Tánc

Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem

2022.11.28. 11:45
Ajánlom
Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.

„Bár a balettművészet és a táncművészet határokat nem ismerő nemzetközi műfaj, az elmúlt évszázad megmutatta, hogy van egy sajátos magyar „arcéle”. Erre az örökségre építve itt volt az ideje, hogy létrejöjjön egy ilyen verseny" – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az új versenyt bemutató sajtótájékoztatón.
Hozzátette, minden együtt áll ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetés ne csak táncszakmai esemény legyen, hanem a magyar kultúra értékállóságát megerősítő és hirdető eseménnyé nemesüljön.

Elképzelhetetlen odaadás és megfeszített munka vezet el ahhoz, hogy egy-egy nagy versenyre beérjenek a művészek.

Láthatjuk a színpadon a mozgásművészet harmonikus megnyilvánulását, amely több száz évekkel ezelőtt is az európai kultúra része volt. Emeli az esemény rangját, hogy az egyetem a Nemzeti Táncszínházzal és a Müpával együttműködve rendezi meg a versenyt. A rendezvény sikerre van ítélve – fogalmazott.
Az MTE rektora, a szervezőbizottság társelnöke, Fodorné Molnár Márta elmondta, hogy

az egyetem célul tűzte ki, hogy 2030-ig a táncművészeti képzések meghatározó központjává váljon Európában.

mte_ok-114808.jpg

Nagy Gvendolin és Alfie Pearce, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei az új nemzetközi balettversenyt bemutató sajtótájékoztatón a Crown Plaza Budapest szállodában 2022. november 24-én. MTI/Kovács Anikó (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

A táncvilág térképére való felkerüléshez egy saját rendezésű verseny nagyban hozzájárulhat.
Céljuk, az egyetem hírnevének erősítése mellett, tágabb léptékben a magyar kultúra és a magyar táncművészet értékeinek képviselete a nagyvilág felé. Így született meg a terv, hogy szervezzenek egy évente megrendezendő, innovatív és a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó nemzetközi balettversenyt, találkozási pontot teremtve a táncművészet képviselői számára.

A verseny zsűrijébe nemzetközileg elismert táncművészeket, koreográfusokat és együttesvezetőket hívnak meg.

A zsűri elnöke Manuel Legris, a Párizsi Opera balett-társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a milánói La Scala balettigazgatója.
A rendezvény megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, pályakezdési lehetőséget teremthet. A versenyre a 15-24 éves korosztály tagjai jelentkezhetnek. A professzionális iskolák, együttesek versenyzői három korcsoportban - 15-17, 17-19, 19-24 évesek - nevezhetnek, klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben.

A verseny fődíja 10 ezer, a második helyezett díja 7 ezer, a harmadiké 4 ezer euró, emellett különdíjakat, ösztöndíjakat és közönségdíjat is átadnak.

Az időtlenség művészete szlogennel megvalósuló verseny elődöntőjének a Magyar Táncművészeti Egyetem színházterme, a döntőnek a Nemzeti Táncszínház, a díjátadó gálának a Müpa ad otthont.
A balettverseny elnöke Fodorné Molnár Márta, társelnöke Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.
Az eseményen, amelyen Molnár Márta és Kiss János aláírta a verseny alapító okiratát, részt vett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának több tagja, köztük Kiss János, Bozsik Yvette és Török Jolán táncművész.

 

Fejléckép: Alfie Pearce, Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora és Nagy Gvendolin (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.