Tánc

A változás körforgása – Goda Gábor a Kult50-ben

2020.09.30. 14:00
Ajánlom
Nincs alaptörténet. Központi gondolat, vagy kérdésfeltevés van. Goda Gábor koreográfus filozofáló, esztétizáló rendezéseiben mindig ott rejlik az élet teljessége. S egy adott produkció nyelvezetét maga a munkafolyamat határozza meg. Úgy is mondhatnánk: minden egyes előadás saját nyelvet keres.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrinc Katalin

Elismert teljesítmény: A Szél kapuja című előadás

Sok produkció esetén izgalmas kirándulásnak tűnik, ha az adott előadás kimozdul a szokásos színházi keretekből, és – mondjuk – egy elhagyatott gyártelepet alkotó energiákkal tölt meg.  Goda Gábor és társulata ezzel (is) fordítva van: évtizedek óta szabadabb terekben, gyárakban dolgoznak. Jelenleg egy 2000 négyzetméteres, elhagyatott gyárépületben találták meg a számukra ideális alkotóműhelyt. Nekik az az újdonság, ha bemennek a konvencionális színpadi térbe.

Goda Gábor társulata, az Artus Színház – egy független, összművészeti társulat – 1985-ben alakult. Produkcióik sohasem kész szövegből indulnak ki. Előadásuk minden egyes szereplője alkotótárs is egyben. A közös munka során formálódik a darab, ami egyszer életre kel és megszólítja az alkotókat. Vagyis nem csupán a társulat alakítja a művet, de a mű is beszél hozzájuk. Ebből a párbeszédből jön létre a produkció.

_DSC66891-144016.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gáborék úgy gondolják, nem szabad műfajokon belül gondolkodni. Előadásaikban egyszerre van jelen a színház, a képzőművészet, az irodalom, a film és a zene. Produkcióik összművészeti határ-feszegetések. Egyik projektjük következik a másikból. Mintha folyamatosan egyetlen előadást készítenének. S csodálkozik azon bárki is, ha útközben megpróbálják megragadni a megragadhatatlant, leírni a leírhatatlant, ábrázolni a végtelent…?

Az Artus a Szél kapuja című előadását a Nemzeti Táncszínház Nagytermében mutatta be. A nagyszerű produkció központi eleme a szél, ami a világot és az embert mozgató erő metaforája. Sohasem látható, de érezzük a hatását.  Hiszen megmozdítja az anyagi világot. Jelen van. Összeköt.

A Szél kapuja – a keleti világ szerint – egy pontot jelent a tarkón, ahol ki tudnak ürülni a régi gondolatok, s ahol az elme kitisztulhat. Belső utazásra hív minket ez az előadás, ahol önmagunkból kilépve, önmagunkba érkezünk meg.

De közben valami megváltozik. Talán éppen mi magunk.

_DSC6748-144009.jpg

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Az idén 60 éves Goda Gábor és a 35. esztendős jubileumát ünneplő  Artus ez év májusában, a karantén idején, különleges találkozásra invitált. Fontosnak tartották, hogy egymástól távol is tudatosítsuk magunkban: itt, a Földön, eredendően és állandóan össze vagyunk kapcsolva. S az emberi lét egyik leglényegesebb pontja a kapcsolat.

Goda Gábor tíz évvel ezelőtt meg akarta tapasztalni, milyen lehet Földnek lenni.

Ezért egy hegy tetején állva, megfordult a saját tengelye körül, lassan, 24 óra leforgása alatt. 24 órán keresztül állni, egyedül lenni és merengeni…

Tíz esztendő múltán, a HumanTurn /egy – óra – fordulat/ elnevezésű esemény lényege abból állt, hogy az emberek a világ bármely pontján egyszerre forduljanak körbe, közösen, egy óra leforgása alatt. Ez az egymásra figyelésnek és kapcsolódásnak egy olyan formája, ami elindíthatja azt a folyamatot, hogy ne ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Hogy valami megváltozzék. Mert ha megfordulunk, ugyan körbeérünk, de mégsem ugyanoda érkezünk vissza.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Goda Gábor (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

Kapcsolódó

Goda Gábor: „A nagybetűs Tudatnak nincsenek határai”

A nemrég Eck Imre-díjjal kitüntetett Goda Gábor és társulata, az Artus április 15-én A Szél kapuja címmel mutatja be következő előadását az új Nemzeti Táncszínház színpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk a szélről, az önálló életre kelt alkotásokról és a gondolatok határtalanságáról.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.
Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Tánc hír

Európa egyik legelismertebb balettversenyének előszobájába került a Táncművészeti Egyetem fiatal hallgatója

Benedetta Maria Carrara, a Magyar Táncművészeti Egyetem ötödik évfolyamos klasszikus balett hallgatója ott lesz a Prix de Lausanne nyári kurzusán és a verseny előválogatóján.
Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.