Tánc

A világ legjobb artistaprodukciói Budapesten!

Januárban 14. alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált
2021.12.16. 11:30
Ajánlom
Január 11. és 17. között Budapestre figyel a világ! A világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számontartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a világ legjobb artistaművészei, kulturális csemegék, élethű VR-játék és szakmai konferenciák várják az érdeklődőket.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Magyarország egyik legkiemelkedőbb, kétévente megrendezésre kerülő kulturális programja, melynek középpontjában a több száz évre visszatekintő emberi akarattal létrehozható csoda, a cirkuszművészet tradíciói állnak. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivállal egyenrangú eseményre a világ legjobb artistaművészei érkeznek Budapestre, hogy elnyerjék a közönség és a rangos nemzetközi zsűri szívét. A cirkuszművészet nemcsak a közönség vizuális érzékeire gyakorol komoly hatást, hanem érzelmeket is kiváltó, önálló művészeti ág, melynek segítségével kulturális körutazást is tehetünk a világ körül, ugyanis minden artistaprodukció egyben ízelítőt ad a saját kultúrájából is.

UAD6127-113041.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nulladik napján, január 11-én 19 órától a Művésztelepen a Circustheatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők. Shakespeare klasszikus színpadi műve elevenedik meg a cirkuszban. A színház, a cirkusz, a zene és a tánc ötvöződik különleges összművészeti produkcióvá a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium produkciós projektje, a CircusTheatrum új előadásában.

Elképesztő cirkuszi produkciók hat napon át

Január 12-én 17 órától kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt, ahol a rajongók köszönthetik a nemzetközi hírnévnek örvendő művészeket.

A Fővárosi Nagycirkusz előtti téren egy héten át egy különleges gömbsátor fogadja a látogatókat, akiket a szervezők egy technikai újdonsággal is várnak: egy különleges, élethű VR-játék által kötéltáncosokká válhatnak és megtapasztalhatják, hogy milyen érzés hét méter magasan egyensúlyozni.

UAD5521-113040.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

A cirkuszművészet rajongóinak januárban is több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a négy kontinensről érkező, a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat. A fesztiválon szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz: lírikus levegőszámok, akrobatikai, - ügyességi-és egyensúly produkciók, híres bohócok. Magyarországot a többszörös cirkuszfesztivál-díjas Richter Kevin csoport képviseli lélegzetelállító szaltókkal fűszerezett deszka számával. A humort a számtalan szakmai díjjal elismert Misha Usov, a Cirque du Soleil sztárja és a virtuóz ritmusérzékéről, páratlan zsonglőrtehetségéről, valamint bűvészi képességeiről ismert Andrey Averyushkin képviselik. Az ember és állat között létrejövő boldog harmóniát és együttműködést Mihail Nyikolajevics Ermakov, egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja mutatja be a porondon bohókás kutyusaival. Az Örményországból érkező Vardanyan Brothers egy ritkán látott, tőrrel egyensúlyozó hand to hand számot mutatnak be. A Butterfly Sarychevs egy igazán látványos dupla sitz produkcióval érkezik Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkuszába, ahol az orosz artistaművészek légies, neon pillangókként szárnyalnak a levegőben. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezői mindig törekednek rá, hogy ritkán látott, különleges produkciókat hozzanak el a magyar közönségnek. Ezek közé tartozik a Zaripov Group deszka produkciója is, melynek a négyes szaltókon kívül az adja a különlegességét, hogy mivel általában a deszka számokat férfi cirkuszi műfajként tartják számon, ebben az esetben mégis légies hölgyek adják elő.

Mivel Magyarország világviszonylatban a cirkuszművészet élvonalába tartozik, ezért január 14-én 18 órától érdemes megtekinteni az ígéretes magyar utánpótlást, akik a Newcomer Show keretében mutatkoznak be.

A világ egyik legnívósabb cirkuszfesztiválja január 17-én ér véget a 19 órától kezdődő Gála Show-és díjátadó ceremóniával, amelyen ismét megtekinthetők a fesztivál legjobb produkciói és együtt drukkolhatunk kedvenceinknek.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál konferencia programjai

A fesztiválhoz két tudományos program kapcsolódik: a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia és a „Cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” című pedagógiai módszertani konferencia.

Január 11-én, a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia keretében, neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti konferenciát a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában, amely 10 órától egy, a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető cirkuszépület történeti kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. A konferencia témájának középpontjában az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának, átalakulásának, funkcióváltásának, pusztulásának és megújulásának folyamatai, kérdései – kutatott és kutatásra váró európai példái és dokumentumai állnak. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók, közgyűjteményi szakemberek több nézőpontból mutatják be a cirkuszépületek helyét és szerepét az európai építészetben, a cirkuszépületek sajátosságait a szórakoztatóipar és az előadóművészet jellegzetes építészeti kultúrájával összefüggésben.

UAD6554-113042.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

Január 13-án 10 és 13 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében „A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” címmel rendeznek tudományos és módszertani konferenciát.

Az esemény fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a magyar oktatási rendszert hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni a cirkuszpedagógia.

A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók és oktatási vezetők számos szemszögből vizsgálják és mutatják be a magyar oktatási rendszer és a cirkuszművészet összefüggéseit, a cirkuszpedagógia felhasználási lehetőségeit, területeit az alap- és középfokú oktatás-nevelésben, valamint a felsőoktatásban.

További információ a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról az esemény honlapjára kattintva érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.
Tánc hír

Újabb díjakat nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

Két első, valamint számos dobogós helyezést értek el az intézmény hallgatói a nemzetközi viszonylatban is rangos Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettversenyén. A Diótörő pas de deux négy díjat is elhódított.
Tánc hír

Január 6-ig lehet jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételi előkészítőjére

A Magyar Táncművészeti Egyetem felvételt hirdet a 2023/24-es tanév felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra, amelynél a következő tanévben az osztály közösen indul.