Tánc

Bemutatkozik a Kecskemét City Balett

2014.04.25. 10:51
Ajánlom
Első önálló táncszínházi produkciójával mutatkozik be az elmúlt évben alakult balett-tagozat április 25-én Kecskeméten a Katona József Színház nagyszínpadán.

Barta Dóra, a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett vezetője elmondta: a tánctagozat előadása hangsúlyos pontja a kecskeméti színházi évadnak, mert először lépnek a közönség elé önálló produkcióval. A tánctagozat vezetője Vivaldi A négy évszak című művének egy átiratára koreografálta a darabot. Az átiratot egy kortárs zeneszerző, Max Richter készítette el, aki egy különleges textúrát adott az egyébként nagyon izgalmas alap klasszikus műnek - fogalmazott a koreográfus.

Barta Dóra szavai szerint "egy nagyon gazdag spektrumú, mélységeiben és magasságaiban nagyon széles skálán mozgó zenei textúra", ami számára segítséget adott a darab érzelmi fonalának a gombolyításához. Megfogalmazása szerint egy emberöltőn belül az embernek ugyanúgy évszakai vannak, mint ahogyan a természetnek, és ezek az évszakok a tavasz frissességétől kezdve a nyár extrémitásán, az életbölcs őszön keresztül a megnyugvó télig mind egy életszakasszal párosíthatóak - tette hozzá. Barta Dóra kiemelte: a táncprodukcióval arra is próbált választ adni, hogy egy emberen belül a nagy változások, elfedések, kivirulások hogyan működhetnek.

A produkcióval két budapesti helyszínen is fellép a tánctagozat: az egyik bemutató a műfaj fellegvárában, a Nemzeti Táncszínházban lesz május 12-én, a másik a Nemzeti Színházban lesz május 25-én, ahol a kecskeméti színház előadásai között a tánctagozat is bemutatkozik. A táncszínházi előadás a következő évadban bekerül a kecskeméti Katona József Színház bérletes előadásai közé.

Az egri születésű Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2013 szeptembere óta a kecskeméti színház tánctagozatának a vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.