Tánc

Bécs és Belgium is a magyar Hinokit akarja

2015.04.16. 15:35
Ajánlom
A Trafóban két részletben is bemutatott Hinoki 2.0 bekerült az egyik legrangosabb táncfesztivál, a bécsi ImPulsTanz 8:tension programjába. A produkció nemzetközi meghívásainak sora folytatódik novemberben, ugyanis a francia-belga Next Festivalt is ez a darab nyitja meg.

Az előadás első verzióját, a Hinokit tavaly októberben mutatták be a Trafóban, amit azóta átdolgozott a koreográfus. Mészáros Máté a darab első változatában fizikalitás és a mozgás nyelvére fordított le egyetemes, megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést.

Az újjászületett Hinoki 2.0-ában fekete polifoam törmelék borítja a színpadot, holdbéli táj veszi körül a táncosokat. A táncosok harcolnak vele, eltemetik benne egymást, vagy romantikus táncukkal varázsolják el a nézőt. A szereplőgárda pedig nem akármilyen, a koreográfus választása olyan táncosokra esett, akik külföldön is folytattak tanulmányokat, dolgoztak, itthon kevéssé megszokott mozgásnyelvet is beszélnek. Az első verzió hazánkban is nagy szakmai figyelemnek örvendett.

Az Európai Unió támogatásával működő nemzetközi Life Long Burning (LLB) program, amely kortárstánc és kortárs színházi alkotók munkáját segíti elő, nemzetközi koprodukciókat támogat. Kutatási programjai által a táncoktatás és fejlesztés elméleti kérdéseivel is foglalkozik. A program magyar partnerén, a Műhely Alapítványon keresztül számos magyar alkotó kapott rezidencia lehetőségeket, koprodukciós támogatást. A Hinoki azonban egy másik partner szervezet, a belga Ultima Vez társulat révén került az LLB-be. Mészáros Máté koreográfus évek óta a belga Wim Vandekeybus alapította társulatnál dolgozik, ezúttal azonban az Ultima Vez Ulti'mates programjának keretében kapott lehetőséget rá, hogy saját koreográfiáját hozza létre. Az előadás magyarországi producere a SÍN Kulturális Központ, amely évek óta segíti a feltörekvő magyar kortárs tánc produkciók létrehozását és továbbélését.

A bécsi ImPulsTanz a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi kortárstánc és performansz fesztiválja. Egy öthetes programsorozat, amelyre a világ minden tájáról profi táncosok és koreográfusok érkeznek produkcióikkal. A bécsi székhelyű, nagy szakmai elismertségnek örvendő ImPulsTanz fesztivál az LLB programban létrehozott produkciókból mutat be egy válogatást az 8:tension elnevezésű programjában. A Hinoki 2.0 az első magyar produkció, amely bekerült az 8:tension válogatásába.

A SÍN és az Ultima Vez közös produkciója nem csupán a bécsi válogatók tetszését nyerte el, hiszen egyre több fellépési lehetőség találja meg a csapatot. Csak egy a sokból a nyári szereplés, a Hinoki 2.0 november 13-án például Kortrijkben nyitja meg a frankofón NEXTFESTIVAL-t.

Az alkotók nemcsak a játszási lehetőségekkel gazdagodtak, de az ImPulsTanz kereteiben részt vehetnek egy a Danceweb által szervezett workshopon is, ahol sok más professzionális táncossal közösen dolgozhatnak nemzetközi hírű koreográfusok és mesterek kurzusain. A Danceweb az LLB program főkoordinátora, amely nagy hangsúlyt fektet a fiatal alkotók megmutatkozási és szakmai fejlődési lehetőségeinek biztosítására. 


 További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.