Tánc

...böjttől szerelemig

2010.02.22. 12:26
Ajánlom
Énekek Éneke, táncok tánca, szerelmek szerelme, istenek istene, böjtök böjtje. Háromszék Táncegyüttes, csodás erdélyi népzene, szenvedélyes felföldi vokál. Hagyományos és új. Férfi és nő. Szentháromság és ember.

Barátság és szerelem? Bánat vagy boldogság? Testi vagy spirituális? Önkínzás vagy megtisztulás? Vallás vagy hit? Átok vagy áldás? Halál vagy örök élet? Lírai impressziókkal telített, expresszív táncköltemény érzelmektől túlfűtött belső monológokkal Furik Rita rendezésében.

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsziszentgyörgyön. A város, melynek háromnegyede magyar nemzetiségű, Székelyföld jelentős kulturális központja. A táncegyüttes célkitűzése az erdélyi magyar népzene és néptánc bemutatása művészi értékű előadások segítségével. Közel kétezerszer léptk közönség elé Erdélyben, több alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon és külföldön, melyek közül különösen fontosak számukra az önálló műsoraikkal tartott turnék.

A Háromszék Táncegyütteshoz tartozik az M-Stúdió, amelynek társulata a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni Uray Péter művészeti vezetésével. A sepsziszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány népzene- és néptánctalálkozóin a résztvevők a ma még élő hagyományőrzőkkel találkozhatnak. Hasonló az alapgondolata a Kommandói Cigányfolklór Tábornak, amely azzal a céllal született, hogy betekintést nyújtson a cigányság kultúrájába szintén az alapítvány rendezésében.

A "...böjttől böjtig..." című darab férfi és nő kapcsolatának világát szimbolizálja. A böjt az ember legbensőbb ügye - mondta a Háromszék Táncegyüttes legújabb produkciójáról Furik Rita, a "...böjttől böjtig..." című előadás rendező-koreográfusa. De a felvidéki származású, Magyarországon dolgozó vendégrendező nemcsak vallásos böjtre gondol, hiszen aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, és bámulatosan fogékony lehet a szellemi dolgok iránt. A böjtre tehát nem Istennek van szüksége, hanem nekünk. Templommá válhat a testünk, ahogy ezt Krisztus képviselte. Ő már nem a törvényre épít, hanem a kegyelemre.

A böjt és a szerelem ilyeténképp összetartozó fogalmak, hiszen aki szerelmes, gyakran megfeledkezik az evésről, mert csak egy valaki éltet: megőrzöd a szíved, újjászületsz, és ez a valódi, szellemi böjt elvezethez a gyűlölettől a szeretethez, a rabságból a szabadságra, az igaz szerelemhez.

Az előadás a szeretet és a szerelem tüzének jegyében készült, amint az Énekek Éneke is. "Tégy engem, mint pecsétet a szívedre... erős a szeretet, mint a halál... lobogó tűz, mint az Úrnak lángja. Sok víz nem tudja eloltani a szeretetet." (Énekek Éneke 8:6-7) Konkrét történet tehát nincs, ám az elhangzó, tájegységekhez kötődő dallamokkal mindent el lehet mesélni, hiszen a tánc maga az élet, és abban tetten érhető a cselekmény. A felvidéki, erdélyi zenei anyag is egy szerelem, miként az egyedi erdélyi táncokat sem lehet semmihez hasonlítani. A rendező azt szeretné, ha nemcsak a folklór eléggé zárt világához tartozók néznék meg, hanem minél többen kíváncsiak lennének az új előadásra.

2010. február 28. 19:00
Fesztivál Színház
„...böjttől böjtig..." - Háromszék Táncegyüttes - Sepsiszentgyörgy

Rend.-kor., jelmez: Furik Rita
Társalkotó: Ivácson László
Zenei szerk.: Fazakas Levente

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.
Tánc hír

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.