Tánc

Az első Seregi-díjas: Lukács András

2013.05.07. 12:49
Ajánlom
Először adták át a Magyar Állami Operaházban a Seregi László koreográfusnak emléket állító díjat: maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő alkotóként Lukács András vette át az elismerést május 5-én este Seregi Makrancos Kata című balettjének előadása előtt.

A Bécsi Állami Operaház táncos-koreográfusának Philip Glass zenéjére készül Örvény című darabját május 25-től nyolc alkalommal láthatja a közönség az Erkel Színházban, az Öt tánc című balettest keretében. Lukács András pályaképe azt mutatja, hogy egyelőre egyensúlyban van előadói és alkotói tevékenysége. "Ez még egy darabig így is lesz, úgy hiszem, előttem áll jó néhány aktív táncos év. A koreográfusi lét akkor lesz majd jelentékenyebb, ha a színpadi szereplést elhagyom" - mondta el a díjazott.

"Kisebb kurzusokon, rövid ideig szívesen dolgozom táncos vagy koreográfus növendékekkel, de egyelőre hosszabb távon nem gondolok a tanításra, főként alkotással szeretnék foglalkozni. A koreográfusi tevékenységhez a magam példája alapján úgy látom, hogy főként elhivatottság szükséges, ami vagy megvan valakiben vagy nincs" - tette hozzá. Lukács András még a karban táncolt, amikor a Seregi-balettek meghatározták a budapesti operaházi repertoárt. Személyes viszonya tehát kevéssé volt szoros a mesterrel. Úgy véli azonban, hogy a magyar balettművészet szerencsés, mert a színes Harangozó Gyula korszakot követően a 20. század végén és a 21. század elején Seregi munkássága tette kiemelkedően magas színvonalúvá és sokrétűvé. "Ezért nagyon megtisztelőnek tartom, hogy az első díjazottnak engem választottak." Az elismeréssel járó koreográfiai felkérésről hozzáfűzte, hogy már konkrét elképzelése van arról, milyen művet hozna Budapestre. De még nem állapodtak meg Solymosi Tamás balettigazgatóval, ezért erről csak később beszélne.

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján jelentették be a Seregi-díj megalapítását. A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket. A díj létrehozását két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte. A díjat évente egy személy kaphatja meg. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, és jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra. Lukács András eddigi pályáján olyan vezető társulatok tagja volt, mint a William Forsythe vezette Ballett Frankfurt, a Ballet de l'Opera de Lyon, jelenleg a Wiener Staatsoper tánctársulatának tagja. Első sikereit a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió együttesében aratta rövidebb lélegzetű alkotásaival (Connection, Eszeveszetten, Elégia, Levél Martha Grahamnek). Első egész estés munkáját, az Arvo Pärt zenéjére készült Tabula Rasát (2006) a bécsi operaház mutatta be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.