Tánc

Archivált tánckincsek

2009.05.15. 16:39
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma Európában is az egyik legnagyobb és legjelentősebb táncművészeti gyűjteménynek számít; célja, hogy műfajra való tekintet nélkül gyűjtse a hazai és külföldi színpadi táncművészet dokumentumait. S teszi mindezt az egyik legkisebb területű közkönyvtárban, amivel eddig találkoztam.

Az 1951-ben induló Táncművészet című folyóirat szerkesztőségében néhány lelkes szakember kis könyvtárat hozott létre, ami később átkerült a Táncszövetség tulajdonába, itt tovább folyt a táncművészeti dokumentumok gyűjtése. Ezután a Színházi Intézetben találtak új otthonra, ahol a padlástér egy részében rendezte be szerény hajlékát, és 1987 óta önálló részlegként működnek. Mára az archívum könyvtár mellett, video-, fotó-, hang- és filmtárral valamint jelentős sajtódokumentációval rendelkezik, illetve táncosok hagyatékát kezeli.

A Táncarchívumba érkezve kis szobába lépek, ahol a gyűjtemény két dolgozója, Szúdy Eszter, az archívum vezetője és Halász Tamás, a gyűjtemény kezelője fogad. Eleinte kíváncsian nézegetek körbe: hol van az olvasóterem és a többi könyvtáros? Majd kettejük barátságos és részletes körbevezetése során tudom meg, hogy itt bizony az olvasóterem, a munkaszoba, a kutatószoba, a kézikönyvtár és a szabadpolcos sajtódokumentáció mind ebben a szűkös irodában egyesül. Innen nyílik egy, a hatalmas gyűjtemény számára szintén csekély területű helyiség, ahol a katalogizált könyvek, folyóiratok, fotók, plakátok, hagyatékos dobozok sorakoznak. Az archívum dolgozói (hangsúlyozom újra: szám szerint kettő!) tehát mind a munka mennyiségét, mind annak körülményeit tekintve szinte a lehetetlenre vállalkoztak. Feladatuk nem csupán a könyvtár és a gyűjtemény kezelésére terjed ki, hanem az archívum összes tárának szakszerű digitalizálására is, ami beláthatatlan munkát jelent számukra.

Az öt-hatezer kötetes könyvtár nagy része idegen nyelvű szakkönyvekből, tankönyvekből, albumokból áll. Állománya a balett, a néptánc, a modern tánc, a mozgásművészet-pantomim, a táncelmélet és a táncpedagógia területére egyaránt kiterjed. De kezünkbe vehetünk itt olyan féltve őrzött kincseket is, mint a balett műfajának egyik megteremtője, Jean-Georges Noverre-nek Szentpéterváron 1803-ban kinyomtatott Lettres sur la danse (Levelek a táncról) című műve, melyben elsőként értelmezte a balettet a színházművészet sajátos műfajaként. Vagy a Gyagilev-féle Orosz Balett párizsi szezonját díszlet- és jelmeztervekkel bemutató albumát, ami bepillantást enged a század első harmadának táncművészetében legmeghatározóbb társulat előadásaiba. A szakfolyóiratok legrégebbi példányai között 100-110 éves darabokat is találunk, a hazaiakon túl beleolvashatunk például a londoni Dancing Times 1930-tól hiánytalanul meglévő számaiba is, amely régóta az egyik legtekintélyesebb táncfolyóiratnak számít a világban.

A Táncarchívum jelentős részét képezik a különböző hagyatékok, melyek főként a tulajdonos vagy az örökös ajándékozása, letétbe helyezése által kerülnek az archívumba. Ezek aprólékos feldolgozásában olykor az örökösök segítik az archívum dolgozóit. Halász Tamás gyors egymásutánban nyitja ki előttem a hagyatékokat tartalmazó dobozokat, alig győzök utána repkedni, és csak kapkodom a fejem. Olyan különlegességeket mutat meg nekem, mint Harangozó Gyula civilben hordott kalapja, Róna Viktornak A világ teremtésében játszott Atyaisten szerepéről készült bábfigura vagy Lakatos Gabriella Kossuth-díja Kádár János aláírásával. Ennek kapcsán említendő a Táncarchívum által 2007-ben az Operaházban (majd az OSZMI-ban) szervezett sikeres kiállítás, amely Egy táncos díva arcképe címmel emlékezett meg Lakatos Gabrielláról, a magyar táncművészet egyik kiemelkedő alakjáról.

Utolsó stációként bekukkanthatok a raktár melletti üresen álló padlástérbe, ahol a poros tetőgerendák közt kiselejtezett duplumok sorakoznak. Logikusnak tűnne, hogy erre terjeszkedjenek, de kiderül, a ház statikája miatt erre sincs lehetőség. A látogatás végére úgy gondolom, hogy (legalább is nekünk, olvasóknak) ez nem is olyan nagy baj, mert ez a kis helyen őrzött kincsesbánya és a lelkes szakértelem csak ilyen töményen érzékelhető igazán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.