Tánc

Balett készül Frida Kahlo életéből

2016.03.29. 16:54
Ajánlom
A festészet mindig is inspirálta a táncéletet, különösképpen a kortárs alkotókat. Az azonban, hogy az Angol Nemzeti Balett most a legendás sorsú festőnő életét viszi színre, gesztusértékkel bír.

A címszerepet ugyanis Tamara Rojo, a társulat művészeti vezetője alakítja majd, aki elhatározta, hogy erősíti a nők jelenlétét az alapvetőn férfiak uralta koreográfusi palettán. A Frida életét feldolgozó, Broken wings című balett - mely Annabelle Lopez Ochoa koreográfiája- a She Said elnevezésű est egyik egyfelvonásosa. Az est megszületését az a meglepő felismerés is indokolta, hogy Tamara Rojo eddigi, igencsak szerteágazó balett-táncosi pályafutása során még egyszer sem dolgozott női koreográfussal. Ezzel szembesülve határozta el, hogy létrehoz egy estet, melyben három női koreográfus dolgoz föl ikonikus női sorsokat. „A nők hangjának elnyomása a történelem során” volt az a téma, melyről a She Said összeállításakor Aszure Barton, Yabin Wang and Annabelle Lopez Ochoa koreográfusokkal konzultált. Ez a téma szépen egybevágott Lopez Ochoa rég dédelgetett álmával, amiben a rendkívüli mexikói festőnő életét dolgozza föl a tánc nyelvén.

Frida Kahlo

Frida Kahlo

Balerinák mint társulatigazgatók

Tamara Rojo 2012-es művészeti vezetői kinevezéséről ide kattintva tudhat meg többet.

„Részben a latin kötődésem vezetett el Fridához” - mondta a félig kolumbiai, félig belga származású koreográfus, Lopez Ochoa a darab inspirációjáról, majd hozzátette: „Mindig is el voltam ragadtatva különös, furcsa önarcképeitől, de igazán akkor kerültem közelebb a megértésükhöz, amikor 10 évvel ezelőtt láttam a Fridáról készült életrajzi filmet. Ekkor esett le, hogy milyen folyamatok zajlottak le benne, amely során a fizikai és lelki fájdalmat vászonra vetette. Nagyon inspirálóan hatott rám ez a film: én is olyan akartam lenni, mint Frida, aki a saját, legbensőbb élményeiből csinál művészetet a saját eszközeivel, hogy így a lehető legrövidebb úton találkozzon a közönséggel"- árulta el a koreográfus.

Lopez Ochoa nem akarta egy az egyben eljátszani a színpadon Frida Kahlo életét. Csak néhány biográfiai tényt vett alapul alkotásához, amelyeket aztán egy elvontabb, szürreálisabb szintre emelt a táncos kifejezőeszközökkel. Megmutatják, hogy hogyan kezdett el festeni, de azt nem, hogy az apja adta kezébe az ecsetet, mint ahogy a baleset ténye is kihagyhatatlan volt, ugyanakkor nem volt szükség a busz megjelenítésére. Mint mondta, érdekes kérdést vetett fel az is, hogy hogyan mutassák be Frida Kahlo fizikai korlátozottságát. Ezt végül egy kocka szimbolizálja a színpadon, amiben bizonyos korlátok között, de lehet mozogni. Végeredményben tehát a koreográfiában Frida Kahlo élni akarása a leghangsúlyosabb, és az a mód, ahogy a művészet átsegítette a fájdalmakon.

Lopez Ochoa a szereposztásról így nyilatkozott: „Tudtam, hogy egy törékeny, spanyol származású táncosnőre van szükségem, és nem tudtam másra gondolni a szerepben, mint Tamarára. Ráadásul ő a maga 41 évével pont abban a korban van, hogy megjelenítse az idősödő Fridát is, ugyanakkor elég rugalmas a teste ahhoz, hogy a fiatal kori énjét is hitelesen adja”. Tamara Rojo végül maga is örömmel mondott igent a felkérésre. Az pedig már az ő ötlete volt, hogy Irek Mukhamedov, a Bolsoj és a Királyi Balett korábbi magántáncosa legyen Rivera.

Lopez Ochoa büszke arra, hogy ily módon részese lehet Tamara Rojo kezdeményezésének, amiben nagyobb teret kapnak a női történetek és a női alkotók. Az alkotást ezután sem szeretné politikai akcióként megélni, csupán szeretne javítani azon az arányon, ami a balettban eddig a férfiak javára dőlt el. „Tudom, hogy sok nő szenved attól az érzéstől, hogy nem elég jó. Ha példát tudok mutatni a fiatal női koreográfusok számára, és inspirálni tudom őket az alkotásra, akkor már megérte”.

A She Said április 13-án debütál az English National Theaterben. Az esten még Aszure Barton Fantastic Beings című koreográfiája mutatkozik be, mely a táncosokkal közös intenzív műhelymunka köré épül, Yabin Wang pedig Médeia alakját idézi meg tradicionális kínai környezetben M-Dao címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.