Tánc

Az egyik és a másik Claudio Stellato

2011.09.07. 08:21
Ajánlom
A Másik című szinte besorolhatatlan, ám nem kevés izgalmat tartogató előadásával érkezik a Trafóba szeptember 14-én és 15-én az olasz művész, aki Franciaországban tanult, Belgiumban él, de Réti Anna és Újvári Milán révén magyar tapasztalatai is vannak.

- Jazz-zenészként végeztél, aztán egy egészen más útra tértél, amikor utcaszínházalni, aztán táncolni kezdtél, vagy épp nekifogtál a cirkusziskolának. Van az egyes világok között bármiféle hasonlóság?

- Körülbelül annyi, hogy dolgozni kell és gyakorolni ahhoz, hogy biztonsággal színpadra lépj. A jazz szerintem alapvetően konzervatív műfaj, a cirkusz viszont, bármennyire is sokak számára még mindig a hagyományos produkciókat jelenti, a kortárs vagy új cirkusz révén jóval forradalmibb változásokon ment keresztül. A free jazz és a fúziós dolgok ellenére mégis azt hiszem, hogy a jazz inkább technika kérdése. A színházzal, a tánccal, a cirkusszal ellentétben nehezen látom benne fejlődést.

- Tényleg, mi az első cirkuszi élményed? Gyerekként jártál előadásokra, voltak kedvenc műsorszámaid?

- Milánóban, nem messze a házunktól, volt egy nagy tér, ahol letáboroztak a vándorcirkuszok. Felállították a sátraikat, leparkolták a lakókocsijaikat, ott álltak az állatok ketrecei, ahogy az lenni szokott. És én mindig kimentem, ha új cirkusz jött, de soha nem mentem be a sátorba. Az előadás nem érdekelt, állandóan hátul voltam, mert sokkal érdekesebbnek, vonzóbbnak, mágikusabbnak találtam a cirkuszosok életét, azt, hogyan élnek, hogyan készülődnek egy fellépésre. Nem beszélgettem velük, nem ismerkedtem, csak álltam és néztem őket. Azt hiszem, egy kicsit féltem tőlük is meg az előadásoktól is. Nem tudom pontosan mitől, de a sátorba például sokáig nem mertem bemenni.

- Mi A Másik műfaja? Hová sorolnád: cirkuszi előadás, mozgásszínház, fizikai színház, kortárs tánc?

- Inkább azt mondom, mi nem: nem bábszínház, nem klasszikus értelemben vett koreográfia, nem bűvészprodukció. És még egy csomó minden nem, mert az a baj, hogy bárhonnan is nézem, valahogy kilóg a skatulyából. Bár erős a dramaturgiája, mégsem csupán színházi előadás. Egy szó nem hangzik el benne, pantomimes elemeket használok, semmi improvizáció nincs benne, minden milliméter pontosan kiszámított és koreografált, de nem tánc. Van benne bűvésztrükk és tárgymanipuláció, de nem tisztán cirkusz. Úgy tűnik, a gyerekek és a felnőttek is szeretik az előadást, szóval még csak életkort sem tudok mondani, ki jöjjön el megnézni. Bárki, azt hiszem. Vagy még jobb: a nagyon fiatal cirkuszrajongóktól az idősebb tánckedvelőkig mindenki!

- Az előadás hároméves kutatómunka eredményeképp jött létre, és ez alatt a három év alatt többször tartottál munkabemutatót és workshopot A Másik kapcsán. Mit kértél a műhelymunkában résztvevőktől, milyen feladatokat végeztek?

- Három dolog érdekelt 2008-ban, amikor elkezdtük a kutatást. Először is nem akartam előadást létrehozni, az egyáltalán nem volt cél. Olyan partnereket kerestem, olyan intézményeket, ahol nem köteleztek arra, hogy ennek a kutatásnak egy konkrét végeredménye, közönség előtti bemutatója legyen. A Másik érdekelt: az a mindenkiben meglevő én vagy lélekrész, ami vagy aki a saját törvényei szerint mozog, él, gondolkodik, aki gyakran az Egyiknek ellentmond. A projektnek ez a része egoista módon alapvetően rólam szólt. (Nevet.) De szerettem volna, ha mások is egy kicsit közelebb kerülnek magukhoz, hogy leássanak a mélybe, a múltba, az érzéseikbe, a gondolataikba, ezért lettek a workshopok és tréningek. Az is érdekelt, ki hogyan táncol, mozog, fejezi ki magát korlátok nélkül, előírások nélkül, kizárólag magából építkezve, nem koreográfiát követve, nem másolva mozdulatokat, helyzeteket. A harmadik fókuszt az ember, az Egyik, illetve a Másik és a tárgy közti kapcsolat jelentette. Akkor kezdtem el maguktól mozgó tárgyakat készíteni, és az évek alatt ebből alakultak ki a bűvésztrükkök. A workshopokon pedig mindenkire magára bíztam, milyen tempóban dolgozik, mert gyakran egészen különböző hátterű emberek jöttek össze. Annyit kértem, ne zavarják a másikat, mindenki egyedül volt, magára utalva, annak a szabadságában hagyva, amit az ő energiaszintje vagy tapasztalata biztosít. Free your mind! - ez a jelszó a kreatív tréningeken. Néha kérek olyat is, ha profibbakkal dolgozom, hogy jelenítsen meg valamit, hogy játssza el ezt vagy azt, hogy egy teljesen egyszerű táncmozdulatot valamilyen irányban bontson ki, de az soha nem feladat, hogy utánozzon engem vagy a többi résztvevőt. A másolással nincs problémám, mert az a tanulásnak egy nagyon fontos fázisát jelenti, ráadásul pontosan ugyanúgy nem tudod levenni a mozdulatot, hiszen a saját egyéniségedtől, tested adta korlátoktól és lehetőségedtől nem tudsz megszabadulni, elvonatkoztatni. Összességében az izgat leginkább, hogy egy absztrakt mozdulat néhány apró változtatással hogyan lesz teátrális értelemben is kifejező.

- Hogyan változott az eredeti elképzeléshez, a kiindulási ponthoz képest az, amit most látunk?

- Konkrétan nem tudom megfogalmazni. Vagy harminc ember, többségében barátok, ismerősök folyamatos visszajelzésének és tanácsának köszönhetően rengeteget. Olyan kevéssé konkrét dolgok által, hogy „figyelj, van egy szobrász haverom, szerintem kéne találkoznotok". És találkoztunk, beszélgettünk, többször meglátogattam a műtermében, és ez elindított bennem valamit. Találkoztam bűvészekkel, akik trükköket mutattak. Minden munkabemutató után leültünk beszélgetni a közönséggel, akik között voltak színháziak és nem színháziak is. Azok, akik egyszerű nézők voltak, sokkal használhatóbb, megfoghatóbb, konkrétabb, segítőbb módon szóltak hozzá, és elképesztő dolgokat figyeltek meg. Sokáig nem értettük, miért nincs semmiféle reakció az előadás végén, miért ülnek zavartan ahelyett, hogy tapsolnának, kifütyülnének, egyáltalán: érzelmet nyilvánítanának ki. Két hónapig kínlódtunk ezzel. És egy ilyen találkozó alkalmával az egyik néző megjegyezte, hogy az, ahogyan nézek zavaróan, frusztrálóan hat rá. Abban a pillanatban megértettem őt, és a következő előadás végén, kizárólag ennek a megváltoztatott gesztusnak köszönhetően, egész mást tapasztaltunk.

- És most már tapsolnak?

- Valami olyasmi hallatszik. (Nevet.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.