Tánc

Balettórák lövedékzáporban

2016.08.23. 11:02
Ajánlom
Az olimpiai érmek csillogása elterelte a figyelmet Rio de Janeiro nyomornegyedeiről, de ettől még mindennapos a droghasználat, az éhezés és a lövöldözés a város faveláiban. Nos, van, aki itt is fontosnak tartja a balettoktatást.

A város egyik legveszélyesebb részének kosárlabdapályáján Tuany Nascimento ingyen tanít balettet helyi gyerekeknek. Az egykori, válogatott ritmikus tornász célja a „Na Ponta dos Pes”, vagyis „Lábujjhegyen” néven futó programmal az, hogy reményt adjon a nyomorban élő gyerekeknek, erősítse identitásukat és ezáltal megakadályozza, hogy lesüllyedjenek a bűnelkövetők közé - meséli a programot dokumentáló fotós, Sebastian Gil Miranda.

Különösen nagy kihívás ez egy olyan helyen, mint Rio de Janeiro egyik favelája, Alemão. 2010-ben a brazil kormány katonai programot rendelt el a terültet kábítószer-mentesítése céljából, ennek keretében pedig különleges rendőregységeket küldtek ide.

Sebastian Gil Miranda szerint azonban még soha nem volt olyan veszélyes ez a terület, mióta a rend emberei betették ide a lábukat: „sokszor meg kell állítani a balettórákat a közeli lövöldözés miatt” - mondja.

Nascimento távoli célja a programmal, hogy létrejöjjön egy olyan közösségi központ, ahol könyvtár, számítógépek és táncstúdió is rendelkezésükre áll az itteni fiataloknak. Ebben Sebastian Gil Miranda segítségével már tettek is lépéseket, azonban a gazdasági és társadalmi körülmények miatt félbemaradt a GoFundMe elnevezésű program.

A kudarcok ellenére Nascimento rendíthetetlenül dolgozik azon, hogy felmutassa az itt élő gyereknek egy jobb jövő lehetőségét. 

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Ismerd meg a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maala történetét, aki minden egyes nap lebombázott épületek és biztonsági ellenőrző pontok mellett halad el a táncstúdióba vezető útján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Hát ezért érdemelt helyezést Ádám Zsuzsanna a Marton Éva-énekversenyen!

Nagy meglepetések nem voltak, de elsőrangú koncertélményben lehetett része azoknak, akik követték a Marton-énekverseny döntőjét szeptember 15-én este a Zeneakadémia nagytermében vagy a rádióban.
Klasszikus

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.
Zenés színház

Galeano Salas nyerte a III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíját

Szeptember 16-án este zajlott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálakoncertje, amelyen kihirdették a különdíjak és a verseny nagydíjának nyertesét. A Fidelio különdíját Ádám Zsuzsanna kapta.
Zenés színház

Új megoldást dolgozott ki a Met közönsége elvesztésének megállítására

Történetében először újfajta műsorrenddel várja közönséget a több mint százéves New York-i Metropolitan Opera a 2019-2020-as évadtól kezdődően.
Vizuál

A magyar rendező, akihez az angol király átjárt filmet nézni

Korda Sándor élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot. Sir Alexander Korda néven vált ismertté, a brit filmgyártás megteremtőjének tartják, ugyanis az első filmrendezőként emelték lovagi rangra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ismét Lábán Rudolf-díjas előadások a MU Színházban

Szeptemberben újra látható a Hodworks két nagy sikerű előadása: 25-én a Szólók, 26-án a Grace kerül a MU Színház közönsége elé.
Tánc premier

3D-s vetítéssel felturbózott Carmina Burana az Erkelben

Carl Orff kantátáját mutatja be a Magyar Állami Operaház szeptember 22-én 3D vizuális látványvetítéssel és tánccal ötvözve.
Tánc születésnap

75 éves Foltin Jolán, a koreografált néptánc nagyasszonya

Szeptember 13-án ünnepli születésnapját Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze, aki kulcsfigurája volt a magyar táncház mozgalomnak a hetvenes években.
Tánc trafó kortárs művészetek háza

Húszéves a trafóház, ahol gondolatokat és érzelmeket generálnak

Október 16-án üt az óra: a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Az "ünnepi" évad az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében telik.
Tánc ajánló

Táncpark a Millenárison!

Ingyenes tánc- és mozgásművészeti előadással, gyermekprogramokkal, illetve performanszokkal és táncházzal várják az érdeklődőket a Millenáris Parkban szeptember 30-án 14 órától a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében.