Tánc

Amatőrök A legyek ura balettben

2011.07.06. 15:35
Ajánlom
2013-ban mutatják be a londoni Sadler’s Wells színházban Matthew Bourne koreográfiáját, amelyben amatőr előadók is részt vesznek.

Bourne az év elején Glasgow-ban dolgozott már helyi fiatalokkal és gyerekkel, akik profi táncosok mellett léptek fel az előadásban. A koreográfus londoni projektjéhez azonban nagyobb közreműködő gárdával tervez, akiket négy városból toboroznak. A válogatáson mindenkinek be kell mutatni egy rövid, saját maguk készítette produkciót, a továbbjutók együttes dolgoznak majd, és a műhelymunka után kerülnek ki a londoni bemutató résztvevői. A tervezés ebben az esetben tehát nem csupán a koreográfiát jelenti, hanem az egyeztetést a helyi hatóságokkal, iskolákkal, és a projekt költségvetését is össze kell még hozni.

Matthew Bourne elmondta, micsoda élmény volt a glasgow-i munka, ugyanakkor milyen ijesztő is volt a teljesen tapasztalatlan gyerekkel és felnőttekkel, akik közül sokan még színpadon sem álltak, az első találkozás. A nézők azt várták el tőlük, hogy profi produkciót lássanak, és a reakciókból úgy tűnik, siker koronázta erőfeszítéseiket. A cél az volt, hogy demisztifikálják a táncot, és ezt az Arts Council (a Nemzeti Kulturális Alap megfelelője) is támogatta. A választott témát, Willian Golding regényét a koreográfus azzal magyarázta, hogy olyan témát keresett, amelyhez a nem profi közreműködők is kapcsolódni tudnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.