Tánc

A világ legmagasabb balerinája épp New Yorkban tartózkodik

2017.05.25. 15:06
Ajánlom
Tizennégy méter magas, ráadásul tükröződik a bőre: ez Jeff Koons neopop art művész felfújható balerinája, amivel az eltűnt gyermekek problémájára szeretné felhívni a figyelmet.

Az installáció, ami a Seated Ballerina címet viseli, a New York-i Rockefeller Center előtt kapott helyet és egy balett-táncost ábrázol, amint éppen megköti a bokáján a spicc cipő szalagjait. Állítólag Jeff Koonst - akinek védjegyévé váltak a hatalmas acélszobrok- egy orosz gyárban, a századfordulón készült szobrocska ihlette, és Vénusz, a szerelem, szépség, szexualitás és termékenység istennőjének kortárs értelmezését adja. Az installáció előzményeként ugyanezt az alakot acélból is elkészítette a művész, ám az a szobor mindössze 2 méter magas.

Porcelán Jacko és kétméteres Popeye

Kapcsolódó

Porcelán Jacko és kétméteres Popeye

Jeff Koons amerikai pop-art művész alkotásait mutatja be június 27-től a New York-i Whitney Amerikai Művészeti Múzeum, köztük olyan művekkel, mint a Balloon Dog, XIV. Lajos mellszobra, a porcelánból készült Michael Jackson and Bubbles és az emblematikus Popeye-szobor.

Művész és műve New Yorkban

Művész és műve New Yorkban (Fotó/Forrás: Mike Coppola / Getty Images Hungary)

A mostani installáció tükröződő felületű nylonból készült, így a járókelők önmagukat is látják visszatükröződni benne. Egy olyan műalkotásról beszélünk tehát, amit lehetetlen nem észrevenni, ezáltal egyfajta jeladóként is szolgál. Ez egy fontos aspektusa Jeff projektjének, hiszen a szoborral az eltűnt gyerekekre szeretné felhívni a figyelmet, aminek nemzetközi emléknapja május 25-én van. 

Remélem, hogy a szobor egyszerre kelt megnyugvást és izgalmat a nézőben. Ez a darab számomra a szemlélődésről szól, és arról, mit jelent embernek lenni. Én egy reménykeltő alkotásnak szántam”.

A tizennégyméteres alkotás június 2-ig látható jelenlegi helyén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.