Tánc

„Az életed árán is” – Meddig feszíthetik a húrt a táncosok?

2019.08.12. 19:00
Ajánlom
Érdekes véleménycikk jelent meg a Dance Magazine oldalán: egy elismert koreográfus arról elmélkedik, mennyire fenntartható 2019-ben az a régi szemlélet, miszerint a balett-táncosoknak „bele kell halniuk” a táncba.

A többszörösen díjazott Liz Hurt főként színházi és filmes koreográfiákat készít.  Mint minden koreográfus, ő is táncosként kezdte. Mint írja, balett-tanulmányai során abban a szemléletben szocializálódott, hogy soha nem hibázhat, még próbán sem ronthat el egyetlen relevét sem, fizikai határait a végsőkig ki kell tolnia a tökéletesség érdekében. Testének tíz évnyi intenzív használata után azonban furcsa tüneteket észlelt magán: a látása elhomályosult, folyamatosan szédült, és csengett a füle.  Mint írja, eleinte igyekezett figyelmen kívül hagyni a jeleket és csak a táncra koncentrálni – hiszen nem akarta, hogy gyengének vagy alkalmatlannak találják őt. Azonban mindennapossá váltak a testi tünetek és rá kellett jönnie, hogy ez nem mehet így tovább.

Liz Hurt balettnövendékként szélsőségesen kitartó táncosok történetein nőtt fel. Az egyik leggyakrabban idézett anekdota Anna Pavlováról szólt, aki  tüdőgyulladás szövődményeként kialakult tüdőtályoggal küzdött, de az orvosai azt mondták neki, ha a műtéti gyógyulás útját választja, valószínűleg soha nem táncolhat többé. Anna Pavlova természetesen a táncot választotta mondván, hogy

„ha nem táncolhat, abba úgyis belehal”.

Liz Hurt szerint ezzel a példával a tánc iránti elkötelezettséget szerették volna szemléltetni a mesterei, ugyanakkor ő úgy véli, általában nem ez hiányzik a táncosokból. „Az összes táncos, akit ismerek, szenvedélyesen szeret táncolni és a végletekig elkötelezett a tánc iránt. Nem ez a kérdés, hanem hogy hogyan kezeled ezt” – fogalmaz.

GettyImages-463862446-113706.jpg

Megtörve (Fotó/Forrás: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images)

Emlékeztet, hogy Pavlova története a ’30-as évekből származik, tehát már majdnem kilencven éves sztori. Az elmúlt majd’ egy évszázadban sokat változott a fizikai és mentális egészség megértése és megítélése és ennek hatással kellene lennie a táncpedagógiára is. Liz felteszi a kérdést: „milyen hatása van egy ilyen történetnek, mint a Pavlováé egy tízéves gyerekre? Miért nem mesélünk nekik olyan anekdotákat, amik arról szólnak, hogyan alakítsanak ki egészséges viszonyt a testükkel?”. A táncosoknak meg kell tanulniuk hallgatni a testük jelzéseire – vélekedik. Mint írja, táncosként ő is azt tanulta, hogyan ignorálja a fájdalmat, vagy alakítsa át más típusú, előadói feszültségbe.

„Gyakorlatilag sikerült teljesen kizárnom a testem jelzéseit, fájdalomcsillapítóval éltem és igyekeztem a lehető legintenzívebben edzeni. Olyan volt, mintha kerülném saját magamat”

– fogalmaz. Így volt ez, amíg a kiégés jeleit nem tapasztalta magán. „Ekkor a kezembe akadt Corinne Haas Mindfulness for Dancers című könyve, ami arra tanítja a táncosokat, hogyan alakítsanak ki egy pozitív kapcsolatot magukkal azáltal, hogy tánc előtt, közben és után is figyelnek minden egyes apró jelzésre” – írja. Ekkor fordította be először a figyelmét.

GettyImages-463863938-114211.jpg

Táncos Kubában (Fotó/Forrás: Getty Images)

„Mint a legtöbb táncos, én is egy olyan tánctanulási metódusban vettem részt, amiben folyamatosan kívül volt a fókusz: a következő lépés végrehajtásán, a koreográfia gyors megtanulásán, a többi táncossal való szinkronmozgáson.

Egy Gaga-improvizáció során azonban volt egy „aha”-élményem. A tanár arra kért bennünket, hogy figyeljünk befelé, és ebből a belső motivációból indítsuk a mozdulatot. Emlékszem, teljesen lefagytam ettől az instrukciótól,

de aztán azt mondtam magamnak: oké, tegyünk egy próbát, végül is senki nem várja el, hogy tökéletes legyen a mozdulat. Ezalatt a workshop alatt fordult meg bennem valami végérvényesen” – írja a koreográfus. Elkezdett arra koncentrálni, hogy kikapcsolja a folyamatos önreflexiót és bekapcsolja a belső hangot. Ettől pedig teljesen másképp kezdett el mozogni. „Kikapcsoltam azt a vágyat, hogy másokat lenyűgözzek. Azt mondták, a tánc lehet meditatív folyamat, és ettől sokkal önazonosabbá vált a mozgásom. Az aggodalmaim szépen lassan eltűntek, és a tánc egy spirituális gyakorlattá vált” – fogalmaz. Liz Hurt visszatekintve már nem érti, hogyan lehetett olyan kíméletlen magával, hogy a fájdalmat figyelmen kívül hagyta. „Nem kell belehalnom a táncba. Csak az a fontos, hogy szeressek táncolni és mindeközben szeressem magamat is”.

(forrás: dancemagazine.com, a címlapképen Phiroza Lally 1989-ben Indiában, fotó: Jagdish Agarwal/Dinodia Photos/Getty Images)

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Kapcsolódó

A magyar származású orvos, akinek minden New York-i táncos hálás

Itthon kevesen ismerik, New York-ban viszont nincs olyan táncos, akinek ne Marika Molnar neve jutna először az eszébe valamilyen fizikai bántalom esetén. A magyar származású gyógytornászt a táncgyógyászat anyjának is nevezik.

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Hogy telik egy balett szakos egy napja?

Új sorozatot indítunk, melyben a magyarországi művészeti képzéseket egy-egy hallgató egy napján keresztül mutatjuk be. Elsőként a Magyar Táncművészeti Főiskolára látogattunk el, ahol a 19 éves, balettművész-szakos végzős, Kovács Kristóf engedett bepillantást egy pénteki napjába. Előzetesen csak annyit mondok: sokkal keményebb volt, mint gondoltam volna.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.