Tánc

Bogarak és boszorkányok Győrben

2013.07.03. 07:45
Ajánlom
A „Bogarak és a boszorkányok” jelenet próbáival megkezdődtek az október 19-én műsorra kerülő új premier, a Szentivánéji álom próbái Győrben. A világhírű magyar származású koreográfus, Vámos (Youri) György által Mendelssohn zenéjére még 1994-ben, a Veronai Fesztiválra készített darab győri adaptációja több különlegességet is tartogat majd.

Vámos György szerint a néző figyelmének fenntartása érdekében még a legjobb koreográfiákat is időről időre meg kell szakítani cselekménnyel, ezért az új darabban Puck alakja megkettőzve fog szerepelni, így téve az előadást minden eddiginél eseménydúsabbá. Az alkotó hozzátette, hogy a produkció nem a reneszánsz korban, és nem is napjainkban játszódik majd, hanem az ötvenes évek világában.

A koreográfus elmondta, hogy ezúttal nem egy vegytiszta balettet álmodott a színpadra, hanem a legkülönbözőbb színházi megoldásokat segítségül hívva igyekszik majd bevezetni közönségét a darab feszültségekkel teli világába. A mozdulatok egyszerre vonultatják fel a klasszikus és a modern tánc eszköztárát, és bár Mendelssohn a zene romantikus, a történet ebben az olvasatban inkább egy kegyetlen játék lesz: nem mese, hanem annak kényszerű felismerése, hogy a szerelem sokszor hazug és működésképtelen, mind az istenek, mind a gazdagok, mind a szegények körében. Vámos sajátos Shakespeare értelmezéseit a neves irodalomtörténész, Jan Kott szövegei segítették.

Az eredeti bemutató a Veronai Fesztiválra készült, egy váratlan programmódosítás következtében azonban a premier csúszott, és csak Baselben valósulhatott meg. Az alkotó, aki 1972-óta dolgozik a világ számos színházában, korábban több Shakespeare darabból is készített már koreográfiát. A 2001-ben alkotott Rómeó és Júliát legutoljára idén június közepén állították színpadra az ausztráliai Perthben.  

A jelenlegi győri próbák Vámos György alkotó társának és asszisztensének, a világhírű prima ballerina Joyce Cuoconak a közreműködésével zajlanak.                          

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.