Tánc

Bennük lakik a duende

2010.01.11. 11:25
Ajánlom
Legalábbis ez a hír járja szerte a világon. Belgium, Hollandia, Franciaország, Portugália, Ciprus, Nagy-Britannia és Németország után a Nuevo Ballet Español most Magyarországon mutatja be legújabb produkcióját, melynek már a címe is muzsikál: Sangre Flamenca (flamenco vér). A táncegyüttes a Budapesti Cervantes Intézet közreműködésével látogat el hozzánk, az apropó pedig Spanyolország európai uniós elnökségének kezdete.

Angel Rojas és Carlos Rodriguez, a Sangre Flamenca koreográfusai és vezető táncosai a kilencvenes évek elején találtak egymásra. Első munkájukkal („Elégia Ramón Sitgéhez" - Infinito) megosztva nyerték el a Spanyol Tánc és Flamenco Nemzeti Koreográfiai Művészeti Pályázatán a legkiemelkedőbb táncos díját. 1995-ben alapították meg közös táncegyüttesüket, a Nuevo Ballet Españolt, amellyel azóta számos egyéb díjat is bezsebeltek. Előadásaikban újraértelmezik a flamencót: modern táncokkal, a Sangre Flamenca esetében például jazz-tánccal fűszerezik az andalúziaiak önmagukban is rendkívül izgalmas, hagyományos táncstílusait.


Január 14-én a kilencvenpercnyi ízelítőt kaphatunk az együttes munkásságából. Tíz táncos és nyolc zenész kilenc „felvonásban" ('Vér', 'Újjászületés', 'Belső', 'Arénák', 'Hajlongás', 'Lélek', 'Fegyverek', 'Gyanakodva', 'Határok nélkül') tárja elénk a flamenco-életérzést, azt, amelyből Federico García Lorca költészete vagy egy spontán andalúziai kocsmai nótázás is táplálkozik.

A flamenco valójában gyűjtőnév, az andalúziai cigányok 18-19. századi népzenéjének és táncstílusainak arab, mór, indiai, afrikai, zsidó és keresztény hatásokat is felmutató együttese. Flamenco a tango és a bulerías, de a zapateado és a jaleos is. A flamenco az ének-zene-tánc hármas egységére épül, feszültségét, vibrálását a szerkezeti kötöttségek és az improvizatív, érzelemdús előadásmód állandó harcban állása adja. Bár a Nuevo Ballet Español stilizálja a flamenco hagyományos mozdulatait, az eredeti payo és gitano (azaz andalúz és cigány) stílust, hangulatot is igyekeznek megőrizni, beépíteni előadásaikba. A végeredmény büszke, szenvedélyes, elegáns és erotikus tánc, amely - ha benne van a duende -, felszínre hozhatja bennünk a legtisztább örömöt és a legmélyebb bánatot, méghozzá egyazon időpontban.


De mi is ez a sokat emlegetett duende? Federico García Lorca poétikájának központi fogalma, a flamenco és a művészet nehezen szavakba önthető lényege: egyszerre jelent ihletett állapotot, tébolyt, vágyat, vért, végzetet, katarzist, hangokat, illatokat, forró szelet és mozdulatokat. A duende titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni. Nem cselekvés, hanem mágikus erő, nem gondolkodás, hanem harc. Duende nélkül a zene és a tánc üres, csupán technika. Ha hihetünk a La Tribuna, az El Mundo és a The Times híreinek, a Nuevo Ballet Español bemutatkozása duende-dús lesz.

2010. január 14. 19:30
Üvegterem, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Nuevo Ballet Español
- Sangre Flamenca

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.