Tánc

Barisnyikov és a vénasszony bizarr esete

2014.06.26. 15:23
Ajánlom
Három nagyágyú és egy abszurd novella, igazi telitalálat. A Barisnyikov orosz-amerikai balettsztár, William Dafoe filmszínész és Robert Wilson kultikus színházrendező groteszk játéka most épp Brooklyn-ban jár.

És csak remélhetjük, hogy egyszer hozzánk is eljut majd a világhírű amerikai rendező-képzőművész e szürrealista táncszínházi remeke, amit 2013-ban a Manchester Nemzetközi Fesztiválon mutattak be Angliában. Tavaly ősszel Párizs különböző intézményei, köztük a Théâtre de la Ville és a Louvre is, három hónapon át tisztelgett a nagy színházújító előtt különböző produkciókkal és kiállításokkal. Ott is látható volt az orosz abszurd szerző, Danyiil Harmsz A vénasszony című történetfüzéréből készült előadás, melyhez Wilson a szokásosnál is szokatlanabb díszletet tervezett: mintha csak két rajzfilmszereplő csöppent volna egy egyszerre síknak és háromdimenziósként is ható Salvador Dalí ihlette színpadi térbe.

Szinte felismerhetetlenre maszkírozott clown-figurák játszanak a színpadon, pedig a festék két sokoldalú, híres művészt rejt: Mihail Barisnyikov orosz származású tánclegenda-filmszínészt és William Dafoe amerikai filmsztárt, akik egy Beckett és Kafka írásaira emlékeztető darabban alkotnak kiváló párost.

A szigorú koreográfia és a gondosan összeválogatott zenék nyomán egy furcsa cselekmény bontakozik ki az álom és valóság határán: egy férfi lakásában rejtélyes körülmények között egy vénasszony holtteste bukkan fel, akit egy bőröndbe csomagolva utaztatnak, míg az újra el nem tűnik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.