Tánc

Az MTF ismét tagja a Magyar Táncművészek Szövetségének

2012.07.16. 15:57
Ajánlom
Öt év után Mihályi Gábor elnök hívására visszatért a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjai sorába a Magyar Táncművészeti Főiskola, és súlyának megfelelően a szervezet elnökségének egyik állandó tagja lett.

Szakály György az MTF rektora a visszalépéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy olyan anyagi, szervezeti és oktatási nehézségekkel küszködik a táncművészet, hogy ismét szükség van a szoros összefogásra a szakmán belül. A hazai felsőfokú táncművész és pedagógus képzés vezető intézménye 2007-ben hagyta el a  szövetséget szakmai viták és nézetkülönbségek miatt, mivel úgy látszott, hogy a szervezeten belül a balettművészet képviselete egyre-kevésbé valósul meg. 

A szövetségből szintén kiváló Magyar Nemzeti Balettel és további 8 taggal együtt megalakult a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete. Ez utóbbi tagság megtartása mellett az MTF a Táncművészek Szövetségén belül bekövetkező változások hatására, és a szoros szakmai összefogás igényétől hajtva időszerűnek tartotta a visszalépést. A Magyar Táncművészek Szövetségének  közgyűlése már januárban üdvözölte a visszatérést és megoldásokat keresett arra, hogy miképp érvényesüljön az MTF többi szövetségi tagnál nagyobb létszámú és költségvetésű intézményi súlya a tagdíjban, az elnökségi tagságban és a szavazati arányban. A tagság visszanyerésével az elnökségben 7-ről 9-re bővítették az állandó tagok számát (a másik állandó tag a szintén visszalépő Magyar Nemzeti Balett).

Az elmúlt időszakban az MTF oktatási szerepe felértékelődött az előadóművészeti törvény egy évvel ezelőtti módosítását követően, mely szerint a nemzeti kategóriába tartozó együttesek állami támogatást csak akkor kaphatnak, ha tagjaik 70 %-a szakirányú felsőfokú képezettséggel rendelkezik. Az önkormányzati támogatású kiemelt együtteseknél ez az arány 60 %-ék kell, hogy legyen. Mivel az MTF jelenleg mindössze 55 államilag fnanszírozott oktatási hellyel rendelkezik, a megnövekedett igények kielégítése nemcsak a főiskolának okoz gondot, de a kényszerhelyzetben lévő érintett társulatoknak is. Minderről szó volt a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is, ahol új tagként már részt vett Szakály György a főiskola rektora is. Továbbra is napirenden van a nyugdíj mellett dolgozó nagy tudású balettmesterek jövője is, akik az időközben bevezetett jövedelmi korlátok miatt elhagyhatják az oktatást. Elvesztésük a képzés számára szinte pótolhatatlan veszteséget okozhat.    

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc audionarráció

Hogyan kapcsolódhat egy vak néző a táncelőadásokhoz?

Hogyan lehet a táncot érthetővé és élvezhetővé tenni a vak vagy gyengénlátó emberek számára? Le lehet-e fordítani a mozdulatokat nyelvre, érintésre vagy hangra?
Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.