Tánc

Balanchine-balettek Budapesten

2009.02.26. 00:00
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Balett idei második bemutatóját, a Balanchine-estet nehéz, de érdekes és friss energiákat adó kiránduláshoz hasonlították a közreműködő táncosok. A premier március 7-én és 8-án lesz a Magyar Állami Operaházban.

George Balanchine

Az est első egyfelvonásosa, a Szerenád Balanchine első amerikai munkája, első igazi szimfonikus balettje. Az 1934. június 10-i ősbemutatón a School of American Ballet diákjai táncoltak Csajkovszkij Vonósszerendjára, amelyet alig egy évvel később már hivatásos táncművészek adtak elő. Ezt a darabot 1977-ben Magyarországon már láthatta a közönség, de az 1941-es Concerto barocco, ami Bach d-moll kettősversenyére (BWV 1043) és az 1970-ben készített Who cares? először kerül hazai balettegyüttes előadásában színpadra. (A Who cares? nem a teljes, 17 Gershwin-songra készített darab, hanem annak rövidített változata, amelyet még Balanchine állított össze azokra az alkalmakra, amikor az eredeti koreográfia előadása nem lehetséges.) Mindhárom mű neoklasszikus stílusú, hagyományos értelemben vett történet nélküli, ám rendkívül érzelemdús, és a modern balettművészet szépségét, költészetét, tökéletességét hirdető, valamint megmutatkozik bennük a Balanchine-ra jellemző muzikalitás és dinamika.

Az előadás karmestere, Medveczky Ádám kiemelte: balettet vezényelni izgalmas és jó dolog. A Csajkovszkij- és a Bach-műveket többször dirigálta pódiumon, a Gershwin-kompozíciókat pedig kísérte zongorán, de erre a premierre „új ruhát kell felvenni”, azaz másképp kell közelíteni a három darabhoz, és ezért belátogat a balettpróbákra. Számára (az előadás sorrendjében) a humánum, az őszinte romantika és líra, illetve a feszes ritmusú, elementáris játékosság jellemzi a három Balanchine-koreográfiát. A Szerenád női szerepei közül mindegyiket táncolta már a darabot betanító balettmester, az Egyesült Államokból érkező Patricia Barker – sőt, ha kell, a férfi karakterekbe is beugrik egy-egy próbán –, aki kiemelte a rendkívül inspiráló környezetet, az Operaház ékszerdobozszerű épületét, amelynek komoly kincse a kiemelkedően tehetséges táncosokból álló Magyar Nemzeti Balett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.