Tánc

Belgrádi tangófesztivál

2011.11.07. 15:25
Ajánlom
Nemzetközi tangófesztivál vette kezdetét csütörtök este Belgrádban. A tangó virtuózainak seregszemléjén többek közt argentin, svéd, svájci, magyar és szerb táncosok mutatják be tudásukat.

A nyitógála keretében lépett a táncparkettre a budapesti Kulik Johanna (Juanita) és Josip Bartulovic (Joselito), akik 4 éve táncolnak együtt és rövid idő alatt Magyarország egyik legismertebb argentintangó-táncpárosa lettek. Kiváló táncteljesítményük alapján megkapták az EUROPAS táncművészeti díjat.

A Kolarac Alapítvány épületében tartott megnyitón fellépett továbbá a nemzetközi hírű belgrádi Beltango Quintett, amely Szerbia és a Balkán-leghíresebb tangózenekara, továbbá több neves tangótáncos Buenos Airesből, köztük Adrian Veredice, Alejandra Hobert, Daniela Aranda és Anatine Lak. 
Joselito és Juanita eddigi legnagyobb sikerét 2003 márciusában a tangó őshazájában, Argentínában, Buenos Airesben érte el, ahol az első, argentinok által rendezett Argentintangó Világbajnokságon a 180 pár közül bekerültek a döntőbe.     
A belgrádi tangófesztivál a péntektől vasárnapig a Szerb Hadsereg Központi Otthonának épületében folytatódik, ahol táncesteket rendeznek és tapasztalt tangótáncosok és tánctanárok részvételével a látogatók a "műhelymunkába" is bekapcsolódhatnak. A fesztiválra több mint húsz országból érkeztek Belgrádba külföldi turisták. 
A program egy részét Astor Piazzolla argentin zeneszerzőnek, zenekarvezetőnek és harmonikásnak szentelik, aki 90 évvel ezelőtt született. A tangózene 1992-ben elhunyt koronázatlan királya a magyar származású Wilda Bélától, 12 éves korában kezdett klasszikus zenét tanulni. Piazzolla érdeme, hogy az argentin tangó és a bandoneon - a tangózene nélkülözhetetlen hangszere, a gombos harmonika - a komolyzene részévé vált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Barta Luca beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.