Tánc

Bemutatkozik a Kecskemét City Balett

2014.04.25. 10:51
Ajánlom
Első önálló táncszínházi produkciójával mutatkozik be az elmúlt évben alakult balett-tagozat április 25-én Kecskeméten a Katona József Színház nagyszínpadán.

Barta Dóra, a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett vezetője elmondta: a tánctagozat előadása hangsúlyos pontja a kecskeméti színházi évadnak, mert először lépnek a közönség elé önálló produkcióval. A tánctagozat vezetője Vivaldi A négy évszak című művének egy átiratára koreografálta a darabot. Az átiratot egy kortárs zeneszerző, Max Richter készítette el, aki egy különleges textúrát adott az egyébként nagyon izgalmas alap klasszikus műnek - fogalmazott a koreográfus.

Barta Dóra szavai szerint "egy nagyon gazdag spektrumú, mélységeiben és magasságaiban nagyon széles skálán mozgó zenei textúra", ami számára segítséget adott a darab érzelmi fonalának a gombolyításához. Megfogalmazása szerint egy emberöltőn belül az embernek ugyanúgy évszakai vannak, mint ahogyan a természetnek, és ezek az évszakok a tavasz frissességétől kezdve a nyár extrémitásán, az életbölcs őszön keresztül a megnyugvó télig mind egy életszakasszal párosíthatóak - tette hozzá. Barta Dóra kiemelte: a táncprodukcióval arra is próbált választ adni, hogy egy emberen belül a nagy változások, elfedések, kivirulások hogyan működhetnek.

A produkcióval két budapesti helyszínen is fellép a tánctagozat: az egyik bemutató a műfaj fellegvárában, a Nemzeti Táncszínházban lesz május 12-én, a másik a Nemzeti Színházban lesz május 25-én, ahol a kecskeméti színház előadásai között a tánctagozat is bemutatkozik. A táncszínházi előadás a következő évadban bekerül a kecskeméti Katona József Színház bérletes előadásai közé.

Az egri születésű Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2013 szeptembere óta a kecskeméti színház tánctagozatának a vezetője.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Újabb sikereket arattak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Magyar táncosok taroltak a Cantu' Che Danza nemzetközi balettversenyen, öt fiatal tehetség összesen hat érmet hódított el. 
Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.