Tánc

Az MTF ismét tagja a Magyar Táncművészek Szövetségének

2012.07.16. 15:57
Ajánlom
Öt év után Mihályi Gábor elnök hívására visszatért a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjai sorába a Magyar Táncművészeti Főiskola, és súlyának megfelelően a szervezet elnökségének egyik állandó tagja lett.

Szakály György az MTF rektora a visszalépéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy olyan anyagi, szervezeti és oktatási nehézségekkel küszködik a táncművészet, hogy ismét szükség van a szoros összefogásra a szakmán belül. A hazai felsőfokú táncművész és pedagógus képzés vezető intézménye 2007-ben hagyta el a  szövetséget szakmai viták és nézetkülönbségek miatt, mivel úgy látszott, hogy a szervezeten belül a balettművészet képviselete egyre-kevésbé valósul meg. 

A szövetségből szintén kiváló Magyar Nemzeti Balettel és további 8 taggal együtt megalakult a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete. Ez utóbbi tagság megtartása mellett az MTF a Táncművészek Szövetségén belül bekövetkező változások hatására, és a szoros szakmai összefogás igényétől hajtva időszerűnek tartotta a visszalépést. A Magyar Táncművészek Szövetségének  közgyűlése már januárban üdvözölte a visszatérést és megoldásokat keresett arra, hogy miképp érvényesüljön az MTF többi szövetségi tagnál nagyobb létszámú és költségvetésű intézményi súlya a tagdíjban, az elnökségi tagságban és a szavazati arányban. A tagság visszanyerésével az elnökségben 7-ről 9-re bővítették az állandó tagok számát (a másik állandó tag a szintén visszalépő Magyar Nemzeti Balett).

Az elmúlt időszakban az MTF oktatási szerepe felértékelődött az előadóművészeti törvény egy évvel ezelőtti módosítását követően, mely szerint a nemzeti kategóriába tartozó együttesek állami támogatást csak akkor kaphatnak, ha tagjaik 70 %-a szakirányú felsőfokú képezettséggel rendelkezik. Az önkormányzati támogatású kiemelt együtteseknél ez az arány 60 %-ék kell, hogy legyen. Mivel az MTF jelenleg mindössze 55 államilag fnanszírozott oktatási hellyel rendelkezik, a megnövekedett igények kielégítése nemcsak a főiskolának okoz gondot, de a kényszerhelyzetben lévő érintett társulatoknak is. Minderről szó volt a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is, ahol új tagként már részt vett Szakály György a főiskola rektora is. Továbbra is napirenden van a nyugdíj mellett dolgozó nagy tudású balettmesterek jövője is, akik az időközben bevezetett jövedelmi korlátok miatt elhagyhatják az oktatást. Elvesztésük a képzés számára szinte pótolhatatlan veszteséget okozhat.    

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.