sok produkció esetén izgalmas kirándulásnak tűnik, ha az adott előadás kimozdul a szokásos színházi keretekből, és – mondjuk – egy elhagyatott gyártelepet alkotó energiákkal tölt meg.  Goda Gábor és társulata ezzel (is) fordítva van: évtizedek óta szabadabb terekben, gyárakban dolgoznak. Jelenleg egy 2000 négyzetméteres, elhagyatott gyárépületben találták meg a számukra ideális alkotóműhelyt. Nekik az az újdonság, ha bemennek a konvencionális színpadi térbe.

Goda Gábor társulata, az Artus Színház – egy független, összművészeti társulat – 1985-ben alakult. Produkcióik sohasem kész szövegből indulnak ki. Előadásuk minden egyes szereplője alkotótárs is egyben. A közös munka során formálódik a darab, ami egyszer életre kel és megszólítja az alkotókat. Vagyis nem csupán a társulat alakítja a művet, de a mű is beszél hozzájuk. Ebből a párbeszédből jön létre a produkció.

_DSC66891-144016.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gáborék úgy gondolják, nem szabad műfajokon belül gondolkodni. Előadásaikban egyszerre van jelen a színház, a képzőművészet, az irodalom, a film és a zene. Produkcióik összművészeti határ-feszegetések. Egyik projektjük következik a másikból. Mintha folyamatosan egyetlen előadást készítenének. S csodálkozik azon bárki is, ha útközben megpróbálják megragadni a megragadhatatlant, leírni a leírhatatlant, ábrázolni a végtelent…?

Az Artus a Szél kapuja című előadását a Nemzeti Táncszínház Nagytermében mutatta be. A nagyszerű produkció központi eleme a szél, ami a világot és az embert mozgató erő metaforája. Sohasem látható, de érezzük a hatását.  Hiszen megmozdítja az anyagi világot. Jelen van. Összeköt.

A Szél kapuja – a keleti világ szerint – egy pontot jelent a tarkón, ahol ki tudnak ürülni a régi gondolatok, s ahol az elme kitisztulhat. Belső utazásra hív minket ez az előadás, ahol önmagunkból kilépve, önmagunkba érkezünk meg.

De közben valami megváltozik. Talán éppen mi magunk.

_DSC6748-144009.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Az idén 60 éves Goda Gábor és a 35. esztendős jubileumát ünneplő  Artus ez év májusában, a karantén idején, különleges találkozásra invitált. Fontosnak tartották, hogy egymástól távol is tudatosítsuk magunkban: itt, a Földön, eredendően és állandóan össze vagyunk kapcsolva. S az emberi lét egyik leglényegesebb pontja a kapcsolat.

Goda Gábor tíz évvel ezelőtt meg akarta tapasztalni, milyen lehet Földnek lenni.

Ezért egy hegy tetején állva, megfordult a saját tengelye körül, lassan, 24 óra leforgása alatt. 24 órán keresztül állni, egyedül lenni és merengeni…

Tíz esztendő múltán, a HumanTurn /egy – óra – fordulat/ elnevezésű esemény lényege abból állt, hogy az emberek a világ bármely pontján egyszerre forduljanak körbe, közösen, egy óra leforgása alatt. Ez az egymásra figyelésnek és kapcsolódásnak egy olyan formája, ami elindíthatja azt a folyamatot, hogy ne ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Hogy valami megváltozzék. Mert ha megfordulunk, ugyan körbeérünk, de mégsem ugyanoda érkezünk vissza.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Goda Gábor (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

Kapcsolódó

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

A nemrég Eck Imre-díjjal kitüntetett Goda Gábor és társulata, az Artus április 15-én A Szél kapuja címmel mutatja be következő előadását az új Nemzeti Táncszínház színpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk a szélről, az önálló életre kelt alkotásokról és a gondolatok határtalanságáról.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.