Tánc

Aki kijátszotta a halált: Patrick Dupond

2021.03.07. 20:45
Ajánlom
Alig pár nappal 62. születésnapja előtt, március 5-én elhunyt a világhírű táncművész, Patrick Dupond. A huszadik század egyik legnagyobb balett-táncosának kikiáltott művész mindössze 31 éves volt, amikor kinevezték a párizsi Operaház balettigazgatójának, az pedig, hogy felépült a 2000-ben történt autóbalesete után, valóságos csodának számított.

Patrick Dupond karrierje nem indult zökkenőmentesen: miután édesapja elhagyta a családot, egyszerű körülmények között élt. A sport már egészen kicsi korától az élete részét képezte, focizott és judózott, ám a remélt sikerek hiányában hamar feladta.

Édesanyja ezután íratta be egy tánciskolába, ahol balettet kezdett tanulni. Kimagasló tehetség volt,

tíz éves korában már a párizsi Operaház felkészítő kurzusára járt, illetve felfigyelt rá a korszak nagy táncosa, Max Bozzoni, akitől később magánórákat is vett.

mfswnhcdxcr0qkubs4bk-201718.jpg

Patrick Dupond a Rómeó és Júliában (Fotó/Forrás: Párizsi Operaház)

Mindössze 16 éves volt, amikor 1975-ben az Opera szerződtette a balettkarába, és még ugyanebben az évben koreográfussá léptették elő. A külföldi sikerek sem kerülték el, megnyerte a bulgáriai Varnai Nemzetközi Balettversenyt, magára vonva a nemzetközi szakma figyelmét.

1980-ban már premier danseurré (első táncos) lépett elő, és olyan kiváló balerinák voltak a partnerei, mint Noëlla Pontois, Françoise Legrée, Monique Loudières, Sylvie Guillem, Isabelle Guérin vagy Marie-Claude Pietragalla.

A legnagyobb szerepeket táncolhatta olyan klasszikusokban, mint a Rómeó és Júlia, a Giselle, a Bolero, A hattyúk tava vagy A Diótörő.

Pierre Bergé mecénást olyannyira lenyűgözte Dupond személyisége és szakmai tudása, hogy közbenjárására 1988-ban az akkor még csak 31 éves táncost balettigazgatóvá léptették elő.

Egy igazi legendát, Rudolf Nureyevet váltotta, és úgy vonult be a párizsi Opera történetébe, mint a valaha volt legfiatalabb balettigazgató.

Innentől kezdve az olyan koreográfusok, mint John Neumeier, Roland Petit, Yury Grigorovich, Alwin Nikolais és Twyla Tharp sorban álltak azért, hogy Dupond az ő darabjukban táncoljon.

Nemsokára a szélesebb közönség is megismerhette a nevét, ugyanis a balettművészt a filmszerepek is megtalálták, legismertebb szerepe a Tánc életre-halálra titokzatos táncosa, Chico volt. A közönség a filmvásznon is imádta, 1997-ben még a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijébe is beülhetett.

GettyImages-168470956-202942.jpg

Patrick Dupond a Csizmás kandúrban 1985-ben (Fotó/Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images Hungary)

A párizsi Opera vezetősége azonban nem nézte jó szemmel Dupond törekvéseit, és hosszas viták után leváltották a balett tagozat éléről. Karrierjét azonban nem ez, hanem egy autóbaleset törte meg 2000-ben.

134 helyen tört el a csontja, az orvosok abban sem voltak biztosak, hogy valaha újra járni fog.

Dupond depresszióba esett és alkoholfüggő lett, ám egy hosszas rehabilitáció után még egyszer visszatért a színpadra.

2004 óta azonban már csak a tanításnak élt, párja (Leïla Da Rocha) tánciskolájában oktatott Bordeaux-ban.

Nyilvánosan utoljára 2018-ban és 2019-ben mutatkozott, amikor elvállalta a Danse avec les stars (a Dancing With The Stars francia változata) zsűrizését.

Patrick Dupond A hattyúk tavában

Fejléckép: Patrick Dupond (fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.
Tánc hír

Jó ügyért streamel a miskolci színház

A Rózsa és Ibolya című mesebalett április 17-i közvetítésének bevételét Horváth Renátó gyógykezelésére ajánlja fel a Miskolci Nemzeti Színház. A táncművész 2019-ben bénult le egy gerincvelő gyulladás következményeként, rehabilitációja azóta is tart.
Tánc magazin

„Tata csak egy van, bár lenne belőle több!” – Egykori tanítványai köszöntik a 90 éves Novák Ferenc Tatát

Nevét mindenki végtelen szeretettel és nagy tisztelettel ejti ki. Példakép, akihez igazodunk, de közben mégis elérhető, közvetlen, egy közülünk. A táncházmozgalom legendás alakja, Novák Ferenc, vagy ahogy mindenki hívja, Tata, március 27-én tölti be kerek, 90. születésnapját. A jeles esemény alkalmából a Fidelio három egykori tanítvány köszöntő sorait osztja meg, akiket pályájuk alakulása elsodort régi együttesüktől, ám Tatához és a tőle kapott tanításhoz máig hűek maradtak. Isten éltessen, Tata!