Tánc

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

2021.10.01. 16:20
Ajánlom
A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.

A produkció a megfoghatatlan időt próbálja a mozdulatok mentén formába önteni, arra keresve a választ, hogy mennyi emlék, vágy, terv és tapasztalat sűríthető bele egy órába, egy pillanatba, hogyan formálódik az ember élete előre haladtával.

Ladányi Andrea estjén hat férfi – hat generáció – képviselteti magát, akik erre az egy alkalomra álltak össze, hogy megmutassák hogyan lesz a jövőből jelen, és a közönséggel együtt eszméljenek rá arra, hogy amit ma még jelennek látunk, nemsokára közeli múlttá alakul.

A partnerek – a hetvenes, a hatvanas, ötvenes, negyvenes, harmincas és húszas korosztály tagjai, – három tagja, Jorma Uotinen, Tero Saarinen és Javier Arozena is más-más kultúrából érkezik, így válik a produkció határtalanná és időtlenné.

Ladányi Andrea életét is meghatározza az utazás, a külföldi lét, hiszen eddigi pályafutása során megfordult már Kanadában, tanított az Egyesült államokban, ahol megismerkedett a modern táncművészettel, és dolgozott szólótáncosként a Helsinki City Theatre-ben és a Helsinki Operaházban is.

A Budapesten bemutatott Divided Time-ot közönségtalálkozó és pódiumbeszélgetés követi, ahol az alkotók beszélnek pályájukról, az előadásról, valamint közös nyelvükről: a táncról.

243888884_409957803819579_5038672935823986314_n-161916.jpg

Jelenet a Divided Time-ból (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Előadók:

Ladányi Andrea
Jorma Uotinen, finn táncművész, akit utoljára 2008-ban láthatott a magyar közönség
Tero Saarinen, finn táncművész-koreográfus
Javier Arozena, Barcelona Critics Awards-al kitüntetett spanyol táncművész
Frenák Pál, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus
Bajári Levente, Harangozó-díjas táncművész
Maurer Milán, A Tánc Fesztiválja Legjobb férfi táncművésze díj nyertese
Borlai Gergő, Fonogram- és Artisjus-díjas dobos

Koncepció, rendezés: Jorma Uotinen, Ladányi Andrea

A Divided Time október 1-jén látható a Nemzeti Táncszínházban, az előadásra az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Fejléckép: Ladányi Andrea (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.
Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.