Tánc

Barta Dóra és társulata kell Egernek!

2011.05.02. 18:02
Ajánlom
Eger és környéke összefogott, hogy megmozgassa a színházszerető közönséget és szakmát Barta Dóra Társulatának védelmében!

Gyűlnek az aláírások Barta Dóra Egerben tartása védelmében egy online petíciós oldalon. Az alább olvasható kérvénnyel szeretnék a Gárdonyi Géza Színház színpadán és repertoárján tartani a Harangozó-díjas és Érdemes művész koreográfust és csapatát.

"A nem létezőnek vélt közönség nevében írunk önnek levelet. Ugyanis már lassan láthatatlanoknak érezzük magunkat. Most viszont szeretnénk közölni, hogy mi igenis élünk, lélegzünk és hangot tudunk adni véleményünknek. Mi eddig is - pontosan fogalmazva, eddig - ott ültünk a nézőtéren, és vártuk a csodát, ami nem pártolt el tőlünk, mert valamilyen módon mindig megmutatkozott számunkra. Hol katarzis, hol meghökkenés, hol temérdek kérdés formájában, melyekről órákig, napokig, akár hetekig lehetett gondolkodni, vitatkozni, beszélgetni akár a büfében, a facebookon, vagy csak az utcán sétálgatva. Mindezek hatására valóban azt érezhettük, hogy kicsit többek lettünk, hiszen tanulhattunk másokról, láthattunk olyan hibákat, melyeket akár mi is elkövettünk, és ráébredhettünk arra, hogy valamit muszáj tennünk. A színház felnyitotta a szemünket, és rájöttünk, milyen is az élet valójában. Ide vezetett az a sok kérdés, melyet egy-egy előadás alkalmával kaptunk, idáig. Azonban a készre gyártott, instant válaszok, amiket a torkunkon próbálnak letuszkolni, kissé megfekszik a gyomrunkat.

Akkor válik igazán belsővé és biztossá egy meggyőződés, egy érték ha azt személyes átdolgozás előzi meg. És hogy a felnőtt és felelős identitásnak ezek is részét képezik? Ha már egyszer ilyen nagyon felelős honpolgárokat akarnak belőlünk nevelni, legalább legyenek következetesek!

A színészeink, már bármi történjen is, távoznak Egerből. Nehéz szívvel, de elengedjük őket, tudva azt, bárhol is legyenek, mi is ott leszünk, és ha nem is egészen, de csipetnyi részleteket visszakaphatunk abból, ami itt zajlott.

De, hogy a táncosokkal is ugyanez történjen? Azt már nem! . Tájékoztatnánk önöket, hogy itt egy igencsak színvonalas és belevaló műhely kezdett alakulni. Barta Dóra és társulata, előadásról előadásra tovább kalauzolt minket a tánc, számunkra eddig még ismeretlen világába. Aki ott ült a nézőtéren, az megtapasztalhatta, hogy minden darabbal valami újat és izgalmasat mutattak meg nekünk, a művészet élvezetének egy egészen más aspektusát tárták fel előttünk. Ráébredhettünk, hogy nem csak szavakkal fejezhetőek ki olyan dolgok, melyek körül vesznek minket. Rettentő fájó lenne, ha ennek a szellemi és művészeti kalandnak is vége szakadna itt.

Hatalmas könnyelműségnek tartjuk a város részéről azt, hogy ennyi elismert táncművészt, akik számos díjjal rendelkeznek, akikhez nemzetközileg elismert koreográfusok jöttek, hogy velük dolgozhassanak, csak úgy elengedné. Tiltakozunk ez ellen! Hatalmas veszteséget jelentene ha itt hagynának minket.

Annak idején még a császár jóváhagyásától függött, hogy Mozart egy operája hány előadást érhetett meg. (Ha némi hitelt adunk az Amadeus című filmnek, ott a Figaro házassága bemutatóján elásította magát, a darabot alig néhányszor játszották. Az utókor nem a császárt igazolta.) Azóta több, mint 250 év telt el. Az viszont nem egy jó jel, ha ma, itt, ennyi év múltán, nem szakértő hatalmasok személyes preferenciáján múlik egy művészi alkotás, vagy együttes léte. Ezt mi nem vagyunk hajlandóak elfogadni!

Ha a város valóban szeretné itt tartani a fiataljait, sőt másokat is idevonzani, akkor igenis vegyék figyelembe annak művészeti és szellemi igényeit is! Ne lehetetlenítsék el Barta Dóráék társulatát, hanem tegyenek maradásukért!"

A petícióhoz kattints ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.