Tánc

Bolondokkal hajózik a Bárka

2012.10.10. 09:38
Ajánlom
Több ecuadori város és Berlin után, Belgrád előtt a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál vendége lesz október 12-13-án a Bárka Színház stúdiójában Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója, a Bolondok hajója.

A két alkotó darabját tavaly egy izraeli fesztiválon nagy sikerrel mutatták be. A táncszínházi darab egyik ihletője a 15. századi német polihisztor, Sebastian Brant, aki a Bolondok hajója című írásának 113 fejezetében az emberi ostobaságokat és gyengeségeket taglalja. A kormányos és kapitány nélkül tengerről tengerre, folyóról folyóra hánykolódó lélekvesztő a kora középkortól máig visszatérő motívuma az európai kultúrkörnek irodalomban, képző- és zeneművészetben egyaránt. A gyarlóság és a szentség, az önfeláldozás és az önzés között hánykolódó emberi lélek több száz éves allegóriája a „bolondok hajója". Ki a hülye? Ők vagy mi? Ki gárgyul bele saját magába? - Ezeket a kérdéseket is felteszi az izraeli Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója.

Három karakter: egy nő és két férfi (Sascha Engel, Anat Grigorio és Uri Shafir) teremti meg újra a kortárs tánccal és szövegekkel megbolondított produkcióban a hajót. Bár körömszakadtáig őrzik saját kis világukat, egy idő után ki kell pakolniuk batyuikból. Utasként előbb-utóbb szóba kell állniuk egymással, különben esélytelenek a túlélésre. A számos kortárs seregszemlén sikerrel szereplő előadást az ABBA, a Pet Shop Boys és Michael Jackson zenéje teszi még szórakoztatóbban elgondolkodtatóvá. A berlini előadásokat követő német kritikák kiemelik Uri Shafir virtuozitását és emlékeztetnek rá, hogy előzőleg a híres Batsheva együttesben táncolt. Szintén elismerő kritikákat kapott Anat Grigorio klasszikustánc-technikája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.
Tánc balett

Pénzhiány miatt elmarad a rangos balettverseny

Pénzhiány miatt idén nem rendezik meg a világ egyik legrégibb és legtekintélyesebb balettversenyét, a „balettolimpiát” a bulgáriai Várnában.
Tánc hír

Fiatal táncosoknak hirdet ösztöndíjat a MANK

A Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj egy éven át tíz fő részére havi bruttó 200 ezer forint összegű támogatást jelent.
Tánc interjú

Birkózó a színházteremben – Interjú Nagy Józseffel

1986 decemberében a Szkénében mutatta be első előadását Nagy József alias „Szkipe”, de A pekingi kacsára Párizs figyelt fel igazán. A világhírű koreográfussal élete meghatározó állomásairól is beszélgettünk: Magyarkanizsa, Budapest, Párizs, majd vissza.