Tánc

Balettgálával emlékeznek

2015.03.03. 14:55
Ajánlom
Március 7-én Nagy Iván nemzetközi hírű balettművész tiszteletére balettgálát rendeznek az Operaházban.

A 2014. február 22-én elhunyt művész, többszörös balettigazgató, aki húsz évvel ezelőtti visszavonulását követően állt hazája szolgálatába, és a Magyar Állami Operaház tanácsadójaként dolgozott az intézményben az elmúlt években. Széles körű szakmai ismereteit adta át, segítette a Magyar Nemzeti Balett munkáját. Az együttes tagjaiban nagy űrt hagyott maga után.

Emlékére rendezik meg azt a nemzetközi balett gálaestet, ahová a szakma legjobbjait hívják meg, tisztelegve ezzel tudása és embersége előtt. Az esten jelentik be a nemrég életre hívott Nagy Iván-ösztöndíj alapítását és első felhívását is: az alapítvány a magyar balettművészetet és a tehetségeket kívánja támogatni, felkarolni. Az esten közreműködnek nemzetközi balettsztárok, a Magyar Nemzeti Balett sztárjai, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei. Az estet Solymosi Tamás balettigazgató rendezi, Silló István vezényel.


Műsor

I. felvonás

1. Kisfilm Nagy Ivánról

2. Felméry Lili - Oláh Zoltán (Magyar Nemzeti Balett): A. Bournonville - M. Gielgud - H. S. Lovenskiold: A Szilfid pas de deux

3. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: William Tuckett - Aaron Copland: The Promise of Living

4. Aliya Tanykpayeva - Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Sir Kenneth MacMillan - Jules Massenet - Martin Yates: Manon (I.felv.2.kép - 'Open thy blue eyes')

5. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Y. Grigorovich - D. Sosztakovics: Golden Age Tango

6. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: John Neumeier - F. Chopin: A kaméliás hölgy - fehér pas de deux

7. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): R. Van Dantzig - T. Van Schayk - P. I. Csajkovszkij: A hattyúk tava - fekete pas de deux

 

II. felvonás

8. Magyar Táncművészeti Főiskola: Erkel Ferenc: Hunyadi - Palotás (koreográfus: Zsámboki Marcell)

9. Aliya Tanykpayeva- Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz „Pas d'esclave" pdd

10. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: Hans van Manen - Erik Satie: Trois Gnosiennes

11. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: Vaszilij Vajnonen - P. I. Csajkovszkij: A diótörő

12. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): Petipa - Minkus: Don Quijote pdd

13. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz nagy pas de deux

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.