Tánc

Belgrádi tangófesztivál

2011.11.07. 15:25
Ajánlom
Nemzetközi tangófesztivál vette kezdetét csütörtök este Belgrádban. A tangó virtuózainak seregszemléjén többek közt argentin, svéd, svájci, magyar és szerb táncosok mutatják be tudásukat.

A nyitógála keretében lépett a táncparkettre a budapesti Kulik Johanna (Juanita) és Josip Bartulovic (Joselito), akik 4 éve táncolnak együtt és rövid idő alatt Magyarország egyik legismertebb argentintangó-táncpárosa lettek. Kiváló táncteljesítményük alapján megkapták az EUROPAS táncművészeti díjat.

A Kolarac Alapítvány épületében tartott megnyitón fellépett továbbá a nemzetközi hírű belgrádi Beltango Quintett, amely Szerbia és a Balkán-leghíresebb tangózenekara, továbbá több neves tangótáncos Buenos Airesből, köztük Adrian Veredice, Alejandra Hobert, Daniela Aranda és Anatine Lak. 
Joselito és Juanita eddigi legnagyobb sikerét 2003 márciusában a tangó őshazájában, Argentínában, Buenos Airesben érte el, ahol az első, argentinok által rendezett Argentintangó Világbajnokságon a 180 pár közül bekerültek a döntőbe.     
A belgrádi tangófesztivál a péntektől vasárnapig a Szerb Hadsereg Központi Otthonának épületében folytatódik, ahol táncesteket rendeznek és tapasztalt tangótáncosok és tánctanárok részvételével a látogatók a "műhelymunkába" is bekapcsolódhatnak. A fesztiválra több mint húsz országból érkeztek Belgrádba külföldi turisták. 
A program egy részét Astor Piazzolla argentin zeneszerzőnek, zenekarvezetőnek és harmonikásnak szentelik, aki 90 évvel ezelőtt született. A tangózene 1992-ben elhunyt koronázatlan királya a magyar származású Wilda Bélától, 12 éves korában kezdett klasszikus zenét tanulni. Piazzolla érdeme, hogy az argentin tangó és a bandoneon - a tangózene nélkülözhetetlen hangszere, a gombos harmonika - a komolyzene részévé vált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.