Tánc

Az idei évadban először látható a Magyar TáncRAPszódia

2022.04.08. 10:35
Ajánlom
A VARIDANCE és a Bartók Színház élő zenés előadásában a magyar néptánctradíció találkozik a hiphop és beatbox ritmusával. A különleges produkció legközelebb április 13-án látható a RaM Színházban. Az este felemelő élményt kínálhat azoknak is, akik először találkoznak a magyar néptánccal.

A VARIDANCE és a Bartók Színház Magyar TáncRAPszódia című előadása a magyar néptánctradícióból kiindulva – azt mai tánctechnikákkal ötvözve – sajátos, egyedi hangulatot és látványvilágot hoz létre. Az egymást váltó, hol dinamikus, hol lírai, hol humoros képekben a Kárpát-medence táncainak kavargó sokszínűsége a megszokottól eltérően, mégis mindannyiunk számára oly ismerős módon tűnik fel. Brahms világszerte ismert Magyar táncainak ízléses feldolgozása találkozik a modern köntösbe bújtatott néptánc hagyományaival.

A lánytáncok lágysága, a páros táncok romantikája, a férfitáncok virtuozitása keveredik a hiphop lazaságával; kaszák villannak, libben a szoknya, pödrődik a bajusz. A baseballsapkás alakok csizmákkal bokáznak Brahms és a rap ritmusaira.

A modern hangzást és az élőzenét az Infusion Trió, az ország egyetlen looper zenekara biztosítja, melyet Fekete János „Jammal” egészít ki beatboxszal.

Varidance1-094149.jpg

Magyar TáncRAPszódia (Fotó/Forrás: Békefi András / VARIDANCE)

A tánc, a zene és a beatbox a Varidance és vendégművészei által létrehozott vidám, energikus, különleges ötvözete minden korosztály számára felemelő élményt nyújt.

Az előadás az idei évadban először április 13-án látható a RaM Színházban. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Az előadás időtartama: 70 perc. Az előadásban stroboszkóp szerepel.

Alkotók:

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

Társkoreográfusok: a Varidance táncművészei

Díszlettervező: Menczel Róbert

Jelmeztervező: Lakatos Márk

Produkciós vezető: Békefi András

Zenekar:

Weisz Nándor – ének, dob

Farkas Izsák – hegedű

Simkó-Várnagy Mihály – cselló, basszusgitár

Az InFusion Trió az ország egyetlen looper zenekara, ami 2011 decemberében alakult. A formáció, tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyformán jártasak. A zenekar egy különleges hangszerpark segítségével (elektronikus hegedű, elektronikus cselló, elektronikus dob és különböző effekt pedálok, torzítók és looperek) saját dalokkal, népdalfeldolgozásokkal, és a rádiókból is jól ismert slágerekkel koncertezik.

Beatbox:

Fekete János „Jammal” – beatbox

Fekete János „Jammal” zenész családban nőtt fel, ahol mindig zene vette körül. Ennek hatására elkezdett először dobolni majd később beatboxolni. A Kőbányai Zenei Stúdióban dob szakon végzett 2011-ben. A zenekarokon kívül még színházban is zenél. Itt főleg hangutánzással, hangeffektekkel, beatboxszal egészíti ki a színdarabot. Magyarországon kívül még több más országban lépett fel.

Táncolják:

Asbolt Eszter Anna, Bánházy Eszter, Deák Bálint, Dunaveczki Éva, Hahn Jusztina Sára, Halmosi Dzsenifer, Hernicz Albert, Jaklics Liliána, Kecskeméti Gergely, Perger Balázs Márk, Péter Szilvia, Simon Gergő, Széchenyi Krisztián, Veres Tamás, Végső Zsolt, Zolja Adél

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Magyar TáncRAPszódia (fotó: Békefi András / VARIDANCE)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.