Tánc

Az első Seregi-díjas: Lukács András

2013.05.07. 12:49
Ajánlom
Először adták át a Magyar Állami Operaházban a Seregi László koreográfusnak emléket állító díjat: maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő alkotóként Lukács András vette át az elismerést május 5-én este Seregi Makrancos Kata című balettjének előadása előtt.

A Bécsi Állami Operaház táncos-koreográfusának Philip Glass zenéjére készül Örvény című darabját május 25-től nyolc alkalommal láthatja a közönség az Erkel Színházban, az Öt tánc című balettest keretében. Lukács András pályaképe azt mutatja, hogy egyelőre egyensúlyban van előadói és alkotói tevékenysége. "Ez még egy darabig így is lesz, úgy hiszem, előttem áll jó néhány aktív táncos év. A koreográfusi lét akkor lesz majd jelentékenyebb, ha a színpadi szereplést elhagyom" - mondta el a díjazott.

"Kisebb kurzusokon, rövid ideig szívesen dolgozom táncos vagy koreográfus növendékekkel, de egyelőre hosszabb távon nem gondolok a tanításra, főként alkotással szeretnék foglalkozni. A koreográfusi tevékenységhez a magam példája alapján úgy látom, hogy főként elhivatottság szükséges, ami vagy megvan valakiben vagy nincs" - tette hozzá. Lukács András még a karban táncolt, amikor a Seregi-balettek meghatározták a budapesti operaházi repertoárt. Személyes viszonya tehát kevéssé volt szoros a mesterrel. Úgy véli azonban, hogy a magyar balettművészet szerencsés, mert a színes Harangozó Gyula korszakot követően a 20. század végén és a 21. század elején Seregi munkássága tette kiemelkedően magas színvonalúvá és sokrétűvé. "Ezért nagyon megtisztelőnek tartom, hogy az első díjazottnak engem választottak." Az elismeréssel járó koreográfiai felkérésről hozzáfűzte, hogy már konkrét elképzelése van arról, milyen művet hozna Budapestre. De még nem állapodtak meg Solymosi Tamás balettigazgatóval, ezért erről csak később beszélne.

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján jelentették be a Seregi-díj megalapítását. A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket. A díj létrehozását két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte. A díjat évente egy személy kaphatja meg. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, és jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra. Lukács András eddigi pályáján olyan vezető társulatok tagja volt, mint a William Forsythe vezette Ballett Frankfurt, a Ballet de l'Opera de Lyon, jelenleg a Wiener Staatsoper tánctársulatának tagja. Első sikereit a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió együttesében aratta rövidebb lélegzetű alkotásaival (Connection, Eszeveszetten, Elégia, Levél Martha Grahamnek). Első egész estés munkáját, az Arvo Pärt zenéjére készült Tabula Rasát (2006) a bécsi operaház mutatta be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.