Tánc

Balettgálával emlékeznek

2015.03.03. 14:55
Ajánlom
Március 7-én Nagy Iván nemzetközi hírű balettművész tiszteletére balettgálát rendeznek az Operaházban.

A 2014. február 22-én elhunyt művész, többszörös balettigazgató, aki húsz évvel ezelőtti visszavonulását követően állt hazája szolgálatába, és a Magyar Állami Operaház tanácsadójaként dolgozott az intézményben az elmúlt években. Széles körű szakmai ismereteit adta át, segítette a Magyar Nemzeti Balett munkáját. Az együttes tagjaiban nagy űrt hagyott maga után.

Emlékére rendezik meg azt a nemzetközi balett gálaestet, ahová a szakma legjobbjait hívják meg, tisztelegve ezzel tudása és embersége előtt. Az esten jelentik be a nemrég életre hívott Nagy Iván-ösztöndíj alapítását és első felhívását is: az alapítvány a magyar balettművészetet és a tehetségeket kívánja támogatni, felkarolni. Az esten közreműködnek nemzetközi balettsztárok, a Magyar Nemzeti Balett sztárjai, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei. Az estet Solymosi Tamás balettigazgató rendezi, Silló István vezényel.


Műsor

I. felvonás

1. Kisfilm Nagy Ivánról

2. Felméry Lili - Oláh Zoltán (Magyar Nemzeti Balett): A. Bournonville - M. Gielgud - H. S. Lovenskiold: A Szilfid pas de deux

3. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: William Tuckett - Aaron Copland: The Promise of Living

4. Aliya Tanykpayeva - Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Sir Kenneth MacMillan - Jules Massenet - Martin Yates: Manon (I.felv.2.kép - 'Open thy blue eyes')

5. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Y. Grigorovich - D. Sosztakovics: Golden Age Tango

6. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: John Neumeier - F. Chopin: A kaméliás hölgy - fehér pas de deux

7. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): R. Van Dantzig - T. Van Schayk - P. I. Csajkovszkij: A hattyúk tava - fekete pas de deux

 

II. felvonás

8. Magyar Táncművészeti Főiskola: Erkel Ferenc: Hunyadi - Palotás (koreográfus: Zsámboki Marcell)

9. Aliya Tanykpayeva- Dmitry Timofeev (Magyar Nemzeti Balett): Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz „Pas d'esclave" pdd

10. Igone De Jongh - Marijn Rademaker: Hans van Manen - Erik Satie: Trois Gnosiennes

11. Daria Klimentova - Vadim Muntagirov: Vaszilij Vajnonen - P. I. Csajkovszkij: A diótörő

12. Nakamura Shoko - Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett): Petipa - Minkus: Don Quijote pdd

13. Anna Tikhomirova - Artem Ovcharenko: Marius Petipa - R. Drigo: A kalóz nagy pas de deux

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.