Tánc

Átadták az Operaház legmagasabb rangú díját

2016.11.07. 15:13
Ajánlom
Hágai Katalin és Volf Katalin balettművészek, valamint Kovács János karmester vehette át a Magyar Állami Operaház legmagasabb rangú díját, a Mesterművész címet a magyar opera napja alkalmából, november 6-án.

Az Erkel Színházban rendezett díjátadó ceremónián - melyet követően Erkel Ferenc Bátori Mária című darabja csendült fel koncertszerű előadáson Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével - az Opera posztumusz örökös tagjává választották Polgár László és Szilvássy Margit magánénekeseket, valamint Bordy Bella egykori balettművészt is.

Volf Katalin

Volf Katalin

Első alkalommal adták át a Závodszky Zoltán-díjat, amelyet Kovácsházi István magánénekesnek ítélték oda. A Sudlik Mária emlékére alapított díjat Berczelly István magánénekes vehette át, az évad énekkari művésze címet Kalapácsné Réti Jolán és Tóth G. Zoltán nyerte el. Az évad kartáncosának Csokán Vivient és Radziush Mikalait választották, míg az évad zenekari művésze címet Pólus László cselló-szólamvezető viselheti.

A magyar opera napja

Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapját, november 7-ét, 2013-ban nyilvánították a magyar opera napjává. Ezen a napon nyílt meg ismét az Opera másik játszóhelye, az Erkel Színház.

2015 óta a lezárt évadban nyújtott szakmai teljesítményekért odaítélhető elismeréseket és a jubileumi gyűrűket szintén a jeles dátumhoz igazítva adják át. Ilyenkor nem csupán az intézmény művészeit, hanem az Opera és az Erkel Színház előadásainak létrejöttét háttérből segítő munkatársakat is díjazzák.

Idén 25 éves operaházi tagságáért mintegy 35 dolgozót jutalmaztak jubileumi aranygyűrűvel. Lénárd Tibor fényszabályozó-kezelő és Borda Tamás díszítő kapta Az előadásokért emlékérmet, amelyet a művészeti ügykezelés területén dolgozó operaházi munkatársaknak ítélnek oda. A Vasfüggöny-díj idei nyertese Pauscher Gyula főcipész és Czigner László főgondnok lettek, a Melis György-díjjal László Boldizsárt jutalmazták. A Vágó Nelly Emlékérmet Rományi Nóra jelmeztervező vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.