Tánc

...böjttől szerelemig

2010.02.22. 12:26
Ajánlom
Énekek Éneke, táncok tánca, szerelmek szerelme, istenek istene, böjtök böjtje. Háromszék Táncegyüttes, csodás erdélyi népzene, szenvedélyes felföldi vokál. Hagyományos és új. Férfi és nő. Szentháromság és ember.

Barátság és szerelem? Bánat vagy boldogság? Testi vagy spirituális? Önkínzás vagy megtisztulás? Vallás vagy hit? Átok vagy áldás? Halál vagy örök élet? Lírai impressziókkal telített, expresszív táncköltemény érzelmektől túlfűtött belső monológokkal Furik Rita rendezésében.

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsziszentgyörgyön. A város, melynek háromnegyede magyar nemzetiségű, Székelyföld jelentős kulturális központja. A táncegyüttes célkitűzése az erdélyi magyar népzene és néptánc bemutatása művészi értékű előadások segítségével. Közel kétezerszer léptk közönség elé Erdélyben, több alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon és külföldön, melyek közül különösen fontosak számukra az önálló műsoraikkal tartott turnék.

A Háromszék Táncegyütteshoz tartozik az M-Stúdió, amelynek társulata a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni Uray Péter művészeti vezetésével. A sepsziszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány népzene- és néptánctalálkozóin a résztvevők a ma még élő hagyományőrzőkkel találkozhatnak. Hasonló az alapgondolata a Kommandói Cigányfolklór Tábornak, amely azzal a céllal született, hogy betekintést nyújtson a cigányság kultúrájába szintén az alapítvány rendezésében.

A "...böjttől böjtig..." című darab férfi és nő kapcsolatának világát szimbolizálja. A böjt az ember legbensőbb ügye - mondta a Háromszék Táncegyüttes legújabb produkciójáról Furik Rita, a "...böjttől böjtig..." című előadás rendező-koreográfusa. De a felvidéki származású, Magyarországon dolgozó vendégrendező nemcsak vallásos böjtre gondol, hiszen aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, és bámulatosan fogékony lehet a szellemi dolgok iránt. A böjtre tehát nem Istennek van szüksége, hanem nekünk. Templommá válhat a testünk, ahogy ezt Krisztus képviselte. Ő már nem a törvényre épít, hanem a kegyelemre.

A böjt és a szerelem ilyeténképp összetartozó fogalmak, hiszen aki szerelmes, gyakran megfeledkezik az evésről, mert csak egy valaki éltet: megőrzöd a szíved, újjászületsz, és ez a valódi, szellemi böjt elvezethez a gyűlölettől a szeretethez, a rabságból a szabadságra, az igaz szerelemhez.

Az előadás a szeretet és a szerelem tüzének jegyében készült, amint az Énekek Éneke is. "Tégy engem, mint pecsétet a szívedre... erős a szeretet, mint a halál... lobogó tűz, mint az Úrnak lángja. Sok víz nem tudja eloltani a szeretetet." (Énekek Éneke 8:6-7) Konkrét történet tehát nincs, ám az elhangzó, tájegységekhez kötődő dallamokkal mindent el lehet mesélni, hiszen a tánc maga az élet, és abban tetten érhető a cselekmény. A felvidéki, erdélyi zenei anyag is egy szerelem, miként az egyedi erdélyi táncokat sem lehet semmihez hasonlítani. A rendező azt szeretné, ha nemcsak a folklór eléggé zárt világához tartozók néznék meg, hanem minél többen kíváncsiak lennének az új előadásra.

2010. február 28. 19:00
Fesztivál Színház
„...böjttől böjtig..." - Háromszék Táncegyüttes - Sepsiszentgyörgy

Rend.-kor., jelmez: Furik Rita
Társalkotó: Ivácson László
Zenei szerk.: Fazakas Levente

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.
Tánc galéria

Táncos utazás térben és időben

Matyóföld, Brazília, Kalotaszeg, Kalocsa és még rengeteg varázslatos helyszín elevenedik meg közel 200 táncművész segítségével a 24. Duna Karnevál keretében. Mindez június 8-16. között három kiemelt helyszínen: a Szent István Bazilikánál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az UP Újpesti Rendezvénytérben!