Tánc

Balanchine-balettek Budapesten

2009.02.26. 00:00
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Balett idei második bemutatóját, a Balanchine-estet nehéz, de érdekes és friss energiákat adó kiránduláshoz hasonlították a közreműködő táncosok. A premier március 7-én és 8-án lesz a Magyar Állami Operaházban.

George Balanchine

Az est első egyfelvonásosa, a Szerenád Balanchine első amerikai munkája, első igazi szimfonikus balettje. Az 1934. június 10-i ősbemutatón a School of American Ballet diákjai táncoltak Csajkovszkij Vonósszerendjára, amelyet alig egy évvel később már hivatásos táncművészek adtak elő. Ezt a darabot 1977-ben Magyarországon már láthatta a közönség, de az 1941-es Concerto barocco, ami Bach d-moll kettősversenyére (BWV 1043) és az 1970-ben készített Who cares? először kerül hazai balettegyüttes előadásában színpadra. (A Who cares? nem a teljes, 17 Gershwin-songra készített darab, hanem annak rövidített változata, amelyet még Balanchine állított össze azokra az alkalmakra, amikor az eredeti koreográfia előadása nem lehetséges.) Mindhárom mű neoklasszikus stílusú, hagyományos értelemben vett történet nélküli, ám rendkívül érzelemdús, és a modern balettművészet szépségét, költészetét, tökéletességét hirdető, valamint megmutatkozik bennük a Balanchine-ra jellemző muzikalitás és dinamika.

Az előadás karmestere, Medveczky Ádám kiemelte: balettet vezényelni izgalmas és jó dolog. A Csajkovszkij- és a Bach-műveket többször dirigálta pódiumon, a Gershwin-kompozíciókat pedig kísérte zongorán, de erre a premierre „új ruhát kell felvenni”, azaz másképp kell közelíteni a három darabhoz, és ezért belátogat a balettpróbákra. Számára (az előadás sorrendjében) a humánum, az őszinte romantika és líra, illetve a feszes ritmusú, elementáris játékosság jellemzi a három Balanchine-koreográfiát. A Szerenád női szerepei közül mindegyiket táncolta már a darabot betanító balettmester, az Egyesült Államokból érkező Patricia Barker – sőt, ha kell, a férfi karakterekbe is beugrik egy-egy próbán –, aki kiemelte a rendkívül inspiráló környezetet, az Operaház ékszerdobozszerű épületét, amelynek komoly kincse a kiemelkedően tehetséges táncosokból álló Magyar Nemzeti Balett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.