Tánc

Amatőrök A legyek ura balettben

2011.07.06. 15:35
Ajánlom
2013-ban mutatják be a londoni Sadler’s Wells színházban Matthew Bourne koreográfiáját, amelyben amatőr előadók is részt vesznek.

Bourne az év elején Glasgow-ban dolgozott már helyi fiatalokkal és gyerekkel, akik profi táncosok mellett léptek fel az előadásban. A koreográfus londoni projektjéhez azonban nagyobb közreműködő gárdával tervez, akiket négy városból toboroznak. A válogatáson mindenkinek be kell mutatni egy rövid, saját maguk készítette produkciót, a továbbjutók együttes dolgoznak majd, és a műhelymunka után kerülnek ki a londoni bemutató résztvevői. A tervezés ebben az esetben tehát nem csupán a koreográfiát jelenti, hanem az egyeztetést a helyi hatóságokkal, iskolákkal, és a projekt költségvetését is össze kell még hozni.

Matthew Bourne elmondta, micsoda élmény volt a glasgow-i munka, ugyanakkor milyen ijesztő is volt a teljesen tapasztalatlan gyerekkel és felnőttekkel, akik közül sokan még színpadon sem álltak, az első találkozás. A nézők azt várták el tőlük, hogy profi produkciót lássanak, és a reakciókból úgy tűnik, siker koronázta erőfeszítéseiket. A cél az volt, hogy demisztifikálják a táncot, és ezt az Arts Council (a Nemzeti Kulturális Alap megfelelője) is támogatta. A választott témát, Willian Golding regényét a koreográfus azzal magyarázta, hogy olyan témát keresett, amelyhez a nem profi közreműködők is kapcsolódni tudnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?