Tánc

Aki kijátszotta a halált: Patrick Dupond

2021.03.07. 20:45
Ajánlom
Alig pár nappal 62. születésnapja előtt, március 5-én elhunyt a világhírű táncművész, Patrick Dupond. A huszadik század egyik legnagyobb balett-táncosának kikiáltott művész mindössze 31 éves volt, amikor kinevezték a párizsi Operaház balettigazgatójának, az pedig, hogy felépült a 2000-ben történt autóbalesete után, valóságos csodának számított.

Patrick Dupond karrierje nem indult zökkenőmentesen: miután édesapja elhagyta a családot, egyszerű körülmények között élt. A sport már egészen kicsi korától az élete részét képezte, focizott és judózott, ám a remélt sikerek hiányában hamar feladta.

Édesanyja ezután íratta be egy tánciskolába, ahol balettet kezdett tanulni. Kimagasló tehetség volt,

tíz éves korában már a párizsi Operaház felkészítő kurzusára járt, illetve felfigyelt rá a korszak nagy táncosa, Max Bozzoni, akitől később magánórákat is vett.

mfswnhcdxcr0qkubs4bk-201718.jpg

Patrick Dupond a Rómeó és Júliában (Fotó/Forrás: Párizsi Operaház)

Mindössze 16 éves volt, amikor 1975-ben az Opera szerződtette a balettkarába, és még ugyanebben az évben koreográfussá léptették elő. A külföldi sikerek sem kerülték el, megnyerte a bulgáriai Varnai Nemzetközi Balettversenyt, magára vonva a nemzetközi szakma figyelmét.

1980-ban már premier danseurré (első táncos) lépett elő, és olyan kiváló balerinák voltak a partnerei, mint Noëlla Pontois, Françoise Legrée, Monique Loudières, Sylvie Guillem, Isabelle Guérin vagy Marie-Claude Pietragalla.

A legnagyobb szerepeket táncolhatta olyan klasszikusokban, mint a Rómeó és Júlia, a Giselle, a Bolero, A hattyúk tava vagy A Diótörő.

Pierre Bergé mecénást olyannyira lenyűgözte Dupond személyisége és szakmai tudása, hogy közbenjárására 1988-ban az akkor még csak 31 éves táncost balettigazgatóvá léptették elő.

Egy igazi legendát, Rudolf Nureyevet váltotta, és úgy vonult be a párizsi Opera történetébe, mint a valaha volt legfiatalabb balettigazgató.

Innentől kezdve az olyan koreográfusok, mint John Neumeier, Roland Petit, Yury Grigorovich, Alwin Nikolais és Twyla Tharp sorban álltak azért, hogy Dupond az ő darabjukban táncoljon.

Nemsokára a szélesebb közönség is megismerhette a nevét, ugyanis a balettművészt a filmszerepek is megtalálták, legismertebb szerepe a Tánc életre-halálra titokzatos táncosa, Chico volt. A közönség a filmvásznon is imádta, 1997-ben még a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijébe is beülhetett.

GettyImages-168470956-202942.jpg

Patrick Dupond a Csizmás kandúrban 1985-ben (Fotó/Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images Hungary)

A párizsi Opera vezetősége azonban nem nézte jó szemmel Dupond törekvéseit, és hosszas viták után leváltották a balett tagozat éléről. Karrierjét azonban nem ez, hanem egy autóbaleset törte meg 2000-ben.

134 helyen tört el a csontja, az orvosok abban sem voltak biztosak, hogy valaha újra járni fog.

Dupond depresszióba esett és alkoholfüggő lett, ám egy hosszas rehabilitáció után még egyszer visszatért a színpadra.

2004 óta azonban már csak a tanításnak élt, párja (Leïla Da Rocha) tánciskolájában oktatott Bordeaux-ban.

Nyilvánosan utoljára 2018-ban és 2019-ben mutatkozott, amikor elvállalta a Danse avec les stars (a Dancing With The Stars francia változata) zsűrizését.

Patrick Dupond A hattyúk tavában

Fejléckép: Patrick Dupond (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.