Tánc

„Az életed árán is” – Meddig feszíthetik a húrt a táncosok?

2019.08.12. 19:00
Ajánlom
Érdekes véleménycikk jelent meg a Dance Magazine oldalán: egy elismert koreográfus arról elmélkedik, mennyire fenntartható 2019-ben az a régi szemlélet, miszerint a balett-táncosoknak „bele kell halniuk” a táncba.

A többszörösen díjazott Liz Hurt főként színházi és filmes koreográfiákat készít.  Mint minden koreográfus, ő is táncosként kezdte. Mint írja, balett-tanulmányai során abban a szemléletben szocializálódott, hogy soha nem hibázhat, még próbán sem ronthat el egyetlen relevét sem, fizikai határait a végsőkig ki kell tolnia a tökéletesség érdekében. Testének tíz évnyi intenzív használata után azonban furcsa tüneteket észlelt magán: a látása elhomályosult, folyamatosan szédült, és csengett a füle.  Mint írja, eleinte igyekezett figyelmen kívül hagyni a jeleket és csak a táncra koncentrálni – hiszen nem akarta, hogy gyengének vagy alkalmatlannak találják őt. Azonban mindennapossá váltak a testi tünetek és rá kellett jönnie, hogy ez nem mehet így tovább.

Liz Hurt balettnövendékként szélsőségesen kitartó táncosok történetein nőtt fel. Az egyik leggyakrabban idézett anekdota Anna Pavlováról szólt, aki  tüdőgyulladás szövődményeként kialakult tüdőtályoggal küzdött, de az orvosai azt mondták neki, ha a műtéti gyógyulás útját választja, valószínűleg soha nem táncolhat többé. Anna Pavlova természetesen a táncot választotta mondván, hogy

„ha nem táncolhat, abba úgyis belehal”.

Liz Hurt szerint ezzel a példával a tánc iránti elkötelezettséget szerették volna szemléltetni a mesterei, ugyanakkor ő úgy véli, általában nem ez hiányzik a táncosokból. „Az összes táncos, akit ismerek, szenvedélyesen szeret táncolni és a végletekig elkötelezett a tánc iránt. Nem ez a kérdés, hanem hogy hogyan kezeled ezt” – fogalmaz.

GettyImages-463862446-113706.jpg

Megtörve (Fotó/Forrás: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images)

Emlékeztet, hogy Pavlova története a ’30-as évekből származik, tehát már majdnem kilencven éves sztori. Az elmúlt majd’ egy évszázadban sokat változott a fizikai és mentális egészség megértése és megítélése és ennek hatással kellene lennie a táncpedagógiára is. Liz felteszi a kérdést: „milyen hatása van egy ilyen történetnek, mint a Pavlováé egy tízéves gyerekre? Miért nem mesélünk nekik olyan anekdotákat, amik arról szólnak, hogyan alakítsanak ki egészséges viszonyt a testükkel?”. A táncosoknak meg kell tanulniuk hallgatni a testük jelzéseire – vélekedik. Mint írja, táncosként ő is azt tanulta, hogyan ignorálja a fájdalmat, vagy alakítsa át más típusú, előadói feszültségbe.

„Gyakorlatilag sikerült teljesen kizárnom a testem jelzéseit, fájdalomcsillapítóval éltem és igyekeztem a lehető legintenzívebben edzeni. Olyan volt, mintha kerülném saját magamat”

– fogalmaz. Így volt ez, amíg a kiégés jeleit nem tapasztalta magán. „Ekkor a kezembe akadt Corinne Haas Mindfulness for Dancers című könyve, ami arra tanítja a táncosokat, hogyan alakítsanak ki egy pozitív kapcsolatot magukkal azáltal, hogy tánc előtt, közben és után is figyelnek minden egyes apró jelzésre” – írja. Ekkor fordította be először a figyelmét.

GettyImages-463863938-114211.jpg

Táncos Kubában (Fotó/Forrás: Getty Images)

„Mint a legtöbb táncos, én is egy olyan tánctanulási metódusban vettem részt, amiben folyamatosan kívül volt a fókusz: a következő lépés végrehajtásán, a koreográfia gyors megtanulásán, a többi táncossal való szinkronmozgáson.

Egy Gaga-improvizáció során azonban volt egy „aha”-élményem. A tanár arra kért bennünket, hogy figyeljünk befelé, és ebből a belső motivációból indítsuk a mozdulatot. Emlékszem, teljesen lefagytam ettől az instrukciótól,

de aztán azt mondtam magamnak: oké, tegyünk egy próbát, végül is senki nem várja el, hogy tökéletes legyen a mozdulat. Ezalatt a workshop alatt fordult meg bennem valami végérvényesen” – írja a koreográfus. Elkezdett arra koncentrálni, hogy kikapcsolja a folyamatos önreflexiót és bekapcsolja a belső hangot. Ettől pedig teljesen másképp kezdett el mozogni. „Kikapcsoltam azt a vágyat, hogy másokat lenyűgözzek. Azt mondták, a tánc lehet meditatív folyamat, és ettől sokkal önazonosabbá vált a mozgásom. Az aggodalmaim szépen lassan eltűntek, és a tánc egy spirituális gyakorlattá vált” – fogalmaz. Liz Hurt visszatekintve már nem érti, hogyan lehetett olyan kíméletlen magával, hogy a fájdalmat figyelmen kívül hagyta. „Nem kell belehalnom a táncba. Csak az a fontos, hogy szeressek táncolni és mindeközben szeressem magamat is”.

(forrás: dancemagazine.com, a címlapképen Phiroza Lally 1989-ben Indiában, fotó: Jagdish Agarwal/Dinodia Photos/Getty Images)

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Kapcsolódó

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Itthon kevesen ismerik, New York-ban viszont nincs olyan táncos, akinek ne Marika Molnar neve jutna először az eszébe valamilyen fizikai bántalom esetén. A magyar származású gyógytornászt a táncgyógyászat anyjának is nevezik.

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Új sorozatot indítunk, melyben a magyarországi művészeti képzéseket egy-egy hallgató egy napján keresztül mutatjuk be. Elsőként a Magyar Táncművészeti Főiskolára látogattunk el, ahol a 19 éves, balettművész-szakos végzős, Kovács Kristóf engedett bepillantást egy pénteki napjába. Előzetesen csak annyit mondok: sokkal keményebb volt, mint gondoltam volna.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.