Tánc

Angol teadélután zsonglőrökkel, almával

2014.12.25. 10:21
Ajánlom
Swing, porcelán, humor és huncutság költözik január 3-5. között a Trafó színpadára. Az újcirkusz frontvonalában szereplő Gandini Juggling társulat Törik-zúzzák című előadásával érkezik Budapestre.

Négy porcelán teáskészlet, kilenc jólfésült zsonglőr, nyolcvan piros alma - aztán bedurvul az ötórai teadélután. Zsonglőrködés öltönyben és kisestélyiben, brit eleganciával és huncut humorral a negyven-ötvenes-hatvanas évek slágereire. A koreográfiát Pina Bausch inspirálta, a történet nosztalgikus filmes jeleneteken keresztül bonyolódik. A hangulat elvadul, és végül minden teáscsésze fűbe harap, hát még a csészealjak! Január 3-án, 4-én és 5-én a korszakalkotó Gandini Juggling társulat varázsolja régimódi, szépiaszínű világgá a Trafót.

Ez a romantikával átszőtt finom zsonglőrködés az egyik legkultikusabb zsonglőrikon, Sean Gandini fejéből pattant ki, aki a kilencvenes években hozta létre az azóta az egész világon ünnepelt Gandini Juggling társulatot. A Törik-zúzzákban a varázslathoz elegendő néhány thonet szék, sok-sok kézügyesség, tengernyi alma és a néhány elegáns filmes gesztus.

Gandiniék eredetileg egy rövid kültéri produkcióra készültek a Watch This Space Fesztiválon, 2010-ben, de akkora sikert arattak vele, hogy angol és francia támogatással további fejlesztésbe kezdtek, ennek gyümölcsét pedig végre Budapesten is élvezhetjük. Gandini bevallása szerint a Törik-zúzzákban megkapta a szabadságot, hogy kicsit sötétebb dolgokat is belepakolhasson a produkcióba, amivel számára is új világot teremthetett meg.

De miért éppen almák repülnek a megszokott zsonglőrlabdák helyett? A váratlan eszközválasztásra a zsonglőrguru válasza: „Ha nem tudnám, honnan jöttek a képbe az almák, azt mondanám, hogy az Édenkertre utalnak - és az Édenkertet itt a szexuális ártatlanság képeként értem -, de valójában az első ötletem az alma kapcsán két nő és három férfi egyfajta erotikus newtoniánus ügye volt." (Sean Gandini) Azt pedig, hogy az almából, a gravitációból és Newtonból, hogy lesz erotika, csak akkor tudjuk meg, ha megnézzük az előadást.

Persze gyakorlati tényezők is szóltak a bibliai gyümölcs mellett: „... tökéletes minden szempontból: egyrészt csodálatosan lehet velük zsonglőrködni, másrészt pedig mindenki fogott már a kezében almát, szóval nem valami ismeretlen zsonglőr-izé. Egyébként ma nagyon nehéz színházilag gondolkodni a hagyományos zsonglőrkellékekkel - most például balett-táncosokkal meg buzogányokkal dolgozunk, és ez olyan barokkosan cizellált, a valóságtól elrugaszkodott..." (Sean Gandini).

Az előadást nagyban inspirálta Pina Bausch, a koreográfus hatásáról Sean Gandini a következőt nyilatkozta: „Két dolog jött egyenesen Pina Bausch-tól, a többi nem igazán, de ma már az egész produkciót Bausch felől nézik. Az egyik ilyen elem a felvonulás a produkció elején és végén, amikor mindenki lassan egy vonalban keresztülsétál a színpadon zsonglőrködés közben. A másik ilyen jelenet, egy klasszikus rész, amikor a férfiak bosszantják a nőket, ez egy Pina Bausch kép". (Sean Gandini)

A húsz éve az újcirkusz frontvonalában szereplő társulat folyamatosan újragondolja és felpezsdíti a zsonglőrködés lehetőségeit. Titkuk a kínosan precíz összhang és a tökéletes időzítés. Előadásaikkal a zsonglőrködés felhőtlen örömünnepére invitálnak. 40 különböző országban összesen több mint 4000 előadáson vannak már túl, a legnagyobb művészekkel dolgoznak együtt, a radikális avantgárd zsonglőrködést szórakoztató, család-barát formába tudják önteni. A Gandini Juggling mára a profizmus szinonimájává vált.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.