Tánc

Bennük lakik a duende

2010.01.11. 11:25
Ajánlom
Legalábbis ez a hír járja szerte a világon. Belgium, Hollandia, Franciaország, Portugália, Ciprus, Nagy-Britannia és Németország után a Nuevo Ballet Español most Magyarországon mutatja be legújabb produkcióját, melynek már a címe is muzsikál: Sangre Flamenca (flamenco vér). A táncegyüttes a Budapesti Cervantes Intézet közreműködésével látogat el hozzánk, az apropó pedig Spanyolország európai uniós elnökségének kezdete.

Angel Rojas és Carlos Rodriguez, a Sangre Flamenca koreográfusai és vezető táncosai a kilencvenes évek elején találtak egymásra. Első munkájukkal („Elégia Ramón Sitgéhez" - Infinito) megosztva nyerték el a Spanyol Tánc és Flamenco Nemzeti Koreográfiai Művészeti Pályázatán a legkiemelkedőbb táncos díját. 1995-ben alapították meg közös táncegyüttesüket, a Nuevo Ballet Españolt, amellyel azóta számos egyéb díjat is bezsebeltek. Előadásaikban újraértelmezik a flamencót: modern táncokkal, a Sangre Flamenca esetében például jazz-tánccal fűszerezik az andalúziaiak önmagukban is rendkívül izgalmas, hagyományos táncstílusait.


Január 14-én a kilencvenpercnyi ízelítőt kaphatunk az együttes munkásságából. Tíz táncos és nyolc zenész kilenc „felvonásban" ('Vér', 'Újjászületés', 'Belső', 'Arénák', 'Hajlongás', 'Lélek', 'Fegyverek', 'Gyanakodva', 'Határok nélkül') tárja elénk a flamenco-életérzést, azt, amelyből Federico García Lorca költészete vagy egy spontán andalúziai kocsmai nótázás is táplálkozik.

A flamenco valójában gyűjtőnév, az andalúziai cigányok 18-19. századi népzenéjének és táncstílusainak arab, mór, indiai, afrikai, zsidó és keresztény hatásokat is felmutató együttese. Flamenco a tango és a bulerías, de a zapateado és a jaleos is. A flamenco az ének-zene-tánc hármas egységére épül, feszültségét, vibrálását a szerkezeti kötöttségek és az improvizatív, érzelemdús előadásmód állandó harcban állása adja. Bár a Nuevo Ballet Español stilizálja a flamenco hagyományos mozdulatait, az eredeti payo és gitano (azaz andalúz és cigány) stílust, hangulatot is igyekeznek megőrizni, beépíteni előadásaikba. A végeredmény büszke, szenvedélyes, elegáns és erotikus tánc, amely - ha benne van a duende -, felszínre hozhatja bennünk a legtisztább örömöt és a legmélyebb bánatot, méghozzá egyazon időpontban.


De mi is ez a sokat emlegetett duende? Federico García Lorca poétikájának központi fogalma, a flamenco és a művészet nehezen szavakba önthető lényege: egyszerre jelent ihletett állapotot, tébolyt, vágyat, vért, végzetet, katarzist, hangokat, illatokat, forró szelet és mozdulatokat. A duende titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni. Nem cselekvés, hanem mágikus erő, nem gondolkodás, hanem harc. Duende nélkül a zene és a tánc üres, csupán technika. Ha hihetünk a La Tribuna, az El Mundo és a The Times híreinek, a Nuevo Ballet Español bemutatkozása duende-dús lesz.

2010. január 14. 19:30
Üvegterem, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Nuevo Ballet Español
- Sangre Flamenca

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.
Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.