Tánc

Az év táncosa Budapesten

2010.09.15. 09:37
Ajánlom
Marie Chouinard „múzsája”, Carol Prieur bizonyult a német Tanz magazin szakmai szavazásán a legjobbnak. A táncos tehetségéről szeptember végén a Trafóban két darabban is meggyőződhetünk.

A Compagnie Marie Chouinard tagja, Carol Prieur, aki 15 éve táncol az együttesben, a német Tanz magazin szavazásán 2010-ben az év táncosa lett. A kitüntető címet neves német és külföldi tánckritikusok ítélik oda, a havilap pedig minden év nyarán különszámot szentel az elmúlt évadban kiemelkedő teljesítményükért díjazott táncosoknak, társulatoknak és bemutatóknak - idén a lap négy oldalon foglalkozik a kanadai Carol Prieurrel.

Együttműködésük hosszú évei alatt Marie Chouinard három szólókoreográfiát készített „múzsája" számára: a Humanitas és az Étude poignante után a Mouvements Carol a társulatnál eltöltött tíz évét gyúrja táncelőadássá.  Mindezeken túl Carol Prieur táncolja a hazai közönség számára is ismert Egy faun délutánja, a bODY_rEMIX/les_vARIATIONS_gOLDBERG, valamint a legfrissebb, LE NOMBRE D'OR (LIVE) című koreográfiák emlékezetes szóló betétjeit is.

2003-ban Carol a Kanadai Művészeti Tanács kutatói ösztöndíjában részesült, Marie Chouinard Cantique no 1.  című filmjében nyújtott alakítását pedig a torontói Moving Pictures Festival of Dance on Film and Video elnevezésű táncfilm-seregszemlén a legjobb előadóművész díjával ismerték el.

Carol Prieur táncosnő és a Compagnie Marie Chouinard társulat ezen az őszön a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó mellett Budapesten, a Trafóban is  színpadra áll, és az ott szeptember 24-én és 25-én a látható két koreográfiában (24 prelűd, Tavaszi áldozat) is főszerep jut majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.