Tánc

Belgrádi tangófesztivál

2011.11.07. 15:25
Ajánlom
Nemzetközi tangófesztivál vette kezdetét csütörtök este Belgrádban. A tangó virtuózainak seregszemléjén többek közt argentin, svéd, svájci, magyar és szerb táncosok mutatják be tudásukat.

A nyitógála keretében lépett a táncparkettre a budapesti Kulik Johanna (Juanita) és Josip Bartulovic (Joselito), akik 4 éve táncolnak együtt és rövid idő alatt Magyarország egyik legismertebb argentintangó-táncpárosa lettek. Kiváló táncteljesítményük alapján megkapták az EUROPAS táncművészeti díjat.

A Kolarac Alapítvány épületében tartott megnyitón fellépett továbbá a nemzetközi hírű belgrádi Beltango Quintett, amely Szerbia és a Balkán-leghíresebb tangózenekara, továbbá több neves tangótáncos Buenos Airesből, köztük Adrian Veredice, Alejandra Hobert, Daniela Aranda és Anatine Lak. 
Joselito és Juanita eddigi legnagyobb sikerét 2003 márciusában a tangó őshazájában, Argentínában, Buenos Airesben érte el, ahol az első, argentinok által rendezett Argentintangó Világbajnokságon a 180 pár közül bekerültek a döntőbe.     
A belgrádi tangófesztivál a péntektől vasárnapig a Szerb Hadsereg Központi Otthonának épületében folytatódik, ahol táncesteket rendeznek és tapasztalt tangótáncosok és tánctanárok részvételével a látogatók a "műhelymunkába" is bekapcsolódhatnak. A fesztiválra több mint húsz országból érkeztek Belgrádba külföldi turisták. 
A program egy részét Astor Piazzolla argentin zeneszerzőnek, zenekarvezetőnek és harmonikásnak szentelik, aki 90 évvel ezelőtt született. A tangózene 1992-ben elhunyt koronázatlan királya a magyar származású Wilda Bélától, 12 éves korában kezdett klasszikus zenét tanulni. Piazzolla érdeme, hogy az argentin tangó és a bandoneon - a tangózene nélkülözhetetlen hangszere, a gombos harmonika - a komolyzene részévé vált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.