Tánc

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

2021.10.01. 16:20
Ajánlom
A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.

A produkció a megfoghatatlan időt próbálja a mozdulatok mentén formába önteni, arra keresve a választ, hogy mennyi emlék, vágy, terv és tapasztalat sűríthető bele egy órába, egy pillanatba, hogyan formálódik az ember élete előre haladtával.

Ladányi Andrea estjén hat férfi – hat generáció – képviselteti magát, akik erre az egy alkalomra álltak össze, hogy megmutassák hogyan lesz a jövőből jelen, és a közönséggel együtt eszméljenek rá arra, hogy amit ma még jelennek látunk, nemsokára közeli múlttá alakul.

A partnerek – a hetvenes, a hatvanas, ötvenes, negyvenes, harmincas és húszas korosztály tagjai, – három tagja, Jorma Uotinen, Tero Saarinen és Javier Arozena is más-más kultúrából érkezik, így válik a produkció határtalanná és időtlenné.

Ladányi Andrea életét is meghatározza az utazás, a külföldi lét, hiszen eddigi pályafutása során megfordult már Kanadában, tanított az Egyesült államokban, ahol megismerkedett a modern táncművészettel, és dolgozott szólótáncosként a Helsinki City Theatre-ben és a Helsinki Operaházban is.

A Budapesten bemutatott Divided Time-ot közönségtalálkozó és pódiumbeszélgetés követi, ahol az alkotók beszélnek pályájukról, az előadásról, valamint közös nyelvükről: a táncról.

243888884_409957803819579_5038672935823986314_n-161916.jpg

Jelenet a Divided Time-ból (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Előadók:

Ladányi Andrea
Jorma Uotinen, finn táncművész, akit utoljára 2008-ban láthatott a magyar közönség
Tero Saarinen, finn táncművész-koreográfus
Javier Arozena, Barcelona Critics Awards-al kitüntetett spanyol táncművész
Frenák Pál, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus
Bajári Levente, Harangozó-díjas táncművész
Maurer Milán, A Tánc Fesztiválja Legjobb férfi táncművésze díj nyertese
Borlai Gergő, Fonogram- és Artisjus-díjas dobos

Koncepció, rendezés: Jorma Uotinen, Ladányi Andrea

A Divided Time október 1-jén látható a Nemzeti Táncszínházban, az előadásra az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Fejléckép: Ladányi Andrea (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.