Tánc

Balerina az aknamezőn

2010.04.20. 17:10
Ajánlom
A klasszikus balett világa időtlen idők óta szolgál paródiák céltáblájaként. Jellegzetes jegyeit, ódon, patetikus világát, hőseinek - nem túl komplikált - karakterjegyeit a legváltozatosabb formában karikírozzák.

A Budapestre érkező világhírű Les Ballets Trockadero de Monte Carlo azonban messze több mint paródiakompánia, spicc-cipőbe, tütübe öltözött, jókedvű kandúrok műfaji játéka a klasszikum gombolyagával. Világsztárokat köszöntünk, akik szerelemmel szeretik, és páratlan alapossággal ismerik tárgyukat.

Története során először lép fel Magyarországon a táncklasszika-travesztia világhírű együttese: a harminchat esztendeje szárba szökkent, pajzán gondolat, a csupa férfiból álló, vérprofi balett-együttesé, 1974 óta kápráztatja el a világot. Személyükben milliók által rajongott csillagokat köszönthetünk. A New Yorkban székelő (rajongói által csak Trocksnak becézett együttes) a tökélyig fejlesztette a paródiát: bűverejük titka pedig roppant profizmusukban rejlik. Az együttes nem csupán a balettirodalom klasszikusait szedi ízekre: hatalmas, változatos repertoárjukon elsősorban a 19. század romantikus korszakának főműveit, a táncsztereotípiák fő forrásanyagát ízekre szedő darabok virítanak, de kedvtelve nyúlnak a 20. század újítóinak munkáihoz is.

A Trocks mindenesetre nem csupán egy csapat, a felszínt éles pengékkel karcolgató, cinikus virtuóz. E magasan képzett, néhai modelljeik zömét - kiváló technikájuknak köszönhetően - könnyedén "letáncoló" művészek tökéletesre formázott árnyékvilág hősei. A táncosok állandó, fiktív művészneveket viselnek, melyek a balett-történet kimagasló alakjaira utalnak: nem véletlen, hogy a nemzetközi csapat zöme elsősorban orosz hangzású, szellemes férfi és női neveket hord: ezekben valósággal pancsol a társulat, melynek „sztárjai" közt találjuk Tatiana Youbetyabootskayát, Bertha Vinayshinskyt vagy Yakatarina Verbosovichot.

A kiadványokban pazarul szellemes, fiktív életrajzokat olvashatunk az együttes tagjainak szerepfotói mellett. A maszkmesteri bravúrok sorozatával pompás balettvampokká, vagy mesterkélt, csekélyül férfias, romantikus hímekké varázsolt táncosok minibiográfiái (akárcsak művészetük) egyáltalán nem csak avatott balettrajongók számára ellenállhatatlanul mulatságosak. Az eddig harminchárom ország több mint ötszáz városában fellépett társulat egyik oszlopa, Paul Ghiselin a többiekhez hasonlóan két identitással, két portréval szerepel a kiadványokban. Az általa formázott Ida Nevasayneváról megtudjuk, hogy a (világhírű, tényleg létező) Várnai Balettversenyen elnyerte az alkalmilag kreált elismerést, a műanyag Rossz Ízlés-medált. Ugyanőt a forradalom hőseként is számon tartják, mert, miután könnyedén átszökellt egy aknamezőn, kibiztosított balettcipővel támadást intézett egy kapitalista bank ellen.

A Trocks létezése, tálalása, egész imázsa a letűnt korok balettművészetét, s annak hőseit parodizálja mesterien, s az utódok tisztelettel teli gunyorával. Pipogya hercegecskék, robosztus hím-balerinák, egymással a nyílt színen, gátlástalanul rivalizáló, önhitt sztárnők pompás forgatagába feledkezhetünk bele: az egyik hattyú elmélyülten rágózik, valamely nimfa béna szemüvegben, avagy loboncos "hónaljkutyával" produkál lélegzetelállító ugróspárgát. A Trocks előadásait - természetesen más és más szemszögből - önfeledten élvezhetik a műfaj megszállottjai, az úgynevezett balettománok, akik milliónyi apróságot fedezhetnek fel a tárgyát amúgy művészettörténeti alapossággal kicsontozó társulat játékában, de a laikusoknak sem kell fészkelődniük. A klasszis táncosok játékának élvezetéhez nem szükségeltetik különösebb terepismeret, csak humorérzék.

2010. április 21., 22., 23. 19:00
Fesztivál Színház
Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

A 10. Táncfórum keretében

Műv. vez.: Tory Dobrin

Klasszikus a Trocks előadásában:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.