Tánc

Barisnyikov és a vénasszony bizarr esete

2014.06.26. 15:23
Ajánlom
Három nagyágyú és egy abszurd novella, igazi telitalálat. A Barisnyikov orosz-amerikai balettsztár, William Dafoe filmszínész és Robert Wilson kultikus színházrendező groteszk játéka most épp Brooklyn-ban jár.

És csak remélhetjük, hogy egyszer hozzánk is eljut majd a világhírű amerikai rendező-képzőművész e szürrealista táncszínházi remeke, amit 2013-ban a Manchester Nemzetközi Fesztiválon mutattak be Angliában. Tavaly ősszel Párizs különböző intézményei, köztük a Théâtre de la Ville és a Louvre is, három hónapon át tisztelgett a nagy színházújító előtt különböző produkciókkal és kiállításokkal. Ott is látható volt az orosz abszurd szerző, Danyiil Harmsz A vénasszony című történetfüzéréből készült előadás, melyhez Wilson a szokásosnál is szokatlanabb díszletet tervezett: mintha csak két rajzfilmszereplő csöppent volna egy egyszerre síknak és háromdimenziósként is ható Salvador Dalí ihlette színpadi térbe.

Szinte felismerhetetlenre maszkírozott clown-figurák játszanak a színpadon, pedig a festék két sokoldalú, híres művészt rejt: Mihail Barisnyikov orosz származású tánclegenda-filmszínészt és William Dafoe amerikai filmsztárt, akik egy Beckett és Kafka írásaira emlékeztető darabban alkotnak kiváló párost.

A szigorú koreográfia és a gondosan összeválogatott zenék nyomán egy furcsa cselekmény bontakozik ki az álom és valóság határán: egy férfi lakásában rejtélyes körülmények között egy vénasszony holtteste bukkan fel, akit egy bőröndbe csomagolva utaztatnak, míg az újra el nem tűnik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.