Tánc

Bakancslista lakossági kalandokkal

2014.05.29. 14:59
Ajánlom
Vadas Zsófia Tamara, sok egyéb mellett a Tünet Együttes előadásaiból és a legutóbb nagy sikert arató Nyúzzatok meg! című produkcióból ismert táncművész, Boross Martinnal mutatja be a Felülről az ibolyát című produkciót a Trafóban május 29-30-án. VILLÁMINTERJÚ

- Adódik az obligát kérdés: neked van bakancslistád a színpadon kívül?

- Nincs ilyen listám, soha nem is volt. Persze vannak céljaim, sokat szoktam fantáziálni, de ezt nem vezetem listaszerűen.

- Miért imád a mai kor embere listákat írni? Miért van rá szükségünk?

- Szerintem szeretjük strukturálni az életünket, megtervezni, kitalálni, ehhez rengeteg technikai eszköz is a rendelkezésünkre áll. Nyomon követhetjük magunkat.

- Milyen érzést biztosít számunkra, amitől ez olyan "divatos" mostanában?

- Talán a rend illúzióját kelti az életünkben, örömet okoz, ha teljesítünk valamit és kipipálhatjuk. Sok ember számára segít a rendszerezésben, képzelt biztonságot ad.

- Milyen műfajok jelennek majd meg a Felülről az ibolyát című előadásban? És mi is az a "lakossági kaland"?

- Táncosok vagyunk, akik most színészi minőségben jelennek meg a színpadon, még a zenész is, de a mozgás azért így is hangsúlyt kapott. Ezen kívül az előadást mozgó kép is kíséri állandó jelleggel. A „Lakossági kaland" pedig azokat a vágyakat takarja, amikről úgy képzeljük, hogy valami nagyon nagy élményt nyújthat és befizetünk rá. Olyan élmények, amiknek az átélésétől azt reméljük, majd minden megváltozik. De nem csak a vágyakra vonatkozik, hanem olyan átlagos érzések vagy akár tárgyak keresésére és beszerzésére, amiktől különlegesnek érezhetjük magunkat.

- Hogyan indult a Martinnal való közös munka és mi van még tervben?

- Martin első színházi eseményében a Pamlényi Pál Postás Panoptikumában voltam beugrós, de akkor az alkotásban még egyáltalán nem vettem részt. Egy éve készítette az Artusszal közösen a Promenád című „városi sorsturizmus"-t, ahol már az utolsó három hétben alkotóként dolgozhattam vele. Izgalmas koncepcióra épül az előadás, ahol a nézők egy buszutazáson vesznek részt, a történet pedig az utcán játszódik.

- Nemrég a Nyúzzatok meg című előadással egy rangos európai kortárstánc fesztiválra látogattatok Svédországba. Milyen élményeket hoztál haza Umeából, mielőtt itthon átvehettétek az előadásért a Lábán-díjat?

- Nagy sikerünk volt, de nem csak nekünk, hanem az összes magyar táncos csapatnak, akik ott voltak. Nagyon jó érzés volt a közönség azonnali, intenzív, kifejező visszajelzése, ami már az első perctől szárnyakat adott nekünk. Engem mindig nagyon érdekel, mi történik, ha kimozdulunk a saját közegünkből. Az előadás után csodálkozva kérdezték tőlem, mi történik Budapesten, milyen az időjárás, hogy ennyi jó táncprodukció születik ott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.