Tánc

Archivált tánckincsek

2009.05.15. 16:39
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma Európában is az egyik legnagyobb és legjelentősebb táncművészeti gyűjteménynek számít; célja, hogy műfajra való tekintet nélkül gyűjtse a hazai és külföldi színpadi táncművészet dokumentumait. S teszi mindezt az egyik legkisebb területű közkönyvtárban, amivel eddig találkoztam.

Az 1951-ben induló Táncművészet című folyóirat szerkesztőségében néhány lelkes szakember kis könyvtárat hozott létre, ami később átkerült a Táncszövetség tulajdonába, itt tovább folyt a táncművészeti dokumentumok gyűjtése. Ezután a Színházi Intézetben találtak új otthonra, ahol a padlástér egy részében rendezte be szerény hajlékát, és 1987 óta önálló részlegként működnek. Mára az archívum könyvtár mellett, video-, fotó-, hang- és filmtárral valamint jelentős sajtódokumentációval rendelkezik, illetve táncosok hagyatékát kezeli.

A Táncarchívumba érkezve kis szobába lépek, ahol a gyűjtemény két dolgozója, Szúdy Eszter, az archívum vezetője és Halász Tamás, a gyűjtemény kezelője fogad. Eleinte kíváncsian nézegetek körbe: hol van az olvasóterem és a többi könyvtáros? Majd kettejük barátságos és részletes körbevezetése során tudom meg, hogy itt bizony az olvasóterem, a munkaszoba, a kutatószoba, a kézikönyvtár és a szabadpolcos sajtódokumentáció mind ebben a szűkös irodában egyesül. Innen nyílik egy, a hatalmas gyűjtemény számára szintén csekély területű helyiség, ahol a katalogizált könyvek, folyóiratok, fotók, plakátok, hagyatékos dobozok sorakoznak. Az archívum dolgozói (hangsúlyozom újra: szám szerint kettő!) tehát mind a munka mennyiségét, mind annak körülményeit tekintve szinte a lehetetlenre vállalkoztak. Feladatuk nem csupán a könyvtár és a gyűjtemény kezelésére terjed ki, hanem az archívum összes tárának szakszerű digitalizálására is, ami beláthatatlan munkát jelent számukra.

Az öt-hatezer kötetes könyvtár nagy része idegen nyelvű szakkönyvekből, tankönyvekből, albumokból áll. Állománya a balett, a néptánc, a modern tánc, a mozgásművészet-pantomim, a táncelmélet és a táncpedagógia területére egyaránt kiterjed. De kezünkbe vehetünk itt olyan féltve őrzött kincseket is, mint a balett műfajának egyik megteremtője, Jean-Georges Noverre-nek Szentpéterváron 1803-ban kinyomtatott Lettres sur la danse (Levelek a táncról) című műve, melyben elsőként értelmezte a balettet a színházművészet sajátos műfajaként. Vagy a Gyagilev-féle Orosz Balett párizsi szezonját díszlet- és jelmeztervekkel bemutató albumát, ami bepillantást enged a század első harmadának táncművészetében legmeghatározóbb társulat előadásaiba. A szakfolyóiratok legrégebbi példányai között 100-110 éves darabokat is találunk, a hazaiakon túl beleolvashatunk például a londoni Dancing Times 1930-tól hiánytalanul meglévő számaiba is, amely régóta az egyik legtekintélyesebb táncfolyóiratnak számít a világban.

A Táncarchívum jelentős részét képezik a különböző hagyatékok, melyek főként a tulajdonos vagy az örökös ajándékozása, letétbe helyezése által kerülnek az archívumba. Ezek aprólékos feldolgozásában olykor az örökösök segítik az archívum dolgozóit. Halász Tamás gyors egymásutánban nyitja ki előttem a hagyatékokat tartalmazó dobozokat, alig győzök utána repkedni, és csak kapkodom a fejem. Olyan különlegességeket mutat meg nekem, mint Harangozó Gyula civilben hordott kalapja, Róna Viktornak A világ teremtésében játszott Atyaisten szerepéről készült bábfigura vagy Lakatos Gabriella Kossuth-díja Kádár János aláírásával. Ennek kapcsán említendő a Táncarchívum által 2007-ben az Operaházban (majd az OSZMI-ban) szervezett sikeres kiállítás, amely Egy táncos díva arcképe címmel emlékezett meg Lakatos Gabrielláról, a magyar táncművészet egyik kiemelkedő alakjáról.

Utolsó stációként bekukkanthatok a raktár melletti üresen álló padlástérbe, ahol a poros tetőgerendák közt kiselejtezett duplumok sorakoznak. Logikusnak tűnne, hogy erre terjeszkedjenek, de kiderül, a ház statikája miatt erre sincs lehetőség. A látogatás végére úgy gondolom, hogy (legalább is nekünk, olvasóknak) ez nem is olyan nagy baj, mert ez a kis helyen őrzött kincsesbánya és a lelkes szakértelem csak ilyen töményen érzékelhető igazán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.