Tánc

A Világsztárok Balettgála nagykorú lett

2010.09.15. 23:57
Ajánlom
18. alkalommal rendezik meg az eseményt, amelynek ismét az Operaház ad otthont. A közönség a tapasztalt hazai és külföldi művészek mellett kiemelkedő ifjú tehetségek előadását láthatja a jótékony célt is felvállaló esten.

Az első gálát  1993. március 16-án rendezték az Operaházban, helyszíne 2006 kivételével mindig az Ybl-palota volt. Az alapítás óta négy kontinens 76 együtteséből, 203 balett- és 72 néptáncművész, továbbá 110 növendék lépett fel a Világsztárok Balettgálán. A szeptember 25-i esemény ebben az évben is a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal közös szervezésben valósul meg, a budapesti est pedig az Operaházzal közös produkcióban jön létre.

A fellépők között ott lesznek az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház, a Grúz Állami Színház, a Kínai Nemzeti Balett, a Lett Nemzeti Balett, a Kassai Nemzeti Színház, valamint a Szlovák Nemzeti Színház művészei, és természetesen a Magyar Nemzeti Balett szólistái is. A műsorban szereplő darabok közül két premier is lesz: a grúz G. Alexidze Tangó című koreográfiája, illetve A. Leimanis Breakthrough című szólója. A magyar társulat tagjai közül Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán, Bajári Levente, Pazár Krisztina, Anna Tsygankova, Cserta József és Felméry Lili lépnek közönség elé. A gálán Venekei Marianna Lábán-díjra jelölt koreográfiája, a Kozmér Alexandra táncosra, Horváth Kornél zenészre és az ő különleges, meditatív hangzású hangszerére készült Déja Vu című szóló.

A Világsztárok Balettgála kísérőrendezvényeként képkiállítást és árverést rendeznek az Operaház Vörös Szalonjában. Az aukció bevételével a Magyar Nemzeti Balett Alapítványt támogatják. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kulturális örökség napjai

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.
Tánc hír

Több mint háromszáz táncos állt egyszerre spiccen

Megdőlt a „legtöbb egyidejűleg spiccen álló táncos” világrekordja. Szeptember 10-én még a reggeli kávé előtt sikerült történelmet írniuk a balettosoknak.