Tánc

Balettgálával emlékeznek

2015.03.03. 14:55
Ajánlom
Március 7-én Nagy Iván nemzetközi hírű balettművész tiszteletére balettgálát rendeznek az Operaházban.

A 2014. február 22-én elhunyt művész, többszörös balettigazgató, aki húsz évvel ezelőtti visszavonulását követően állt hazája szolgálatába, és a Magyar Állami Operaház tanácsadójaként dolgozott az intézményben az elmúlt években. Széles körű szakmai ismereteit adta át, segítette a Magyar Nemzeti Balett munkáját. Az együttes tagjaiban nagy űrt hagyott maga után.

Emlékére rendezik meg azt a nemzetközi balett gálaestet, ahová a szakma legjobbjait hívják meg, tisztelegve ezzel tudása és embersége előtt. Az esten jelentik be a nemrég életre hívott Nagy Iván-ösztöndíj alapítását és első felhívását is: az alapítvány a magyar balettművészetet és a tehetségeket kívánja támogatni, felkarolni. Az esten közreműködnek nemzetközi balettsztárok, a Magyar Nemzeti Balett sztárjai, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei. Az estet Solymosi Tamás balettigazgató rendezi, Silló István vezényel.


Műsor

I. felvonás

1. Kisfilm Nagy Ivánról

2. Felméry Lili - Oláh Zoltán (Magyar Nemzeti Balett): A. Bournonville - M. Gielgud - H. S. Lovenskiold: A Szilfid pas de deux

3. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: William Tuckett - Aaron Copland: The Promise of Living

4. Aliya Tanykpayeva - Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Sir Kenneth MacMillan - Jules Massenet - Martin Yates: Manon (I.felv.2.kép - 'Open thy blue eyes')

5. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Y. Grigorovich - D. Sosztakovics: Golden Age Tango

6. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: John Neumeier - F. Chopin: A kaméliás hölgy - fehér pas de deux

7. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): R. Van Dantzig - T. Van Schayk - P. I. Csajkovszkij: A hattyúk tava - fekete pas de deux

 

II. felvonás

8. Magyar Táncművészeti Főiskola: Erkel Ferenc: Hunyadi - Palotás (koreográfus: Zsámboki Marcell)

9. Aliya Tanykpayeva- Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz „Pas d'esclave" pdd

10. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: Hans van Manen - Erik Satie: Trois Gnosiennes

11. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: Vaszilij Vajnonen - P. I. Csajkovszkij: A diótörő

12. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): Petipa - Minkus: Don Quijote pdd

13. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz nagy pas de deux

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Tánc hír

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Tánc magazin

A táncot nem kell lefordítani szavakra - Merce Cunningham 100 éve született

Bízott a véletlenben, a mozdulat kifejezőerejében, a tiszta táncban. 1919. április 16-án született Merce Cunningham amerikai táncművész és koreográfus, a modern tánc megújítója.