Tánc

A Világsztárok Balettgála nagykorú lett

2010.09.15. 23:57
Ajánlom
18. alkalommal rendezik meg az eseményt, amelynek ismét az Operaház ad otthont. A közönség a tapasztalt hazai és külföldi művészek mellett kiemelkedő ifjú tehetségek előadását láthatja a jótékony célt is felvállaló esten.

Az első gálát  1993. március 16-án rendezték az Operaházban, helyszíne 2006 kivételével mindig az Ybl-palota volt. Az alapítás óta négy kontinens 76 együtteséből, 203 balett- és 72 néptáncművész, továbbá 110 növendék lépett fel a Világsztárok Balettgálán. A szeptember 25-i esemény ebben az évben is a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal közös szervezésben valósul meg, a budapesti est pedig az Operaházzal közös produkcióban jön létre.

A fellépők között ott lesznek az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház, a Grúz Állami Színház, a Kínai Nemzeti Balett, a Lett Nemzeti Balett, a Kassai Nemzeti Színház, valamint a Szlovák Nemzeti Színház művészei, és természetesen a Magyar Nemzeti Balett szólistái is. A műsorban szereplő darabok közül két premier is lesz: a grúz G. Alexidze Tangó című koreográfiája, illetve A. Leimanis Breakthrough című szólója. A magyar társulat tagjai közül Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán, Bajári Levente, Pazár Krisztina, Anna Tsygankova, Cserta József és Felméry Lili lépnek közönség elé. A gálán Venekei Marianna Lábán-díjra jelölt koreográfiája, a Kozmér Alexandra táncosra, Horváth Kornél zenészre és az ő különleges, meditatív hangzású hangszerére készült Déja Vu című szóló.

A Világsztárok Balettgála kísérőrendezvényeként képkiállítást és árverést rendeznek az Operaház Vörös Szalonjában. Az aukció bevételével a Magyar Nemzeti Balett Alapítványt támogatják. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.