Tánc

Boldog születésnapot, Carlos Saura!

2012.01.04. 10:08
Ajánlom
Január 4-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Carlos Saura, a spanyol filmművészet egyik élő legendája, akinek olyan világhírű flamenco- és táncfilmek is fűződnek a nevéhez, mint a Vérnász, a Carmen és a Bűvös szerelem.

Az északnyugat-spanyolországi Huescában született. Családja 1935-ben költözött Madridba, itt vészelték át az 1939-ig tartó véres polgárháborút. Az élénk, olykor ijesztő emlékek gyakran vissza-visszatérnek a rendező filmjeiben. Nála két évvel idősebb bátyja, Antonio neves festőművész lett, vele később gyakran dolgozott együtt. Carlos Saura gépészmérnöknek tanult, de hamar rájött, hogy nem a megfelelő pályát választotta, és otthagyta az egyetemet. Egy ideig fotózással kereste kenyerét, főként táncosokat és zenészeket fényképezett, majd bátyja ösztönzésére a filmek felé fordult. A legendás Escuela Oficial de Cinematografía hallgatója lett, nagy hatással voltak rá az olasz neorealizmus filmjei, de még többet köszönhetett az atyai jó baráttá váló Luis Bunuelnek.

Első jelentős alkotását, a Csavargókat, amelynek két főhőse a szegénység és a kilátástalan élet elől áll torreádornak, a Franco-rezsim évekre betiltotta. Az 1964-ben készült, egy andalúziai betyár életét elmesélő Banditasiratóban a realista vonalat akarta végigvinni, a producerek viszont a kalandfilmhez ragaszkodtak - az eredmény nemcsak cenzúra, hanem csúfos bukás is lett. Tehetsége csak azután bontakozhatott ki, hogy találkozott Elías Querejeta producerrel, aki teljes alkotói szabadságot biztosított számára. Első közös filmjük, a Vadászat című thriller számos nemzetközi díjat söpört be, így - bár Saura társadalomkritikája ugyanolyan erős maradt - a politikai vezetés nem lépett fel ellene. A hatvanas évek közepén már a spanyol film maghatározó alakjának számított, ezeket az éveket olyan filmsikerek fémjelezték, mint az Anna és a farkasok, a Nevelj hollót, az Életem, az Elisa, a Bekötött szemek és A Mama százéves. Alkotásaiban a női főszerepet jobbára Geraldine Chaplin játszotta, akit feleségül is vett, és akitől egy fia született. 1980-ban magánéletében és művészetében is új szakasz kezdődött. Véget ért kapcsolata Geraldine Chaplinnel, a nézőket pedig a flamenco világába kalauzolta el.

Antonio Gades táncművésszel és Paco de Lucia gitárossal összefogva született meg A Vérnász, Garcia Lorca drámájának filmes-táncos adaptációja, majd a Carmen. A flamenco-trilógia utolsó része 1986-ban készült el, Bűvös szerelem címmel. Saura a kilencvenes években sem pihent meg, bár a spanyol filmművészetet ekkoriban már Pedro Almodóvarral azonosították. 1990-ben forgatta a spanyol polgárháború idején játszódó Jaj, Carmelát, az évtized közepén a Flamencót (megint csak Paco de Lucia közreműködésével), 1998-ban Tangó címmel készített táncos filmet. Az egy évvel későbbi Goya a festő bordeaux-i száműzetésben töltött éveit mutatja be, és számos fesztiválon ért el sikereket. A 2001-es Bunuel Salamon király asztalánál tisztelgés a nagy mester előtt: a szürrealista hagyományokhoz illő történet szerint az 1983-ban elhunyt Bunuel 2002-ben megbízást kap egy film elkészítésére, amelyben fiatalkori önmaga, Garcia Lorca és Salvador Dali Salamon király egykor Jeruzsálemből elrabolt asztalát keresik Toledóban. Saura tavaly újra flamencofilmet forgatott, néhány nap múlva pedig New Yorkban bemutatják az általa rendezett Flamenco Hoy című színházi előadást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.