Tánc

„Az életed árán is” – Meddig feszíthetik a húrt a táncosok?

2019.08.12. 19:00
Ajánlom
Érdekes véleménycikk jelent meg a Dance Magazine oldalán: egy elismert koreográfus arról elmélkedik, mennyire fenntartható 2019-ben az a régi szemlélet, miszerint a balett-táncosoknak „bele kell halniuk” a táncba.

A többszörösen díjazott Liz Hurt főként színházi és filmes koreográfiákat készít.  Mint minden koreográfus, ő is táncosként kezdte. Mint írja, balett-tanulmányai során abban a szemléletben szocializálódott, hogy soha nem hibázhat, még próbán sem ronthat el egyetlen relevét sem, fizikai határait a végsőkig ki kell tolnia a tökéletesség érdekében. Testének tíz évnyi intenzív használata után azonban furcsa tüneteket észlelt magán: a látása elhomályosult, folyamatosan szédült, és csengett a füle.  Mint írja, eleinte igyekezett figyelmen kívül hagyni a jeleket és csak a táncra koncentrálni – hiszen nem akarta, hogy gyengének vagy alkalmatlannak találják őt. Azonban mindennapossá váltak a testi tünetek és rá kellett jönnie, hogy ez nem mehet így tovább.

Liz Hurt balettnövendékként szélsőségesen kitartó táncosok történetein nőtt fel. Az egyik leggyakrabban idézett anekdota Anna Pavlováról szólt, aki  tüdőgyulladás szövődményeként kialakult tüdőtályoggal küzdött, de az orvosai azt mondták neki, ha a műtéti gyógyulás útját választja, valószínűleg soha nem táncolhat többé. Anna Pavlova természetesen a táncot választotta mondván, hogy

„ha nem táncolhat, abba úgyis belehal”.

Liz Hurt szerint ezzel a példával a tánc iránti elkötelezettséget szerették volna szemléltetni a mesterei, ugyanakkor ő úgy véli, általában nem ez hiányzik a táncosokból. „Az összes táncos, akit ismerek, szenvedélyesen szeret táncolni és a végletekig elkötelezett a tánc iránt. Nem ez a kérdés, hanem hogy hogyan kezeled ezt” – fogalmaz.

GettyImages-463862446-113706.jpg

Megtörve (Fotó/Forrás: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images)

Emlékeztet, hogy Pavlova története a ’30-as évekből származik, tehát már majdnem kilencven éves sztori. Az elmúlt majd’ egy évszázadban sokat változott a fizikai és mentális egészség megértése és megítélése és ennek hatással kellene lennie a táncpedagógiára is. Liz felteszi a kérdést: „milyen hatása van egy ilyen történetnek, mint a Pavlováé egy tízéves gyerekre? Miért nem mesélünk nekik olyan anekdotákat, amik arról szólnak, hogyan alakítsanak ki egészséges viszonyt a testükkel?”. A táncosoknak meg kell tanulniuk hallgatni a testük jelzéseire – vélekedik. Mint írja, táncosként ő is azt tanulta, hogyan ignorálja a fájdalmat, vagy alakítsa át más típusú, előadói feszültségbe.

„Gyakorlatilag sikerült teljesen kizárnom a testem jelzéseit, fájdalomcsillapítóval éltem és igyekeztem a lehető legintenzívebben edzeni. Olyan volt, mintha kerülném saját magamat”

– fogalmaz. Így volt ez, amíg a kiégés jeleit nem tapasztalta magán. „Ekkor a kezembe akadt Corinne Haas Mindfulness for Dancers című könyve, ami arra tanítja a táncosokat, hogyan alakítsanak ki egy pozitív kapcsolatot magukkal azáltal, hogy tánc előtt, közben és után is figyelnek minden egyes apró jelzésre” – írja. Ekkor fordította be először a figyelmét.

GettyImages-463863938-114211.jpg

Táncos Kubában (Fotó/Forrás: Getty Images)

„Mint a legtöbb táncos, én is egy olyan tánctanulási metódusban vettem részt, amiben folyamatosan kívül volt a fókusz: a következő lépés végrehajtásán, a koreográfia gyors megtanulásán, a többi táncossal való szinkronmozgáson.

Egy Gaga-improvizáció során azonban volt egy „aha”-élményem. A tanár arra kért bennünket, hogy figyeljünk befelé, és ebből a belső motivációból indítsuk a mozdulatot. Emlékszem, teljesen lefagytam ettől az instrukciótól,

de aztán azt mondtam magamnak: oké, tegyünk egy próbát, végül is senki nem várja el, hogy tökéletes legyen a mozdulat. Ezalatt a workshop alatt fordult meg bennem valami végérvényesen” – írja a koreográfus. Elkezdett arra koncentrálni, hogy kikapcsolja a folyamatos önreflexiót és bekapcsolja a belső hangot. Ettől pedig teljesen másképp kezdett el mozogni. „Kikapcsoltam azt a vágyat, hogy másokat lenyűgözzek. Azt mondták, a tánc lehet meditatív folyamat, és ettől sokkal önazonosabbá vált a mozgásom. Az aggodalmaim szépen lassan eltűntek, és a tánc egy spirituális gyakorlattá vált” – fogalmaz. Liz Hurt visszatekintve már nem érti, hogyan lehetett olyan kíméletlen magával, hogy a fájdalmat figyelmen kívül hagyta. „Nem kell belehalnom a táncba. Csak az a fontos, hogy szeressek táncolni és mindeközben szeressem magamat is”.

(forrás: dancemagazine.com, a címlapképen Phiroza Lally 1989-ben Indiában, fotó: Jagdish Agarwal/Dinodia Photos/Getty Images)

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Kapcsolódó

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Itthon kevesen ismerik, New York-ban viszont nincs olyan táncos, akinek ne Marika Molnar neve jutna először az eszébe valamilyen fizikai bántalom esetén. A magyar származású gyógytornászt a táncgyógyászat anyjának is nevezik.

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Új sorozatot indítunk, melyben a magyarországi művészeti képzéseket egy-egy hallgató egy napján keresztül mutatjuk be. Elsőként a Magyar Táncművészeti Főiskolára látogattunk el, ahol a 19 éves, balettművész-szakos végzős, Kovács Kristóf engedett bepillantást egy pénteki napjába. Előzetesen csak annyit mondok: sokkal keményebb volt, mint gondoltam volna.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.