Tánc

Balerinák, akiknek a háború kettétörte a pályájukat

2016.11.09. 12:53
Ajánlom
Talán van még, aki emlékszik a világhírű balerina-ikrekre, Kolozs Évára és Kolozs Veronikára, akik egykor Európa-szerte a legnagyobb színpadokon táncoltak. Az ő derékba tört pályafutásukat mutatja be Dombrovszky Linda Volt egyszer két balerina című dokumentumfilmje, ami november 12-én a Toldi Moziban látható a Verzió Filmfesztiválon.

A 95 éves Kolozs Éva és Kolozs Veronika világhírűek lettek: az egypetéjű ikerpár Németországban és Európa-szerte táncolt a legnagyobb színpadokon, de a háború kitörése után nem tudták többé folytatni a táncot- mondta el Dombrovszky Linda rendező kiemelve, hogy a film főhősei a háború után a kommunista rendszernek estek áldozatul, kitelepítették őket. Egymáson kívül szinte mindenüket elveszítették: munkát, karriert, majd otthont, végül szerelmeket és álmokat. A filmben a balerinák személyes történetét követi végig Dombrovszky Linda, arra fókuszálva, hogy az ikerpár miként élte meg a magyar történelem 20. századának jelentős eseményeit.

Megfogott bennük, hogy nagyon pozitívan mondják el történetüket, és láthatóan nem tragédiaként élik meg a múlt század rájuk mért sorscsapásait"

- hangsúlyozta rendező. A háború befejezése után a testvérpár soha többé nem tudta folytatni balettkarrierjét. "A balettet nem lehet újrakezdeni évek kihagyása után, és lelkileg sem voltak rá felkészülve" - hangsúlyozta a rendező.

Kolozs-ikrek

Kolozs-ikrek

Életük másik nagy törését a kitelepítés jelentette, amikor Budapestről a román határ mellé, a Hajdú-Bihar megyében található Sápra száműzték őket 1951-ben. Kolozsék nem voltak tehetős polgári család, csupán egy kávézójuk volt, ennek ellenére valaki feljelentette őket. "Számukra egy kicsit abszurd is volt, hogy miért pont ők szúrtak szemet valakinek" - fogalmazott a rendező.

Az egykori ünnepelt balerinák három évig a földeken dolgoztak, majd Budapestre visszatérve sokáig nem kaptak munkát: később takarítóként és házmesterként tudtak elhelyezkedni. A politikai enyhülést követően gépírónőként és titkárnőként kamatoztatni tudták német tudásukat.

Iskolázottak, olvasottak és műveltek voltak, ennek ellenére tíz évig parkolópályára kerültek, de közben a méltóságukat mindvégig megőrizték"

– hangsúlyozta. A forgatásról elmondta, hogy lassan, csaknem három évig készült a film, egy-egy alkalommal másfél órát tudtak rögzíteni, mert az idős hölgyek hamar elfáradtak.

Az ikerpár az elmúlt ötven évben naplót vezetett, amelyben versek, rajzok és sok-sok történet található. 

Ezeket a rajzokat a rendező beépítette a történetbe és animációval egészítette ki, hogy izgalmasabbá és változatosabbá tegye a képi világot, mivel a film egyetlen helyszínen, egy lakásban forgott. Bányai Zsuzsa grafikus a napló vizualitásához alkalmazkodva képezte le az ikerpár naiv gyerekrajzait - tette hozzá.

Ballerinas TRAILER from linda dombrovszky on Vimeo.

Az animációs betétek mellett archív felvételek is helyet kaptak a 25 perces filmben, amelynek operatőre Hartung Dávid volt, vágója Batka Annamária. Dombrovszky Linda jelenleg egy megszállott emberről szóló kisjátékfilm utómunkáján dolgozik, amely a Cinemafilm gyártásában a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készül. A film főhősét váratlanul nyugdíjazzák, de ő nem engedelmeskedik, mert dolgoznia kell. A forgatókönyvíró Somogyi György, szereplői Kovács Zsolt, Bán János, Székely B. Miklós, Györgyi Anna, Quintus Konrád és Bajomi Nagy György. Az alkotás várhatóan januárra készül el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.