Tánc

Az MTF ismét tagja a Magyar Táncművészek Szövetségének

2012.07.16. 15:57
Ajánlom
Öt év után Mihályi Gábor elnök hívására visszatért a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjai sorába a Magyar Táncművészeti Főiskola, és súlyának megfelelően a szervezet elnökségének egyik állandó tagja lett.

Szakály György az MTF rektora a visszalépéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy olyan anyagi, szervezeti és oktatási nehézségekkel küszködik a táncművészet, hogy ismét szükség van a szoros összefogásra a szakmán belül. A hazai felsőfokú táncművész és pedagógus képzés vezető intézménye 2007-ben hagyta el a  szövetséget szakmai viták és nézetkülönbségek miatt, mivel úgy látszott, hogy a szervezeten belül a balettművészet képviselete egyre-kevésbé valósul meg. 

A szövetségből szintén kiváló Magyar Nemzeti Balettel és további 8 taggal együtt megalakult a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete. Ez utóbbi tagság megtartása mellett az MTF a Táncművészek Szövetségén belül bekövetkező változások hatására, és a szoros szakmai összefogás igényétől hajtva időszerűnek tartotta a visszalépést. A Magyar Táncművészek Szövetségének  közgyűlése már januárban üdvözölte a visszatérést és megoldásokat keresett arra, hogy miképp érvényesüljön az MTF többi szövetségi tagnál nagyobb létszámú és költségvetésű intézményi súlya a tagdíjban, az elnökségi tagságban és a szavazati arányban. A tagság visszanyerésével az elnökségben 7-ről 9-re bővítették az állandó tagok számát (a másik állandó tag a szintén visszalépő Magyar Nemzeti Balett).

Az elmúlt időszakban az MTF oktatási szerepe felértékelődött az előadóművészeti törvény egy évvel ezelőtti módosítását követően, mely szerint a nemzeti kategóriába tartozó együttesek állami támogatást csak akkor kaphatnak, ha tagjaik 70 %-a szakirányú felsőfokú képezettséggel rendelkezik. Az önkormányzati támogatású kiemelt együtteseknél ez az arány 60 %-ék kell, hogy legyen. Mivel az MTF jelenleg mindössze 55 államilag fnanszírozott oktatási hellyel rendelkezik, a megnövekedett igények kielégítése nemcsak a főiskolának okoz gondot, de a kényszerhelyzetben lévő érintett társulatoknak is. Minderről szó volt a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is, ahol új tagként már részt vett Szakály György a főiskola rektora is. Továbbra is napirenden van a nyugdíj mellett dolgozó nagy tudású balettmesterek jövője is, akik az időközben bevezetett jövedelmi korlátok miatt elhagyhatják az oktatást. Elvesztésük a képzés számára szinte pótolhatatlan veszteséget okozhat.    

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.