Tánc

Aki kijátszotta a halált: Patrick Dupond

2021.03.07. 20:45
Ajánlom
Alig pár nappal 62. születésnapja előtt, március 5-én elhunyt a világhírű táncművész, Patrick Dupond. A huszadik század egyik legnagyobb balett-táncosának kikiáltott művész mindössze 31 éves volt, amikor kinevezték a párizsi Operaház balettigazgatójának, az pedig, hogy felépült a 2000-ben történt autóbalesete után, valóságos csodának számított.

Patrick Dupond karrierje nem indult zökkenőmentesen: miután édesapja elhagyta a családot, egyszerű körülmények között élt. A sport már egészen kicsi korától az élete részét képezte, focizott és judózott, ám a remélt sikerek hiányában hamar feladta.

Édesanyja ezután íratta be egy tánciskolába, ahol balettet kezdett tanulni. Kimagasló tehetség volt,

tíz éves korában már a párizsi Operaház felkészítő kurzusára járt, illetve felfigyelt rá a korszak nagy táncosa, Max Bozzoni, akitől később magánórákat is vett.

mfswnhcdxcr0qkubs4bk-201718.jpg

Patrick Dupond a Rómeó és Júliában (Fotó/Forrás: Párizsi Operaház)

Mindössze 16 éves volt, amikor 1975-ben az Opera szerződtette a balettkarába, és még ugyanebben az évben koreográfussá léptették elő. A külföldi sikerek sem kerülték el, megnyerte a bulgáriai Varnai Nemzetközi Balettversenyt, magára vonva a nemzetközi szakma figyelmét.

1980-ban már premier danseurré (első táncos) lépett elő, és olyan kiváló balerinák voltak a partnerei, mint Noëlla Pontois, Françoise Legrée, Monique Loudières, Sylvie Guillem, Isabelle Guérin vagy Marie-Claude Pietragalla.

A legnagyobb szerepeket táncolhatta olyan klasszikusokban, mint a Rómeó és Júlia, a Giselle, a Bolero, A hattyúk tava vagy A Diótörő.

Pierre Bergé mecénást olyannyira lenyűgözte Dupond személyisége és szakmai tudása, hogy közbenjárására 1988-ban az akkor még csak 31 éves táncost balettigazgatóvá léptették elő.

Egy igazi legendát, Rudolf Nureyevet váltotta, és úgy vonult be a párizsi Opera történetébe, mint a valaha volt legfiatalabb balettigazgató.

Innentől kezdve az olyan koreográfusok, mint John Neumeier, Roland Petit, Yury Grigorovich, Alwin Nikolais és Twyla Tharp sorban álltak azért, hogy Dupond az ő darabjukban táncoljon.

Nemsokára a szélesebb közönség is megismerhette a nevét, ugyanis a balettművészt a filmszerepek is megtalálták, legismertebb szerepe a Tánc életre-halálra titokzatos táncosa, Chico volt. A közönség a filmvásznon is imádta, 1997-ben még a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijébe is beülhetett.

GettyImages-168470956-202942.jpg

Patrick Dupond a Csizmás kandúrban 1985-ben (Fotó/Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images Hungary)

A párizsi Opera vezetősége azonban nem nézte jó szemmel Dupond törekvéseit, és hosszas viták után leváltották a balett tagozat éléről. Karrierjét azonban nem ez, hanem egy autóbaleset törte meg 2000-ben.

134 helyen tört el a csontja, az orvosok abban sem voltak biztosak, hogy valaha újra járni fog.

Dupond depresszióba esett és alkoholfüggő lett, ám egy hosszas rehabilitáció után még egyszer visszatért a színpadra.

2004 óta azonban már csak a tanításnak élt, párja (Leïla Da Rocha) tánciskolájában oktatott Bordeaux-ban.

Nyilvánosan utoljára 2018-ban és 2019-ben mutatkozott, amikor elvállalta a Danse avec les stars (a Dancing With The Stars francia változata) zsűrizését.

Patrick Dupond A hattyúk tavában

Fejléckép: Patrick Dupond (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.