Tánc

Az Arthur-mondakör nyomában

2014.12.13. 08:55
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott Ön is a Coincidance december 21-i előadására.

Az angolszász mondakör kezdete Máb királynő hatalmának, az úgynevezett "régi vallásnak" a hanyatlásához vezethető vissza. Niniane, a Tó tündére - akit bizonyos források a királynő testvéreként is emlegetnek - a jó és az igazság szolgálatában áll, Mábbal ellentétben. Ha küzdelmüket lecsupaszítjuk a puszta tényekre, akkor valójában nincs itt másról szó, mint a "jó" és a "rossz" számtalanszor feldolgozott, mégis kivesézhetetlen, örökös küzdelméről.

Máb és Niniane gyakorlatilag a két ősidők óta létező, egymással szembenálló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erő, amelyek megtalálhatóak mindennapjaink legapróbb mozzanataiban is. Egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatóak szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetőek.

Ebben a történetben e két erőnek, istennőnek az egységét egyetlen szereplő teremtheti meg: Merlin.

Merlin az a varázsló, akit Máb a maga erejének megvédelmezésére hozott létre, ám Merlin mégis az igazságot fogja szolgálni. Merlin a sötétség teremtménye, és mégis a fény úttörőjévé válik: Merlin az egyensúly fenntartója.

A címszerepben Stefkó István, a Coincidance művésze látható. A jelmezek ezúttal is Székács Zsófia munkáját dícsérik, aki más Coincidance produkciókhoz hasonlóan e darabban is vezető táncosként lép színpadra, Máb szerepében.

Az ír sztepp Európa bajnokként jegyzett Potornai Norbert a látvány- és arculattervezés mellett két szerepre is készül: először Uther királyt jeleníti meg, a második felvonásban pedig Arthur királyt alakítja. Ez a rendezői húzás Primon Ágnes sminkmester munkájával nyer igazán értelmet, hiszen Uther király Arthur édesapja - így a megfelelő smink és maszk használatával apa és fia élethű megjelenítését látjuk majd.

A darab rendező-koreográfusa, Gyulai Júlia Arthur hitvesét, Guinivere szerepét táncolja el, akinek Sir Lancelot iránt fellobanó szerelme vezet a darab végkifejlettjéhez. Lancelotot a Szentivánéji Álom Demetriusa és a Széttáncolt Cipellők sötét hercege, Ungi Krisztián formálja meg.

A már ismert főszereplők mellett Bencze Judit táncművész mutatkozik be Niniane, a tó tündérének alakjában. Balla Alexandra Uther király szerelmét, Lady Ygraint formálja meg, míg kislányukat, a darab meghatározó személyiségévé váló Morgana La Fayt Albert Réka jeleníti meg.

Az ír sztepp első sorban a lovag világ formanyelve - rendkívül látványos ír tánc jelenetek koreografálására ad lehetőséget a kor és a közeg maga - hiszen az ír táncból ismert, úgynevezett ceili táncok jól összehozhatóak az angolszász báli táncokkal. Mindezt a társulat már megszokott extravagáns stílusával, valamint izgalmas, modern zenei világával párosítva: a végeredmény önmagáért beszél.

A kortárs tánc a mágikus szereplők formanyelve. Mozgásviláguk balett alapú modern táncként határozható meg, amely izolációs technikák jellegzetesen egyedi használatával vált a társulat kortárs tánc részlegének védjegyévé.

"A Coincidance stílusa, formanyelve, világa valóban egyedülálló, itthon és külfödön egyaránt - ebben a produkcióban rendezőként azonban még sokkal több falat szeretnék lebontani, még több határon szeretnék átlépni. Ez egy táncszínházi előadás, rendkívül erős látványvilággal - varázslatos kosztümökkel és kellékekkel, nagyon erős és hatásos táncjelenetekkel. Mindemellett azonban rendkívül szigorúan és fegyelmezetten igyekeztem előtérbe helyezni a darab szövevényes és összetett történeti síkját, illetve a tánc nyelvére interpretálni annak dramaturgiáját. Ebben Hegedűs Sándor dramaturg igen nagy segítségemre volt (és van), hiszen a darab egyik legfontosabb szereplője a Hajdú Péter által megformált Frikk, aki prózai szereplőként lép színpadra. Frikk nem narrátor, hanem egy olyan szereplő, aki a darab aktív résztvevőjeként olyankor szólal meg, amikor a tánc már kevés ahhoz, hogy tényeket, információkat közöljön. Ez a táncelőadás tehát végtelenül összetett és sokrétű, amely egyszerre lesz képes hatni, mesélni, lenyűgözni és elgondolkodtatni."

Kérdésünk:  kicsoda Niniane?

A helyesen válaszolók közül tízen partnerükkel ellátogathatnak a Vidám Színpadra a Coincidance december 21-i előadására.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.