Tánc

Balettfesztivál az orosz mesternek

2012.01.15. 10:14
Ajánlom
Jurij Grigorovics orosz koreográfus 85. születésnapján Krasznodarban több hetes fesztivál kezdődött, amelyen a Rómeó és Júlia baletten kívül a mester több ismert munkáját láthatja a közönség.

A művészt múlt pénteken köszöntötték gálakoncerttel a moszkvai Nagyszínházban, Vlagyimir Putyin miniszterelnök is gratulált az idős mesternek, aki 65 éve a balettnek szenteli életét. A január végéig tartó krasznodari fesztivál programján is azok a művek szerepelnek, amelyeket Grigorovics állított színpadra. A városban a Premier alkotócsoporton belül tizenöt éve működik a mester balett társulata. 1996 óta a Hattyúk tavától a Giselle baletten keresztül a Csipkerózsikáig valamennyi Grigorovics-mű a repertoáron van a krasznodari társulatnál, amely a klasszikus orosz balett egyik műhelyévé vált. A fesztivált a Nazim Hikmet műve alapján készült Legenda a szerelemről című Melnyikov-balett nyitotta. Ezt a darabot 1961. március 23-án mutatták be a leningrádi Kirov Balett színpadán, a mai Marinszkij színházban. Pénteken a Szergej Prokofjev zenéjére készült Rómeó és Júlia balett szerepel a fesztivál programján, január 19-én Dmitrij Sosztakovics Arany század című első balettje kerül színpadra. A Kővirág című darabot - ezt január 22-én láthatják a nézők - külön a krasznodari társulat számára készítette el 2004-ben Jurij Grigorovics, aki gyökeresen megváltoztatta a balett filozófiáját. A balettfesztivált Csajkovszkij Diótörője zárja, ennek részleteit Grigorovics újra feldolgozva állította színpadra; a premier még 1997-ben volt.

Jurij Grigorovics 1927. január 2-án született az akkori Leningrádban, a mai Szentpéterváron. A leningrádi balettintézetben tanult Borisz Savrovajnál és Alekszej Piszarjevnél, 1946-ban felvették a híres leningrádi Kirov Balett társulatába. Karakter táncos volt, számos groteszk szerepben lépett fel. Koreográfusként a leningrádi Gorkij Kultúrpalota balett stúdiójában próbálta ki magát: 1947-ben Klebanov Gólyafiók című balettjét és a Dvorak Szláv táncok című zenéjére készített művet állította színpadra. A Kirov Balettben 1957-től operaelőadások táncbetétjeit koreografálta, majd ugyanabban az évben első teljes estét betöltő balettjét is megalkotta. Mint szakírók megjegyzik, ez a balett fordulatot hozott a 20. század második felének balett koreográfiájában. 1961-1964 között a Kirov színház balettmestere, 1964-től 1995-ig a moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj vezető balettmestere volt. A Nagyszínház balett társulata a hatvanas évektől kezdve érte el művészi virágzásának legmagasabb szintjét, és világszerte elismertté vált. A társulat mintegy száz sikeres külföldi turnén vett részt a klasszikus orosz balettiskola hagyományait erősítve a világban. 1991-1994 között Jurij Grigorovics külön balett stúdiót hozott létre és vezetett a Nagyszínházban, majd 1995-ben elhagyta a Bolsojt. Különböző hazai és külföldi társulatokkal dolgozott, majd 1996-ban megalapította a krasznodari társulatot, amelynek premierje Sosztakovics Arany század című balettje volt. 2001 februárjában Grigorovics visszatért a moszkvai Nagyszínházba. Munkásságát nemrég azzal ismerték el, hogy 2011. november 18-án a Nagyszínház nagyszabású felújítását követően elsőként az általa koreografált Csipkerózsikát mutatták be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kult50

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.
Tánc hír

Lengyel avantgárd a tánc nyelvén

Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkciója Magdalena Abakanowicz lengyel képzőművész alkotásai nyomán jeleníti meg a misztikus, mítikus, mitologikus világok összefonódását, ahol az örök mozdulatlanságra ítélt alakok egyszer csak életre kelnek.
Tánc hír

Operából a táncszínpadra a Nemzeti Táncszínházban

Az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat különleges vállalkozásba kezdett, amikor Puccini egyik legszebb és legtöbbet játszott művét fordították át a tánc nyelvére. A Bohémélet november 6-án kerül bemutatásra a Nemzeti Táncszínház nagytermében.
Tánc kult50

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.
Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.