Tánc

Bogarak és boszorkányok Győrben

2013.07.03. 07:45
Ajánlom
A „Bogarak és a boszorkányok” jelenet próbáival megkezdődtek az október 19-én műsorra kerülő új premier, a Szentivánéji álom próbái Győrben. A világhírű magyar származású koreográfus, Vámos (Youri) György által Mendelssohn zenéjére még 1994-ben, a Veronai Fesztiválra készített darab győri adaptációja több különlegességet is tartogat majd.

Vámos György szerint a néző figyelmének fenntartása érdekében még a legjobb koreográfiákat is időről időre meg kell szakítani cselekménnyel, ezért az új darabban Puck alakja megkettőzve fog szerepelni, így téve az előadást minden eddiginél eseménydúsabbá. Az alkotó hozzátette, hogy a produkció nem a reneszánsz korban, és nem is napjainkban játszódik majd, hanem az ötvenes évek világában.

A koreográfus elmondta, hogy ezúttal nem egy vegytiszta balettet álmodott a színpadra, hanem a legkülönbözőbb színházi megoldásokat segítségül hívva igyekszik majd bevezetni közönségét a darab feszültségekkel teli világába. A mozdulatok egyszerre vonultatják fel a klasszikus és a modern tánc eszköztárát, és bár Mendelssohn a zene romantikus, a történet ebben az olvasatban inkább egy kegyetlen játék lesz: nem mese, hanem annak kényszerű felismerése, hogy a szerelem sokszor hazug és működésképtelen, mind az istenek, mind a gazdagok, mind a szegények körében. Vámos sajátos Shakespeare értelmezéseit a neves irodalomtörténész, Jan Kott szövegei segítették.

Az eredeti bemutató a Veronai Fesztiválra készült, egy váratlan programmódosítás következtében azonban a premier csúszott, és csak Baselben valósulhatott meg. Az alkotó, aki 1972-óta dolgozik a világ számos színházában, korábban több Shakespeare darabból is készített már koreográfiát. A 2001-ben alkotott Rómeó és Júliát legutoljára idén június közepén állították színpadra az ausztráliai Perthben.  

A jelenlegi győri próbák Vámos György alkotó társának és asszisztensének, a világhírű prima ballerina Joyce Cuoconak a közreműködésével zajlanak.                          

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.