Tánc

Amatőrök A legyek ura balettben

2011.07.06. 15:35
Ajánlom
2013-ban mutatják be a londoni Sadler’s Wells színházban Matthew Bourne koreográfiáját, amelyben amatőr előadók is részt vesznek.

Bourne az év elején Glasgow-ban dolgozott már helyi fiatalokkal és gyerekkel, akik profi táncosok mellett léptek fel az előadásban. A koreográfus londoni projektjéhez azonban nagyobb közreműködő gárdával tervez, akiket négy városból toboroznak. A válogatáson mindenkinek be kell mutatni egy rövid, saját maguk készítette produkciót, a továbbjutók együttes dolgoznak majd, és a műhelymunka után kerülnek ki a londoni bemutató résztvevői. A tervezés ebben az esetben tehát nem csupán a koreográfiát jelenti, hanem az egyeztetést a helyi hatóságokkal, iskolákkal, és a projekt költségvetését is össze kell még hozni.

Matthew Bourne elmondta, micsoda élmény volt a glasgow-i munka, ugyanakkor milyen ijesztő is volt a teljesen tapasztalatlan gyerekkel és felnőttekkel, akik közül sokan még színpadon sem álltak, az első találkozás. A nézők azt várták el tőlük, hogy profi produkciót lássanak, és a reakciókból úgy tűnik, siker koronázta erőfeszítéseiket. A cél az volt, hogy demisztifikálják a táncot, és ezt az Arts Council (a Nemzeti Kulturális Alap megfelelője) is támogatta. A választott témát, Willian Golding regényét a koreográfus azzal magyarázta, hogy olyan témát keresett, amelyhez a nem profi közreműködők is kapcsolódni tudnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.