Tánc

Bemutatkozik a Kecskemét City Balett

2014.04.25. 10:51
Ajánlom
Első önálló táncszínházi produkciójával mutatkozik be az elmúlt évben alakult balett-tagozat április 25-én Kecskeméten a Katona József Színház nagyszínpadán.

Barta Dóra, a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett vezetője elmondta: a tánctagozat előadása hangsúlyos pontja a kecskeméti színházi évadnak, mert először lépnek a közönség elé önálló produkcióval. A tánctagozat vezetője Vivaldi A négy évszak című művének egy átiratára koreografálta a darabot. Az átiratot egy kortárs zeneszerző, Max Richter készítette el, aki egy különleges textúrát adott az egyébként nagyon izgalmas alap klasszikus műnek - fogalmazott a koreográfus.

Barta Dóra szavai szerint "egy nagyon gazdag spektrumú, mélységeiben és magasságaiban nagyon széles skálán mozgó zenei textúra", ami számára segítséget adott a darab érzelmi fonalának a gombolyításához. Megfogalmazása szerint egy emberöltőn belül az embernek ugyanúgy évszakai vannak, mint ahogyan a természetnek, és ezek az évszakok a tavasz frissességétől kezdve a nyár extrémitásán, az életbölcs őszön keresztül a megnyugvó télig mind egy életszakasszal párosíthatóak - tette hozzá. Barta Dóra kiemelte: a táncprodukcióval arra is próbált választ adni, hogy egy emberen belül a nagy változások, elfedések, kivirulások hogyan működhetnek.

A produkcióval két budapesti helyszínen is fellép a tánctagozat: az egyik bemutató a műfaj fellegvárában, a Nemzeti Táncszínházban lesz május 12-én, a másik a Nemzeti Színházban lesz május 25-én, ahol a kecskeméti színház előadásai között a tánctagozat is bemutatkozik. A táncszínházi előadás a következő évadban bekerül a kecskeméti Katona József Színház bérletes előadásai közé.

Az egri születésű Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, 2013 szeptembere óta a kecskeméti színház tánctagozatának a vezetője.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.