Tánc

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

2021.10.01. 16:20
Ajánlom
A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.

A produkció a megfoghatatlan időt próbálja a mozdulatok mentén formába önteni, arra keresve a választ, hogy mennyi emlék, vágy, terv és tapasztalat sűríthető bele egy órába, egy pillanatba, hogyan formálódik az ember élete előre haladtával.

Ladányi Andrea estjén hat férfi – hat generáció – képviselteti magát, akik erre az egy alkalomra álltak össze, hogy megmutassák hogyan lesz a jövőből jelen, és a közönséggel együtt eszméljenek rá arra, hogy amit ma még jelennek látunk, nemsokára közeli múlttá alakul.

A partnerek – a hetvenes, a hatvanas, ötvenes, negyvenes, harmincas és húszas korosztály tagjai, – három tagja, Jorma Uotinen, Tero Saarinen és Javier Arozena is más-más kultúrából érkezik, így válik a produkció határtalanná és időtlenné.

Ladányi Andrea életét is meghatározza az utazás, a külföldi lét, hiszen eddigi pályafutása során megfordult már Kanadában, tanított az Egyesült államokban, ahol megismerkedett a modern táncművészettel, és dolgozott szólótáncosként a Helsinki City Theatre-ben és a Helsinki Operaházban is.

A Budapesten bemutatott Divided Time-ot közönségtalálkozó és pódiumbeszélgetés követi, ahol az alkotók beszélnek pályájukról, az előadásról, valamint közös nyelvükről: a táncról.

243888884_409957803819579_5038672935823986314_n-161916.jpg

Jelenet a Divided Time-ból (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Előadók:

Ladányi Andrea
Jorma Uotinen, finn táncművész, akit utoljára 2008-ban láthatott a magyar közönség
Tero Saarinen, finn táncművész-koreográfus
Javier Arozena, Barcelona Critics Awards-al kitüntetett spanyol táncművész
Frenák Pál, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus
Bajári Levente, Harangozó-díjas táncművész
Maurer Milán, A Tánc Fesztiválja Legjobb férfi táncművésze díj nyertese
Borlai Gergő, Fonogram- és Artisjus-díjas dobos

Koncepció, rendezés: Jorma Uotinen, Ladányi Andrea

A Divided Time október 1-jén látható a Nemzeti Táncszínházban, az előadásra az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Fejléckép: Ladányi Andrea (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Újabb sikereket arattak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Magyar táncosok taroltak a Cantu' Che Danza nemzetközi balettversenyen, öt fiatal tehetség összesen hat érmet hódított el. 
Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.