Tánc

A Zeneakadémián zárul a Táncház napja

2017.05.08. 15:18
Ajánlom
A szombati koncerten olyan Kodály-művek eredeti népdalforrásai is megszólalnak, mint a Székely fonó és a Fölszállott a páva.

A Kodály nyomdokain című ünnepi műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszék tanárai, már végzett és jelenlegi hallgatói, Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenészei lépnek fel.

Táncház napja

Táncház napja (Fotó/Forrás: Mudra László)

A közönség számára még ismeretlen hangszeres dallamok mellett a Kodály művekből közismertté vált népdalok, többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székely fonó című művek népzenei forrásai is felcsendülnek. A koncerten a hagyományos vonószenekari összeállítás mellett a középkorban is elterjedt duda-hegedű és hegedű-cimbalom-gardon formációk is megszólalnak.

A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsor elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. Az összeállítás részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A műsort Árendás Péter szerkesztette.

A program a zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából állít emléket. A koncertet hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadása előzi meg.

Idén ötödik éve rendezi meg a Táncház napját a Hagyományok Háza, amelynek központi helyszíne ezúttal is a budapesti Liszt Ferenc tér lesz. Az egész napos élőzenével kísért programokat a Zeneakadémia által szervezett ünnepi koncert zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.