Tánc

Balett készült A vágy villamosából

2017.06.09. 14:25
Ajánlom
Tennessee Williams világhírű drámájából Dés László zeneszerző és Venekei Marianna koreográfus készített balettet. Június 17-étől Ön is megnézheti az Erkel Színházban!

Életem eddigi legnagyobb szabású munkája ez a százpercnyi zenefolyam,

amelyben a zene maga a történet. A lírai, drámai jelenetek, az érzelem, a feszültség mind más zenei megoldást igényelt” – mondta Dés László darab pénteki sajtóbemutatóján a budai Szépilona kocsiszínben.

Venekei Mariann interjút adott a lapunknak a készülő produkció kapcsán. Olvasson tovább!  

Az első egész estét betöltő művét megalkotott Venekei Marianna, a Magyar Nemzeti Balett első balettmestere szólt arról, hogy a szövegkönyvön, a karaktereken hosszú éveken át dolgoztak Dés Lászlóval, a mostani bemutatóra pedig már tavaly decemberben elkezdték a felkészülést a négy fő szólistával, mivel nagyon összetett a tánc és a kifejezés textúrája.

„Annak idején Tordy Géza rendezésében, Eszenyi Enikő és Kamarás Iván főszereplésével láttam színházban A vágy villamosát, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne megcsinálni egy balettet a darabból. Nem törte meg a lelkesedésemet az sem, hogy később megtudtam, Németországban született már ilyen” – mondta a koreográfus. (A nyolcvanas években Németországban bemutatott balettelőadás zenéjét Alfred Schnittke német zeneszerző műveiből válogatták össze.)

Dés László

Dés László (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kitért arra, hogy a bemutató jogait a Tennessee Williams hagyatékát kezelő University of South-tól tudták megszerezni, ami megkönnyítette a helyzetüket. Felidézte, hogy Williams miden szálával az amerikai déli államokhoz kötődött, így a zenén is erősen érződik a déli hangulat.

A vágy villamosa balettváltozatának ötlete 2010 tájára, még az előző operaházi vezetés idejére vezethető vissza. Igazi összművészeti alkotás született ebből a nagyszerű drámából, a szerzők kimondottan a darabból írt balettcselekmény alapján dolgoztak, amire korábban nem volt példa A vágy villamosa esetében” – fejtette ki a főigazgató.

Dés László kitért arra, hogy a nyolc-tíz szereplős kamaradráma mondanivalóját, a főszereplő Blanche történetét a színházi darabok a dialógusokkal tudták megvilágítani, nekik most a zenével és a tánccal kellett ezt megtenniük.

Ennyi érzelem, ki nem mondott feszültség, sérülés, indulat, erotika szóban talán nehezebben is fogalmazható meg

– tette hozzá.

„A mű hatvan százalékát a kortárs szimfonikus zene teszi ki, természetesen a jazz különböző ágai, hangszercsoportjai is jelen vannak. Minden a történetet szolgálja: amikor érzéseim szerint jazzre volt szükség, akkor azt használtam, amikor modern, disszonáns vagy játékos modern muzsikára, akkor azt. Blanche megérkezése a New Orleans-i üres lakásba kamarajazz, mert magányos. Amikor pedig átvágja magát a városon, akkor big band szól, sok táncossal" – mondta Dés László.

Venekei Mariann

Venekei Mariann (Fotó/Forrás: Gács Tamás)

A szerzők a darabot hangulatilag, zeneileg és látványvilágában is a Tennessee Williams-mű eredeti korában és helyszínén, az 1940-es évek New Orleans-ában hagyva mesélik el a modern balett eszközeivel. Blanche DuBois bukásának története a családi szeretet, a viszonzatlan szerelem, az elfogadás és a testiség erejének drámája.

Blanche szerepében Jessica Carulla Leon, Stanley-ében Majoros Balázs, Stelláéban Földi Lea, Allenében Mikalai Radziush, Mitch-ében pedig Mark James Blocca játssza az első szereposztást. A zene felvételről szól az előadáson, elsősorban azért, mert a zenekari árokba nem férnének el a különböző felállások – jazz-, kortárs kamarazenekar szólistákkal, big band és szimfonikus zenekar – tagjai.

A vágy villamosa zenéje hamarosan CD-n is elérhető lesz. A műben hallható a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Modern Art Orchestra, Fekete-Kovács Kornél, Dés László, Lukács Miklós, Winand Gábor és Károlyi Kati.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.