Tánc

Aki kijátszotta a halált: Patrick Dupond

2021.03.07. 20:45
Ajánlom
Alig pár nappal 62. születésnapja előtt, március 5-én elhunyt a világhírű táncművész, Patrick Dupond. A huszadik század egyik legnagyobb balett-táncosának kikiáltott művész mindössze 31 éves volt, amikor kinevezték a párizsi Operaház balettigazgatójának, az pedig, hogy felépült a 2000-ben történt autóbalesete után, valóságos csodának számított.

Patrick Dupond karrierje nem indult zökkenőmentesen: miután édesapja elhagyta a családot, egyszerű körülmények között élt. A sport már egészen kicsi korától az élete részét képezte, focizott és judózott, ám a remélt sikerek hiányában hamar feladta.

Édesanyja ezután íratta be egy tánciskolába, ahol balettet kezdett tanulni. Kimagasló tehetség volt,

tíz éves korában már a párizsi Operaház felkészítő kurzusára járt, illetve felfigyelt rá a korszak nagy táncosa, Max Bozzoni, akitől később magánórákat is vett.

mfswnhcdxcr0qkubs4bk-201718.jpg

Patrick Dupond a Rómeó és Júliában (Fotó/Forrás: Párizsi Operaház)

Mindössze 16 éves volt, amikor 1975-ben az Opera szerződtette a balettkarába, és még ugyanebben az évben koreográfussá léptették elő. A külföldi sikerek sem kerülték el, megnyerte a bulgáriai Varnai Nemzetközi Balettversenyt, magára vonva a nemzetközi szakma figyelmét.

1980-ban már premier danseurré (első táncos) lépett elő, és olyan kiváló balerinák voltak a partnerei, mint Noëlla Pontois, Françoise Legrée, Monique Loudières, Sylvie Guillem, Isabelle Guérin vagy Marie-Claude Pietragalla.

A legnagyobb szerepeket táncolhatta olyan klasszikusokban, mint a Rómeó és Júlia, a Giselle, a Bolero, A hattyúk tava vagy A Diótörő.

Pierre Bergé mecénást olyannyira lenyűgözte Dupond személyisége és szakmai tudása, hogy közbenjárására 1988-ban az akkor még csak 31 éves táncost balettigazgatóvá léptették elő.

Egy igazi legendát, Rudolf Nureyevet váltotta, és úgy vonult be a párizsi Opera történetébe, mint a valaha volt legfiatalabb balettigazgató.

Innentől kezdve az olyan koreográfusok, mint John Neumeier, Roland Petit, Yury Grigorovich, Alwin Nikolais és Twyla Tharp sorban álltak azért, hogy Dupond az ő darabjukban táncoljon.

Nemsokára a szélesebb közönség is megismerhette a nevét, ugyanis a balettművészt a filmszerepek is megtalálták, legismertebb szerepe a Tánc életre-halálra titokzatos táncosa, Chico volt. A közönség a filmvásznon is imádta, 1997-ben még a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijébe is beülhetett.

GettyImages-168470956-202942.jpg

Patrick Dupond a Csizmás kandúrban 1985-ben (Fotó/Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images Hungary)

A párizsi Opera vezetősége azonban nem nézte jó szemmel Dupond törekvéseit, és hosszas viták után leváltották a balett tagozat éléről. Karrierjét azonban nem ez, hanem egy autóbaleset törte meg 2000-ben.

134 helyen tört el a csontja, az orvosok abban sem voltak biztosak, hogy valaha újra járni fog.

Dupond depresszióba esett és alkoholfüggő lett, ám egy hosszas rehabilitáció után még egyszer visszatért a színpadra.

2004 óta azonban már csak a tanításnak élt, párja (Leïla Da Rocha) tánciskolájában oktatott Bordeaux-ban.

Nyilvánosan utoljára 2018-ban és 2019-ben mutatkozott, amikor elvállalta a Danse avec les stars (a Dancing With The Stars francia változata) zsűrizését.

Patrick Dupond A hattyúk tavában

Fejléckép: Patrick Dupond (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis/Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá.
Tánc interjú

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Tánc ajánló

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.
Tánc interjú

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.