Tánc

A változás körforgása – Goda Gábor a Kult50-ben

2020.09.30. 14:00
Ajánlom
Nincs alaptörténet. Központi gondolat, vagy kérdésfeltevés van. Goda Gábor koreográfus filozofáló, esztétizáló rendezéseiben mindig ott rejlik az élet teljessége. S egy adott produkció nyelvezetét maga a munkafolyamat határozza meg. Úgy is mondhatnánk: minden egyes előadás saját nyelvet keres.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrinc Katalin

Elismert teljesítmény: A Szél kapuja című előadás

Sok produkció esetén izgalmas kirándulásnak tűnik, ha az adott előadás kimozdul a szokásos színházi keretekből, és – mondjuk – egy elhagyatott gyártelepet alkotó energiákkal tölt meg.  Goda Gábor és társulata ezzel (is) fordítva van: évtizedek óta szabadabb terekben, gyárakban dolgoznak. Jelenleg egy 2000 négyzetméteres, elhagyatott gyárépületben találták meg a számukra ideális alkotóműhelyt. Nekik az az újdonság, ha bemennek a konvencionális színpadi térbe.

Goda Gábor társulata, az Artus Színház – egy független, összművészeti társulat – 1985-ben alakult. Produkcióik sohasem kész szövegből indulnak ki. Előadásuk minden egyes szereplője alkotótárs is egyben. A közös munka során formálódik a darab, ami egyszer életre kel és megszólítja az alkotókat. Vagyis nem csupán a társulat alakítja a művet, de a mű is beszél hozzájuk. Ebből a párbeszédből jön létre a produkció.

_DSC66891-144016.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gáborék úgy gondolják, nem szabad műfajokon belül gondolkodni. Előadásaikban egyszerre van jelen a színház, a képzőművészet, az irodalom, a film és a zene. Produkcióik összművészeti határ-feszegetések. Egyik projektjük következik a másikból. Mintha folyamatosan egyetlen előadást készítenének. S csodálkozik azon bárki is, ha útközben megpróbálják megragadni a megragadhatatlant, leírni a leírhatatlant, ábrázolni a végtelent…?

Az Artus a Szél kapuja című előadását a Nemzeti Táncszínház Nagytermében mutatta be. A nagyszerű produkció központi eleme a szél, ami a világot és az embert mozgató erő metaforája. Sohasem látható, de érezzük a hatását.  Hiszen megmozdítja az anyagi világot. Jelen van. Összeköt.

A Szél kapuja – a keleti világ szerint – egy pontot jelent a tarkón, ahol ki tudnak ürülni a régi gondolatok, s ahol az elme kitisztulhat. Belső utazásra hív minket ez az előadás, ahol önmagunkból kilépve, önmagunkba érkezünk meg.

De közben valami megváltozik. Talán éppen mi magunk.

_DSC6748-144009.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Az idén 60 éves Goda Gábor és a 35. esztendős jubileumát ünneplő  Artus ez év májusában, a karantén idején, különleges találkozásra invitált. Fontosnak tartották, hogy egymástól távol is tudatosítsuk magunkban: itt, a Földön, eredendően és állandóan össze vagyunk kapcsolva. S az emberi lét egyik leglényegesebb pontja a kapcsolat.

Goda Gábor tíz évvel ezelőtt meg akarta tapasztalni, milyen lehet Földnek lenni.

Ezért egy hegy tetején állva, megfordult a saját tengelye körül, lassan, 24 óra leforgása alatt. 24 órán keresztül állni, egyedül lenni és merengeni…

Tíz esztendő múltán, a HumanTurn /egy – óra – fordulat/ elnevezésű esemény lényege abból állt, hogy az emberek a világ bármely pontján egyszerre forduljanak körbe, közösen, egy óra leforgása alatt. Ez az egymásra figyelésnek és kapcsolódásnak egy olyan formája, ami elindíthatja azt a folyamatot, hogy ne ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Hogy valami megváltozzék. Mert ha megfordulunk, ugyan körbeérünk, de mégsem ugyanoda érkezünk vissza.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Goda Gábor (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

Kapcsolódó

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

A nemrég Eck Imre-díjjal kitüntetett Goda Gábor és társulata, az Artus április 15-én A Szél kapuja címmel mutatja be következő előadását az új Nemzeti Táncszínház színpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk a szélről, az önálló életre kelt alkotásokról és a gondolatok határtalanságáról.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A fenntarthatóságról szól a Duda Éva Társulat összművészeti fesztiválja

A június 10. és 12. között megrendezésre kerülő ZÖME FESZT az első olyan magyarországi összművészeti és közösségi fesztivál, amely kifejezetten a fenntarthatóságot helyezi középpontba.
Tánc hír

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.
Tánc hír

Barta Dóra nyerte el a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta idén a szakmai kuratórium. Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia előadása előtt adták át a Magyar Állami Operaház színpadán.
Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.