Tánc

Boszniából hozott fesztiváldíjat a Szökős Néptáncegyüttes

2011.06.30. 12:00
Ajánlom
A Nemzetközi Néptánc Szövetség (IOV) égisze alatt megrendezett Dukat Fest című folklórfesztiválról a kiosztott három nagydíj közül a Legstílusosabb táncelőadás díját hozta el a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese. A fesztivált a bosznia-hercegovinai Banja Lukában rendezték meg június 18-22. között.

A hazai egyetemi néptáncegyüttesek egyike, a szombathelyi Szökős képviselhette Magyarországot a boszniai Szerb Köztársaságban megrendezett nemzetközi fesztiválon, melynek központja Banja Luka volt. A több napos rendezvény fénypontjára, a versenyprogramra június 21-én este került sor. Ennek keretében a résztvevő tizenegy nemzet egy-egy versenyszámmal lépett színpadra. A Szökős az új művészeti vezető, Molnár Péter által megálmodott vadonatúj mezőföldi koreográfiát táncolta; melynek bemutatóját az idei Berzsenyi-napon láthatta a közönség.

A sok balkáni, 30-32 fővel színpadra lépő, kör- és vonulós táncokat járó szláv együttes, valamint az indiai és mexikói táncok között unikálisnak számított ez a magyar koreográfia, amelyet 8 pár adott elő. Ráadásul eszközös táncról lévén szó a botok, a söprűk, a lányok fején lévő üvegek még különlegesebbé tették a szombathelyi néptáncosok bemutatkozását - a közönség nyíltszíni tapssal jutalmazta a Szökős minden fellépését.

A versenyen Béreseké, kanászoké - mezőföldi táncok című produkciójáért a Legstílusosabb tácelőadás díját Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes kapta. A másik két kategóriában egy litván és egy szerb együttes remekelt. A zsűriben szerb, bosnyák, horvát és lengyel folkloristák, néprajzkutatók foglaltak helyet.  A mediterrán jellegű fesztiválon több, mint ezer néző fordult meg. Rangját, elismertségét mutatja az is, hogy a legfelsőbb városi és boszniai szerb politikai vezetés köszöntötte a résztvevőket.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.