Tánc

A világ legjobb artistaprodukciói Budapesten!

Januárban 14. alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált
2021.12.16. 11:30
Ajánlom
Január 11. és 17. között Budapestre figyel a világ! A világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számontartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a világ legjobb artistaművészei, kulturális csemegék, élethű VR-játék és szakmai konferenciák várják az érdeklődőket.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Magyarország egyik legkiemelkedőbb, kétévente megrendezésre kerülő kulturális programja, melynek középpontjában a több száz évre visszatekintő emberi akarattal létrehozható csoda, a cirkuszművészet tradíciói állnak. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivállal egyenrangú eseményre a világ legjobb artistaművészei érkeznek Budapestre, hogy elnyerjék a közönség és a rangos nemzetközi zsűri szívét. A cirkuszművészet nemcsak a közönség vizuális érzékeire gyakorol komoly hatást, hanem érzelmeket is kiváltó, önálló művészeti ág, melynek segítségével kulturális körutazást is tehetünk a világ körül, ugyanis minden artistaprodukció egyben ízelítőt ad a saját kultúrájából is.

UAD6127-113041.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nulladik napján, január 11-én 19 órától a Művésztelepen a Circustheatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők. Shakespeare klasszikus színpadi műve elevenedik meg a cirkuszban. A színház, a cirkusz, a zene és a tánc ötvöződik különleges összművészeti produkcióvá a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium produkciós projektje, a CircusTheatrum új előadásában.

Elképesztő cirkuszi produkciók hat napon át

Január 12-én 17 órától kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt, ahol a rajongók köszönthetik a nemzetközi hírnévnek örvendő művészeket.

A Fővárosi Nagycirkusz előtti téren egy héten át egy különleges gömbsátor fogadja a látogatókat, akiket a szervezők egy technikai újdonsággal is várnak: egy különleges, élethű VR-játék által kötéltáncosokká válhatnak és megtapasztalhatják, hogy milyen érzés hét méter magasan egyensúlyozni.

UAD5521-113040.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

A cirkuszművészet rajongóinak januárban is több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a négy kontinensről érkező, a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat. A fesztiválon szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz: lírikus levegőszámok, akrobatikai, - ügyességi-és egyensúly produkciók, híres bohócok. Magyarországot a többszörös cirkuszfesztivál-díjas Richter Kevin csoport képviseli lélegzetelállító szaltókkal fűszerezett deszka számával. A humort a számtalan szakmai díjjal elismert Misha Usov, a Cirque du Soleil sztárja és a virtuóz ritmusérzékéről, páratlan zsonglőrtehetségéről, valamint bűvészi képességeiről ismert Andrey Averyushkin képviselik. Az ember és állat között létrejövő boldog harmóniát és együttműködést Mihail Nyikolajevics Ermakov, egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja mutatja be a porondon bohókás kutyusaival. Az Örményországból érkező Vardanyan Brothers egy ritkán látott, tőrrel egyensúlyozó hand to hand számot mutatnak be. A Butterfly Sarychevs egy igazán látványos dupla sitz produkcióval érkezik Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkuszába, ahol az orosz artistaművészek légies, neon pillangókként szárnyalnak a levegőben. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezői mindig törekednek rá, hogy ritkán látott, különleges produkciókat hozzanak el a magyar közönségnek. Ezek közé tartozik a Zaripov Group deszka produkciója is, melynek a négyes szaltókon kívül az adja a különlegességét, hogy mivel általában a deszka számokat férfi cirkuszi műfajként tartják számon, ebben az esetben mégis légies hölgyek adják elő.

Mivel Magyarország világviszonylatban a cirkuszművészet élvonalába tartozik, ezért január 14-én 18 órától érdemes megtekinteni az ígéretes magyar utánpótlást, akik a Newcomer Show keretében mutatkoznak be.

A világ egyik legnívósabb cirkuszfesztiválja január 17-én ér véget a 19 órától kezdődő Gála Show-és díjátadó ceremóniával, amelyen ismét megtekinthetők a fesztivál legjobb produkciói és együtt drukkolhatunk kedvenceinknek.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál konferencia programjai

A fesztiválhoz két tudományos program kapcsolódik: a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia és a „Cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” című pedagógiai módszertani konferencia.

Január 11-én, a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia keretében, neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti konferenciát a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában, amely 10 órától egy, a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető cirkuszépület történeti kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. A konferencia témájának középpontjában az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának, átalakulásának, funkcióváltásának, pusztulásának és megújulásának folyamatai, kérdései – kutatott és kutatásra váró európai példái és dokumentumai állnak. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók, közgyűjteményi szakemberek több nézőpontból mutatják be a cirkuszépületek helyét és szerepét az európai építészetben, a cirkuszépületek sajátosságait a szórakoztatóipar és az előadóművészet jellegzetes építészeti kultúrájával összefüggésben.

UAD6554-113042.jpg

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Fotó/Forrás: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

Január 13-án 10 és 13 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében „A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” címmel rendeznek tudományos és módszertani konferenciát.

Az esemény fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a magyar oktatási rendszert hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni a cirkuszpedagógia.

A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók és oktatási vezetők számos szemszögből vizsgálják és mutatják be a magyar oktatási rendszer és a cirkuszművészet összefüggéseit, a cirkuszpedagógia felhasználási lehetőségeit, területeit az alap- és középfokú oktatás-nevelésben, valamint a felsőoktatásban.

További információ a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról az esemény honlapjára kattintva érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.