Tánc

Budapest Táncfesztivál: külföldi és hazai művészek a Nemzeti Táncszínházban

2022.04.11. 13:00
Ajánlom
Két hét tömény táncművészet: két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság és a tánc világnapja. Ezt nyújtja a közönségnek a Budapest Táncfesztivál. Ráadásul ezt az évet fesztivállal kezdte és zárja a huszadik évét ünneplő Nemzeti Táncszínház, a táncünnep szervezője és házigazdája.

A Nemzeti Táncszínház kétségkívül erős évadot tudhat maga mögött, és mielőtt befejezné, érkezik a hab a tortán, azaz a Budapest Táncfesztivál, április 28. és május 11. között.

Mindjárt a megnyitó maga a csoda: április 28-án a Martha Graham Dance Company előadását élvezhetjük, egyenesen New Yorkból. A tánc Picassójaként ismert művész, Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiáját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes:

az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére.

MarthaGrahamCompany-113630.jpg

Martha Graham Company (Fotó/Forrás: Luis Luque / Nemzeti Táncszínház)

Külön öröm, hogy a New York-i társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára az izgalmasnak ígérkező produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek ünneplése idén is emlékezetesnek ígérkezik: közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, a program része a művészeti produkciók mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak növendékek, befutott művészek, táncpedagógusok, neves alkotók. 

Május 7-én a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones című Jacopo Godani koreográfiával érkezik,

amely egy táncösszegzés: a művészeti vezető sajátos rendezői látásmódjának, a klasszikus balett-technikához való hozzáállásának és széles körű koreográfiai kutatásainak eredménye. 

HollowBones-113910.jpg

Hollow Bones (Fotó/Forrás: Oliver Tamagnini / Nemzeti Táncszínház)

Május 1-jén az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat H O M E című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, mely Anh Ngoc Nguyen vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról.

Május 5-én a The Four Seasons / Ha a világ enyém lenne címmel egy különleges kétrészes est érkezik a Táncszínházba.

Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve, A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez a látványt az olasz Compagnia Opus Ballet társulata nyújtja, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában Földi Béla koreográfiája elevenedik meg.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

A neves külföldi együttesek mellett, tekintélyes múltú magyar társulatok és kisebb kamaraprodukciók is lehetőséget kapnak a fesztiválon.

Május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik a Táncszínházba. A máig sokszor tabunak számító családon belüli erőszak témáját körüljáró darabot most először láthatják a Táncszínház új épületében. Továbbá újdonságként idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától A mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig.

testterkep-114227.jpg

TestTérKép (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Nemzeti Táncszínház)

A Kisteremben a Feledi János – Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Martha Graham Company (fotó/forrás: Luis Luque /Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.
Tánc ajánló

Az emberi útkeresésről: a Feledi Project TestTérKép bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

A TestTérKép előadás a párkapcsolat, a közösségi viszonyok és az egyén saját történetét kutatja ezekben a hétköznapi drámákban, ahol nincs semmi, amit más ne élt volna meg, mégis, a történés pillanatában újszerű és felfoghatatlan minden pillanat. A Feledi Project bemutatója május 9-én várja az érdeklődőket.