Tánc

Az év táncosa Budapesten

2010.09.15. 09:37
Ajánlom
Marie Chouinard „múzsája”, Carol Prieur bizonyult a német Tanz magazin szakmai szavazásán a legjobbnak. A táncos tehetségéről szeptember végén a Trafóban két darabban is meggyőződhetünk.

A Compagnie Marie Chouinard tagja, Carol Prieur, aki 15 éve táncol az együttesben, a német Tanz magazin szavazásán 2010-ben az év táncosa lett. A kitüntető címet neves német és külföldi tánckritikusok ítélik oda, a havilap pedig minden év nyarán különszámot szentel az elmúlt évadban kiemelkedő teljesítményükért díjazott táncosoknak, társulatoknak és bemutatóknak - idén a lap négy oldalon foglalkozik a kanadai Carol Prieurrel.

Együttműködésük hosszú évei alatt Marie Chouinard három szólókoreográfiát készített „múzsája" számára: a Humanitas és az Étude poignante után a Mouvements Carol a társulatnál eltöltött tíz évét gyúrja táncelőadássá.  Mindezeken túl Carol Prieur táncolja a hazai közönség számára is ismert Egy faun délutánja, a bODY_rEMIX/les_vARIATIONS_gOLDBERG, valamint a legfrissebb, LE NOMBRE D'OR (LIVE) című koreográfiák emlékezetes szóló betétjeit is.

2003-ban Carol a Kanadai Művészeti Tanács kutatói ösztöndíjában részesült, Marie Chouinard Cantique no 1.  című filmjében nyújtott alakítását pedig a torontói Moving Pictures Festival of Dance on Film and Video elnevezésű táncfilm-seregszemlén a legjobb előadóművész díjával ismerték el.

Carol Prieur táncosnő és a Compagnie Marie Chouinard társulat ezen az őszön a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó mellett Budapesten, a Trafóban is  színpadra áll, és az ott szeptember 24-én és 25-én a látható két koreográfiában (24 prelűd, Tavaszi áldozat) is főszerep jut majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.