Tánc

Angol teadélután zsonglőrökkel, almával

2014.12.25. 10:21
Ajánlom
Swing, porcelán, humor és huncutság költözik január 3-5. között a Trafó színpadára. Az újcirkusz frontvonalában szereplő Gandini Juggling társulat Törik-zúzzák című előadásával érkezik Budapestre.

Négy porcelán teáskészlet, kilenc jólfésült zsonglőr, nyolcvan piros alma - aztán bedurvul az ötórai teadélután. Zsonglőrködés öltönyben és kisestélyiben, brit eleganciával és huncut humorral a negyven-ötvenes-hatvanas évek slágereire. A koreográfiát Pina Bausch inspirálta, a történet nosztalgikus filmes jeleneteken keresztül bonyolódik. A hangulat elvadul, és végül minden teáscsésze fűbe harap, hát még a csészealjak! Január 3-án, 4-én és 5-én a korszakalkotó Gandini Juggling társulat varázsolja régimódi, szépiaszínű világgá a Trafót.

Ez a romantikával átszőtt finom zsonglőrködés az egyik legkultikusabb zsonglőrikon, Sean Gandini fejéből pattant ki, aki a kilencvenes években hozta létre az azóta az egész világon ünnepelt Gandini Juggling társulatot. A Törik-zúzzákban a varázslathoz elegendő néhány thonet szék, sok-sok kézügyesség, tengernyi alma és a néhány elegáns filmes gesztus.

Gandiniék eredetileg egy rövid kültéri produkcióra készültek a Watch This Space Fesztiválon, 2010-ben, de akkora sikert arattak vele, hogy angol és francia támogatással további fejlesztésbe kezdtek, ennek gyümölcsét pedig végre Budapesten is élvezhetjük. Gandini bevallása szerint a Törik-zúzzákban megkapta a szabadságot, hogy kicsit sötétebb dolgokat is belepakolhasson a produkcióba, amivel számára is új világot teremthetett meg.

De miért éppen almák repülnek a megszokott zsonglőrlabdák helyett? A váratlan eszközválasztásra a zsonglőrguru válasza: „Ha nem tudnám, honnan jöttek a képbe az almák, azt mondanám, hogy az Édenkertre utalnak - és az Édenkertet itt a szexuális ártatlanság képeként értem -, de valójában az első ötletem az alma kapcsán két nő és három férfi egyfajta erotikus newtoniánus ügye volt." (Sean Gandini) Azt pedig, hogy az almából, a gravitációból és Newtonból, hogy lesz erotika, csak akkor tudjuk meg, ha megnézzük az előadást.

Persze gyakorlati tényezők is szóltak a bibliai gyümölcs mellett: „... tökéletes minden szempontból: egyrészt csodálatosan lehet velük zsonglőrködni, másrészt pedig mindenki fogott már a kezében almát, szóval nem valami ismeretlen zsonglőr-izé. Egyébként ma nagyon nehéz színházilag gondolkodni a hagyományos zsonglőrkellékekkel - most például balett-táncosokkal meg buzogányokkal dolgozunk, és ez olyan barokkosan cizellált, a valóságtól elrugaszkodott..." (Sean Gandini).

Az előadást nagyban inspirálta Pina Bausch, a koreográfus hatásáról Sean Gandini a következőt nyilatkozta: „Két dolog jött egyenesen Pina Bausch-tól, a többi nem igazán, de ma már az egész produkciót Bausch felől nézik. Az egyik ilyen elem a felvonulás a produkció elején és végén, amikor mindenki lassan egy vonalban keresztülsétál a színpadon zsonglőrködés közben. A másik ilyen jelenet, egy klasszikus rész, amikor a férfiak bosszantják a nőket, ez egy Pina Bausch kép". (Sean Gandini)

A húsz éve az újcirkusz frontvonalában szereplő társulat folyamatosan újragondolja és felpezsdíti a zsonglőrködés lehetőségeit. Titkuk a kínosan precíz összhang és a tökéletes időzítés. Előadásaikkal a zsonglőrködés felhőtlen örömünnepére invitálnak. 40 különböző országban összesen több mint 4000 előadáson vannak már túl, a legnagyobb művészekkel dolgoznak együtt, a radikális avantgárd zsonglőrködést szórakoztató, család-barát formába tudják önteni. A Gandini Juggling mára a profizmus szinonimájává vált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.