Tánc

Angelin Preljocaj: „A saját migrációs történetemre utalok”

A világhírű Ballet Preljocaj visszatérő vendég Magyarországon, azonban most először láthatja a magyar közönség a The New York Pieces elnevezésű darabot, amit a francia csapat szellemi és művészeti vezetője, az albán származású táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj koreografált. Ennek kapcsán a Nemzeti Táncszínház készített vele villáminterjút.
Angelin Preljocaj

Angelin Preljocaj (Fotó/Forrás: Lucas Marquand-Perrier)

- A The New York Pieces előadás két része 16 év különbséggel készült a New York City Ballet számára, azonban most a saját táncosaid táncolják a magyar közönségnek. Miért ezt a két előadást választottad?

- Ebben az előadásban a New York City Ballet számára 16 év különbséggel készített két darab találkozik. A program érdekessége, hogy a New York City Ballet egy rendkívül virtuóz társulat, hagyományaik szorosan kapcsolódnak a Broadway-hez, a sztepp tánchoz, a musical világához, valamint G.B. erős neoklasszikus vonulatához. A alkotások középpontjában az energia, a tér, a súly és a dinamika koncepciója áll. Amikor együtt dolgoztam a táncosokkal, hihetetlenül inspirált az energiájuk, és ez arra ösztönzött, hogy felülvizsgáljam a saját koreográfiám.

- John Cage zenéjét nem kell bemutatni, azonban ebben a darabban egy különleges kompozíciót hallunk. Hogyan inspirált John Cage zenéje a munka során?

- Amikor hallottam Cage ezen zeneművét, meglepődtem, mert nem ugyanazt a hangulatot keltette, mint amit addig ismertem tőle. Egy részében a kompozíciónak semmi mást nem hallunk, csak lélegzést. Ez nekem nagyon tetszett, és meg akartam keresni a mozgásban azt, amit a légzésben hallunk. Rendkívül inspiráló volt.

-  A La Stravaganza elnevezésű epizódban a múlt és jövő kérdése mellett a bevándorlás a központi téma, mennyire merítettél a saját életedből?

- A La Stravaganza saját történetemre utal. Miután Peter Martins meghívott, hogy új darabot készítsek a NYCB táncosai számára, New Yorkba jöttem, hogy találkozzam velük. Egy migráns fiaként, New York mindig is egy mitikus város volt számomra, a migráció szimbóluma azoknak, akik új kezdetek felé hajóznak. Az "új világ" fogalma egyre jelentőségteljesebbé vált az alkotófolyamat során.

- Vivaldi zenéje találkozik a kortárs zenével, szintén szimbolizálva a múlt és jelen viszonyát. Mennyire volt tudatos a zeneválasztás?

- A La Stravaganza-ban a múlt a jövőbe fordul, mintha az idő egy örökkévalóság volna. A zenét ennek tükrében választottam. Vivaldi kifinomult zenéjét szembeállítjuk egy sokkal organikusabb hangzással.

Egy hétig a táncé a főszerep Budapesten

Február 24. és március 3. között a táncé a főszerep Budapesten. A programról bővebben ide kattintva olvashat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.