Tánc

Budapest Táncfesztivál: külföldi és hazai művészek a Nemzeti Táncszínházban

2022.04.11. 13:00
Ajánlom
Két hét tömény táncművészet: két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság és a tánc világnapja. Ezt nyújtja a közönségnek a Budapest Táncfesztivál. Ráadásul ezt az évet fesztivállal kezdte és zárja a huszadik évét ünneplő Nemzeti Táncszínház, a táncünnep szervezője és házigazdája.

A Nemzeti Táncszínház kétségkívül erős évadot tudhat maga mögött, és mielőtt befejezné, érkezik a hab a tortán, azaz a Budapest Táncfesztivál, április 28. és május 11. között.

Mindjárt a megnyitó maga a csoda: április 28-án a Martha Graham Dance Company előadását élvezhetjük, egyenesen New Yorkból. A tánc Picassójaként ismert művész, Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiáját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes:

az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére.

MarthaGrahamCompany-113630.jpg

Martha Graham Company (Fotó/Forrás: Luis Luque / Nemzeti Táncszínház)

Külön öröm, hogy a New York-i társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára az izgalmasnak ígérkező produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek ünneplése idén is emlékezetesnek ígérkezik: közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, a program része a művészeti produkciók mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak növendékek, befutott művészek, táncpedagógusok, neves alkotók. 

Május 7-én a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones című Jacopo Godani koreográfiával érkezik,

amely egy táncösszegzés: a művészeti vezető sajátos rendezői látásmódjának, a klasszikus balett-technikához való hozzáállásának és széles körű koreográfiai kutatásainak eredménye. 

HollowBones-113910.jpg

Hollow Bones (Fotó/Forrás: Oliver Tamagnini / Nemzeti Táncszínház)

Május 1-jén az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat H O M E című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, mely Anh Ngoc Nguyen vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról.

Május 5-én a The Four Seasons / Ha a világ enyém lenne címmel egy különleges kétrészes est érkezik a Táncszínházba.

Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve, A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez a látványt az olasz Compagnia Opus Ballet társulata nyújtja, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában Földi Béla koreográfiája elevenedik meg.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

A neves külföldi együttesek mellett, tekintélyes múltú magyar társulatok és kisebb kamaraprodukciók is lehetőséget kapnak a fesztiválon.

Május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik a Táncszínházba. A máig sokszor tabunak számító családon belüli erőszak témáját körüljáró darabot most először láthatják a Táncszínház új épületében. Továbbá újdonságként idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától A mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig.

testterkep-114227.jpg

TestTérKép (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Nemzeti Táncszínház)

A Kisteremben a Feledi János – Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Martha Graham Company (fotó/forrás: Luis Luque /Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.
Tánc interjú

„A balett veszélyes fegyver is lehet”

Kovács Zsolt Vencel, aki Josef  K.-t táncolja Vilniusban, balett-történeti példákkal támasztja alá meglehetősen szokatlan kijelentését. Ezzel összefüggésben a táncosok és táncalkotók felelősségére is felhívja a figyelmet.