Tánc

Balerina az aknamezőn

2010.04.20. 17:10
Ajánlom
A klasszikus balett világa időtlen idők óta szolgál paródiák céltáblájaként. Jellegzetes jegyeit, ódon, patetikus világát, hőseinek - nem túl komplikált - karakterjegyeit a legváltozatosabb formában karikírozzák.

A Budapestre érkező világhírű Les Ballets Trockadero de Monte Carlo azonban messze több mint paródiakompánia, spicc-cipőbe, tütübe öltözött, jókedvű kandúrok műfaji játéka a klasszikum gombolyagával. Világsztárokat köszöntünk, akik szerelemmel szeretik, és páratlan alapossággal ismerik tárgyukat.

Története során először lép fel Magyarországon a táncklasszika-travesztia világhírű együttese: a harminchat esztendeje szárba szökkent, pajzán gondolat, a csupa férfiból álló, vérprofi balett-együttesé, 1974 óta kápráztatja el a világot. Személyükben milliók által rajongott csillagokat köszönthetünk. A New Yorkban székelő (rajongói által csak Trocksnak becézett együttes) a tökélyig fejlesztette a paródiát: bűverejük titka pedig roppant profizmusukban rejlik. Az együttes nem csupán a balettirodalom klasszikusait szedi ízekre: hatalmas, változatos repertoárjukon elsősorban a 19. század romantikus korszakának főműveit, a táncsztereotípiák fő forrásanyagát ízekre szedő darabok virítanak, de kedvtelve nyúlnak a 20. század újítóinak munkáihoz is.

A Trocks mindenesetre nem csupán egy csapat, a felszínt éles pengékkel karcolgató, cinikus virtuóz. E magasan képzett, néhai modelljeik zömét - kiváló technikájuknak köszönhetően - könnyedén "letáncoló" művészek tökéletesre formázott árnyékvilág hősei. A táncosok állandó, fiktív művészneveket viselnek, melyek a balett-történet kimagasló alakjaira utalnak: nem véletlen, hogy a nemzetközi csapat zöme elsősorban orosz hangzású, szellemes férfi és női neveket hord: ezekben valósággal pancsol a társulat, melynek „sztárjai" közt találjuk Tatiana Youbetyabootskayát, Bertha Vinayshinskyt vagy Yakatarina Verbosovichot.

A kiadványokban pazarul szellemes, fiktív életrajzokat olvashatunk az együttes tagjainak szerepfotói mellett. A maszkmesteri bravúrok sorozatával pompás balettvampokká, vagy mesterkélt, csekélyül férfias, romantikus hímekké varázsolt táncosok minibiográfiái (akárcsak művészetük) egyáltalán nem csak avatott balettrajongók számára ellenállhatatlanul mulatságosak. Az eddig harminchárom ország több mint ötszáz városában fellépett társulat egyik oszlopa, Paul Ghiselin a többiekhez hasonlóan két identitással, két portréval szerepel a kiadványokban. Az általa formázott Ida Nevasayneváról megtudjuk, hogy a (világhírű, tényleg létező) Várnai Balettversenyen elnyerte az alkalmilag kreált elismerést, a műanyag Rossz Ízlés-medált. Ugyanőt a forradalom hőseként is számon tartják, mert, miután könnyedén átszökellt egy aknamezőn, kibiztosított balettcipővel támadást intézett egy kapitalista bank ellen.

A Trocks létezése, tálalása, egész imázsa a letűnt korok balettművészetét, s annak hőseit parodizálja mesterien, s az utódok tisztelettel teli gunyorával. Pipogya hercegecskék, robosztus hím-balerinák, egymással a nyílt színen, gátlástalanul rivalizáló, önhitt sztárnők pompás forgatagába feledkezhetünk bele: az egyik hattyú elmélyülten rágózik, valamely nimfa béna szemüvegben, avagy loboncos "hónaljkutyával" produkál lélegzetelállító ugróspárgát. A Trocks előadásait - természetesen más és más szemszögből - önfeledten élvezhetik a műfaj megszállottjai, az úgynevezett balettománok, akik milliónyi apróságot fedezhetnek fel a tárgyát amúgy művészettörténeti alapossággal kicsontozó társulat játékában, de a laikusoknak sem kell fészkelődniük. A klasszis táncosok játékának élvezetéhez nem szükségeltetik különösebb terepismeret, csak humorérzék.

2010. április 21., 22., 23. 19:00
Fesztivál Színház
Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

A 10. Táncfórum keretében

Műv. vez.: Tory Dobrin

Klasszikus a Trocks előadásában:

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A szülővárosában lép fel Gergye Krisztián táncművész

A Kőszegi Várszínház augusztus 3-án mutatja be a Szinesztézia című egyedülálló – kép-performansz és pop-up kiállítás – összművészeti előadást. A tánc, a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek performansz-etűdjei által.
Tánc ajánló

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi.