Tánc

Bakancslista lakossági kalandokkal

2014.05.29. 14:59
Ajánlom
Vadas Zsófia Tamara, sok egyéb mellett a Tünet Együttes előadásaiból és a legutóbb nagy sikert arató Nyúzzatok meg! című produkcióból ismert táncművész, Boross Martinnal mutatja be a Felülről az ibolyát című produkciót a Trafóban május 29-30-án. VILLÁMINTERJÚ

- Adódik az obligát kérdés: neked van bakancslistád a színpadon kívül?

- Nincs ilyen listám, soha nem is volt. Persze vannak céljaim, sokat szoktam fantáziálni, de ezt nem vezetem listaszerűen.

- Miért imád a mai kor embere listákat írni? Miért van rá szükségünk?

- Szerintem szeretjük strukturálni az életünket, megtervezni, kitalálni, ehhez rengeteg technikai eszköz is a rendelkezésünkre áll. Nyomon követhetjük magunkat.

- Milyen érzést biztosít számunkra, amitől ez olyan "divatos" mostanában?

- Talán a rend illúzióját kelti az életünkben, örömet okoz, ha teljesítünk valamit és kipipálhatjuk. Sok ember számára segít a rendszerezésben, képzelt biztonságot ad.

- Milyen műfajok jelennek majd meg a Felülről az ibolyát című előadásban? És mi is az a "lakossági kaland"?

- Táncosok vagyunk, akik most színészi minőségben jelennek meg a színpadon, még a zenész is, de a mozgás azért így is hangsúlyt kapott. Ezen kívül az előadást mozgó kép is kíséri állandó jelleggel. A „Lakossági kaland" pedig azokat a vágyakat takarja, amikről úgy képzeljük, hogy valami nagyon nagy élményt nyújthat és befizetünk rá. Olyan élmények, amiknek az átélésétől azt reméljük, majd minden megváltozik. De nem csak a vágyakra vonatkozik, hanem olyan átlagos érzések vagy akár tárgyak keresésére és beszerzésére, amiktől különlegesnek érezhetjük magunkat.

- Hogyan indult a Martinnal való közös munka és mi van még tervben?

- Martin első színházi eseményében a Pamlényi Pál Postás Panoptikumában voltam beugrós, de akkor az alkotásban még egyáltalán nem vettem részt. Egy éve készítette az Artusszal közösen a Promenád című „városi sorsturizmus"-t, ahol már az utolsó három hétben alkotóként dolgozhattam vele. Izgalmas koncepcióra épül az előadás, ahol a nézők egy buszutazáson vesznek részt, a történet pedig az utcán játszódik.

- Nemrég a Nyúzzatok meg című előadással egy rangos európai kortárstánc fesztiválra látogattatok Svédországba. Milyen élményeket hoztál haza Umeából, mielőtt itthon átvehettétek az előadásért a Lábán-díjat?

- Nagy sikerünk volt, de nem csak nekünk, hanem az összes magyar táncos csapatnak, akik ott voltak. Nagyon jó érzés volt a közönség azonnali, intenzív, kifejező visszajelzése, ami már az első perctől szárnyakat adott nekünk. Engem mindig nagyon érdekel, mi történik, ha kimozdulunk a saját közegünkből. Az előadás után csodálkozva kérdezték tőlem, mi történik Budapesten, milyen az időjárás, hogy ennyi jó táncprodukció születik ott.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A White Stripes zenéjére készült díjnyertes előadást mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon Wayne McGregor, napjaink vezető brit koreográfusának Chroma című munkája. A radikális és innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti és izgalmas kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.
Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.