Tánc

Balett készül Frida Kahlo életéből

2016.03.29. 16:54
Ajánlom
A festészet mindig is inspirálta a táncéletet, különösképpen a kortárs alkotókat. Az azonban, hogy az Angol Nemzeti Balett most a legendás sorsú festőnő életét viszi színre, gesztusértékkel bír.

A címszerepet ugyanis Tamara Rojo, a társulat művészeti vezetője alakítja majd, aki elhatározta, hogy erősíti a nők jelenlétét az alapvetőn férfiak uralta koreográfusi palettán. A Frida életét feldolgozó, Broken wings című balett - mely Annabelle Lopez Ochoa koreográfiája- a She Said elnevezésű est egyik egyfelvonásosa. Az est megszületését az a meglepő felismerés is indokolta, hogy Tamara Rojo eddigi, igencsak szerteágazó balett-táncosi pályafutása során még egyszer sem dolgozott női koreográfussal. Ezzel szembesülve határozta el, hogy létrehoz egy estet, melyben három női koreográfus dolgoz föl ikonikus női sorsokat. „A nők hangjának elnyomása a történelem során” volt az a téma, melyről a She Said összeállításakor Aszure Barton, Yabin Wang and Annabelle Lopez Ochoa koreográfusokkal konzultált. Ez a téma szépen egybevágott Lopez Ochoa rég dédelgetett álmával, amiben a rendkívüli mexikói festőnő életét dolgozza föl a tánc nyelvén.

Frida Kahlo

Frida Kahlo

Balerinák mint társulatigazgatók

Tamara Rojo 2012-es művészeti vezetői kinevezéséről ide kattintva tudhat meg többet.

„Részben a latin kötődésem vezetett el Fridához” - mondta a félig kolumbiai, félig belga származású koreográfus, Lopez Ochoa a darab inspirációjáról, majd hozzátette: „Mindig is el voltam ragadtatva különös, furcsa önarcképeitől, de igazán akkor kerültem közelebb a megértésükhöz, amikor 10 évvel ezelőtt láttam a Fridáról készült életrajzi filmet. Ekkor esett le, hogy milyen folyamatok zajlottak le benne, amely során a fizikai és lelki fájdalmat vászonra vetette. Nagyon inspirálóan hatott rám ez a film: én is olyan akartam lenni, mint Frida, aki a saját, legbensőbb élményeiből csinál művészetet a saját eszközeivel, hogy így a lehető legrövidebb úton találkozzon a közönséggel"- árulta el a koreográfus.

Lopez Ochoa nem akarta egy az egyben eljátszani a színpadon Frida Kahlo életét. Csak néhány biográfiai tényt vett alapul alkotásához, amelyeket aztán egy elvontabb, szürreálisabb szintre emelt a táncos kifejezőeszközökkel. Megmutatják, hogy hogyan kezdett el festeni, de azt nem, hogy az apja adta kezébe az ecsetet, mint ahogy a baleset ténye is kihagyhatatlan volt, ugyanakkor nem volt szükség a busz megjelenítésére. Mint mondta, érdekes kérdést vetett fel az is, hogy hogyan mutassák be Frida Kahlo fizikai korlátozottságát. Ezt végül egy kocka szimbolizálja a színpadon, amiben bizonyos korlátok között, de lehet mozogni. Végeredményben tehát a koreográfiában Frida Kahlo élni akarása a leghangsúlyosabb, és az a mód, ahogy a művészet átsegítette a fájdalmakon.

Lopez Ochoa a szereposztásról így nyilatkozott: „Tudtam, hogy egy törékeny, spanyol származású táncosnőre van szükségem, és nem tudtam másra gondolni a szerepben, mint Tamarára. Ráadásul ő a maga 41 évével pont abban a korban van, hogy megjelenítse az idősödő Fridát is, ugyanakkor elég rugalmas a teste ahhoz, hogy a fiatal kori énjét is hitelesen adja”. Tamara Rojo végül maga is örömmel mondott igent a felkérésre. Az pedig már az ő ötlete volt, hogy Irek Mukhamedov, a Bolsoj és a Királyi Balett korábbi magántáncosa legyen Rivera.

Lopez Ochoa büszke arra, hogy ily módon részese lehet Tamara Rojo kezdeményezésének, amiben nagyobb teret kapnak a női történetek és a női alkotók. Az alkotást ezután sem szeretné politikai akcióként megélni, csupán szeretne javítani azon az arányon, ami a balettban eddig a férfiak javára dőlt el. „Tudom, hogy sok nő szenved attól az érzéstől, hogy nem elég jó. Ha példát tudok mutatni a fiatal női koreográfusok számára, és inspirálni tudom őket az alkotásra, akkor már megérte”.

A She Said április 13-án debütál az English National Theaterben. Az esten még Aszure Barton Fantastic Beings című koreográfiája mutatkozik be, mely a táncosokkal közös intenzív műhelymunka köré épül, Yabin Wang pedig Médeia alakját idézi meg tradicionális kínai környezetben M-Dao címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.