Tánc

Bakancslista lakossági kalandokkal

2014.05.29. 14:59
Ajánlom
Vadas Zsófia Tamara, sok egyéb mellett a Tünet Együttes előadásaiból és a legutóbb nagy sikert arató Nyúzzatok meg! című produkcióból ismert táncművész, Boross Martinnal mutatja be a Felülről az ibolyát című produkciót a Trafóban május 29-30-án. VILLÁMINTERJÚ

- Adódik az obligát kérdés: neked van bakancslistád a színpadon kívül?

- Nincs ilyen listám, soha nem is volt. Persze vannak céljaim, sokat szoktam fantáziálni, de ezt nem vezetem listaszerűen.

- Miért imád a mai kor embere listákat írni? Miért van rá szükségünk?

- Szerintem szeretjük strukturálni az életünket, megtervezni, kitalálni, ehhez rengeteg technikai eszköz is a rendelkezésünkre áll. Nyomon követhetjük magunkat.

- Milyen érzést biztosít számunkra, amitől ez olyan "divatos" mostanában?

- Talán a rend illúzióját kelti az életünkben, örömet okoz, ha teljesítünk valamit és kipipálhatjuk. Sok ember számára segít a rendszerezésben, képzelt biztonságot ad.

- Milyen műfajok jelennek majd meg a Felülről az ibolyát című előadásban? És mi is az a "lakossági kaland"?

- Táncosok vagyunk, akik most színészi minőségben jelennek meg a színpadon, még a zenész is, de a mozgás azért így is hangsúlyt kapott. Ezen kívül az előadást mozgó kép is kíséri állandó jelleggel. A „Lakossági kaland" pedig azokat a vágyakat takarja, amikről úgy képzeljük, hogy valami nagyon nagy élményt nyújthat és befizetünk rá. Olyan élmények, amiknek az átélésétől azt reméljük, majd minden megváltozik. De nem csak a vágyakra vonatkozik, hanem olyan átlagos érzések vagy akár tárgyak keresésére és beszerzésére, amiktől különlegesnek érezhetjük magunkat.

- Hogyan indult a Martinnal való közös munka és mi van még tervben?

- Martin első színházi eseményében a Pamlényi Pál Postás Panoptikumában voltam beugrós, de akkor az alkotásban még egyáltalán nem vettem részt. Egy éve készítette az Artusszal közösen a Promenád című „városi sorsturizmus"-t, ahol már az utolsó három hétben alkotóként dolgozhattam vele. Izgalmas koncepcióra épül az előadás, ahol a nézők egy buszutazáson vesznek részt, a történet pedig az utcán játszódik.

- Nemrég a Nyúzzatok meg című előadással egy rangos európai kortárstánc fesztiválra látogattatok Svédországba. Milyen élményeket hoztál haza Umeából, mielőtt itthon átvehettétek az előadásért a Lábán-díjat?

- Nagy sikerünk volt, de nem csak nekünk, hanem az összes magyar táncos csapatnak, akik ott voltak. Nagyon jó érzés volt a közönség azonnali, intenzív, kifejező visszajelzése, ami már az első perctől szárnyakat adott nekünk. Engem mindig nagyon érdekel, mi történik, ha kimozdulunk a saját közegünkből. Az előadás után csodálkozva kérdezték tőlem, mi történik Budapesten, milyen az időjárás, hogy ennyi jó táncprodukció születik ott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Klasszikus

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.