Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

2019.05.22. 15:00
Ajánlom
A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.

Ravel Bolerója, Kung Fu, és a kínai szerencsehozó állat, az oroszlán is felbukkan ebben a videóban – csak épp nem úgy, ahogy számítunk rá.

A Design Army által készített szédítő klip a tradíciók és a popkultúra szürreális elegyét adja, vibráló színekkel és koreográfiákkal, dinamikusan pörgő snittekkel és nem kevés humorral.

Pum Lefebure, a Design Army kreatív igazgatója elárulta, a videót egy sírni valóan esős időszakban vették föl, sokszor a férfi táncosok ölben vitték a balerinákat egyik forgatási helyszínről a másikra, hogy a spicc-cipőjük ne ázzon el. Ugyanakkor ez a szürkeség a koncepció része volt, hiszen a videó képi világát nagyban inspirálta a szürke ég és a vattacukor színű épületek kontrasztja. Lefebure hozzátette, a videóval az volt a céljuk, hogy a balettet a modern közönséghez is közel hozzák.

„Ezt a szélesebb közönség által is ismert kulturális jelképek felhasználásával értük el. Beemeltük a kosárlabda, az emojik és a divat világát, és összekevertük olyan speciálisan hongkongi elemekkel, mint a rózsaszín oroszlán, a kínai édesség, a tím szam, a bankett-terem, a kikötő vagy a pasztell színű épületek” – fogalmaz. A videó zeneileg és mozgásvilágban három részből áll: az elsőben a klasszika, a másodikban a hip hop, a harmadikban pedig a Kung Fu dominál. De a kedvenceink akkor is a nagymamák!

(forrás: musebycl.io)

Szenzációs videó a Budapestet körbetáncoló swingesekről

Kapcsolódó

Szenzációs videó a Budapestet körbetáncoló swingesekről

61 táncossal, Budapest 25 ikonikus helyszínén forgatta le a Keep Swinging Egyesület a videót, ami egyszerre lett egy szerelmeslevél a városhoz és a 20-as évek táncaihoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József özvegye

Életének 85. esztendejében elhunyt Hegedűs Judit balettművész, aki már 14 évesen debütált az Operaházban, később negyedszázadon át a társulat megbecsült tagja volt.
Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.